Od sada i roditelji beba iz Osijeka mogu predavati zahtjeve putem usluge e-Novorođenče

Grad Osijek i Ministarstvo pravosuđa i uprave potpisali su Sporazum o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore kojim je Grad Osijek uključen u sustav e-Novorođenče, od travnja ove godine.

Prednost podnošenja zahtjeva za ostvarenjem prava na novčanu pomoć po rođenju djeteta putem usluge e-Novorođenče je što roditelji ne moraju dolaziti osobno dostavljati zahtjev i svu potrebnu dokumentaciju, već će sve to moći učiniti na jednom mjestu prilikom same prijave djeteta u matičnom uredu ili putem sustava e-Građani kroz usluge e-Novorođenče.

Ukoliko roditelji dijete prijave u Matični ured, u tom slučaju će matičar upoznati roditelje s pravom na ostvarivanje jednokratne novčane pomoći, te će ukoliko ispunjavaju uvjete, putem aplikacije e-Novorođenče proslijediti Gradu Osijeku zahtjev na rješavanje, kao i prijavom u sustav e-Građani, kroz uslugu e-Novorođenče.

Pravo na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta ostvaruje jedan od roditelja pod uvjetom: da ima neprekidno prijavljeno prebivalište u gradu Osijeku najmanje devet mjeseci neposredno prije rođenja djeteta i da novorođeno dijete ima neposredno nakon rođenja prvo prijavljeno prebivalište na području Grada Osijeka.

Visina novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta Grada Osijeka iznosi 2.000 kn jednokratno. Iznimno, visina novčanog dodatka za opremu novorođenog djeteta iznosi 3.000 kn jednokratno za novorođeno dijete roditelja koji je korisnik zajamčene minimalne naknade. Rok za podnošenje zahtjeva na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta Grada Osijeka je godinu dana od dana rođenja djeteta.

Pored ove nove mogućnosti, roditelji i dalje mogu zahtjeve podnositi i osobno u Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo na adresi Osijek, Ruđera Boškovića 1.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content