Od početka godine na našem području rehabilitirano i vraćeno u prirodu čak 7 ptica, od kojih je 6 strogo zaštićeno

Od početka 2021. godine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i AWAP – Udruga za zaštitu divljih životinja iz Kraja Gornjeg kod Zaprešića, zajedničkom suradnjom uspješno su proveli akciju spašavanja, zbrinjavanja i vraćanja u prirodu sedam rehabilitiranih jedinki ptica. Važno je napomenuti da od sedam jedinki ponovno vraćenih u prirodu, njih čak šest pripada strogo zaštićenim vrstama proglašenih Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/2013), iz skupine grabljivica.

Po dojavi o neprirodnom ponašanju i gubitku divljih instinkta orla štekavca (Haliaeetus albicilla) na području Noskovaca u lipnju 2020. godine, djelatnici Javne ustanove su izašli na teren, uhvatili ozlijeđenu jedinku te je nakon pregleda odlučeno da će se jedinku prevesti u Zoološki vrt grada Zagreba gdje joj je pružena pomoć. Nakon poboljšanja stanja orao štekavac je transportiran na daljnju rehabilitaciju u AWAP. Deset mjeseci poslije, procijenjeno je da je štekavac spreman za povratak u prirodu. Kao mjesto puštanja odabran je nasip uz rijeku Dravu kod Noskovaca, blizu kojeg je ujedno i sjedište Javne ustanove te je jedinka 31. ožujka 2021. godine vraćena u svoje prirodno stanište. Orao štekavac je prema Crvenom popisu ptica Hrvatske osjetljiva (VU) vrsta (Tutiš i sur., 2013), a populacija u Hrvatskoj se procjenjuje na 150 parova pa je ovo vraćanje u prirodu od velike važnosti za održavanje stabilne populacije najvećeg europskog orla.

IMG 4118

Osim spomenutog štekavca, na istom području su vraćene u prirodu i tri jedinke škanjca mišara (Buteo buteo). Iako je ova vrsta uz vjetrušu (Falco tinnuculus) najčešća grabljivica Hrvatske, vrlo je važno održati populaciju stabilnom budući da su joj omiljeni plijen mali sisavci poput miševa i voluharica te svojom ishranom vrše kontrolu nad brojnosti populacija ovih vrsta koje mogu uzrokovati znatne štete na poljoprivrednim površinama.

Istog dana u perivoju Posjetiteljskog centra Dravska priča u prirodu je vraćena i kukuvija (Tyto alba) o kojoj su brigu vodili djelatnici Javne ustanove. Kukuvija je pronađena u transportnom kontejneru, a nakon dojave i preuzimanja, odvezena je na veterinarski pregled i sanaciju ozljeda, koje su na sreću bile samo površinske. Budući da je bila iscrpljena i smetena, zadržana je na daljnjoj rehabilitaciji te je nakon dva tjedna vraćena u prirodu.

IMG 3708

Osim kukuvije, uspješno je provedena i rehabilitacija još jedne vrste iz porodice sovki (Strigidae). Šumska sova (Strix aluco) pronađena je ozlijeđena na Virovitičkoj obilaznici krajem 2020. godine, veterinarskim pregledom utvrđeno je da ima polomljeno krilo te je ostavljena na rehabilitaciji u Javnoj ustanovi VPŽ. Nakon dvomjesečnog oporavka, točnije 25. veljače 2021. godine, šumska sova je ponovno vraćena u svoje prirodno stanište.

Uz navedeno, uspješno je provedeno i ponovno vraćanje u prirodu jedne jedinke crvenokljunog labuda (Cygnus olor), koji je nakon rehabilitacije u Zoološkom vrtu grada Zagreba uspješno vraćen u prirodu na području Županijskog kanala kod Kapinaca.

Ptice koje se puštaju u prirodu nakon oporavka, potvrda su brige Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije za bogatstvo njezina biljnog i životinjskog svijeta. Javna ustanova već niz godina uspješno provodi akcije spašavanja, zbrinjavanja i vraćanja u prirodu ugroženih i strogo zaštićenih vrsta.

(virovitica-nature.hr)

[g-gallery gid=”625433″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content