OPG Ivana Makvića iz Otrovanca sve što proizvede plasira na tržište, trenutno proizvode 350 tona vrhunske paprike

– Da možemo proizvesti još, sve bi plasirali – kazuje nam mladi Ivan Makvić iz Otrovanca koji godišnje proizvede 350 tona paprike.

Njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, koje je u ponedjeljak obišao virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, kao i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić te direktorica Poduzetničkog inkubatora VPŽ Neda Martić, je treće u RH po površinama pod paprikom. A paprika im je vrhunska.

– Kada je sjeme vrhunsko, zaštita i gnojivo moraju biti vrhunski, pa nam i flanci moraju biti vrhunski. Na kraju proizvodnog procesa nam i paprika mora biti – vrhunska. Kod nas ljudi, kad dolaze kupiti ono što proizvedemo, znaju što kupuju. A kupuju najbolje – kaže Ivan Makvić, koji u svoju papriku, kako bi ostala vrhunska, ulaže puno truda.

Kaže kako svake godine startaju 15. siječnja i „ne gase se“ do Badnjaka. Ove godine, ne gase niti peć u kojoj vatra gori više od dva mjeseca. Naime, svaka tri sata potrebno je naložiti peć drvima, koja grije plastenike, jer ako želite vrhunsku robu ne smije biti hladno. A ove godine, hladnoće je „i previše“.

– Obično grijemo dva mjeseca jer potrebno je vrijeme da bi se od sjemena napravila dobra sadnica. Ove godine bit će 75 grijanih dana. Potrošimo oko 50 metara drva i svaka tri sata treba naložiti, svejedno je dan ili noć, plastenike treba grijati – kazuje Ivan, dok mu se lagano „naziru podočnjaci“…

PDC 9880
Foto: K. Toplak

Kaže kako paprika voli toplinu i nada se da će zagrijati sunce. Proizvode i baburu i rogu. Vrhunsku baburu „Made in Makvić“ možete pronaći u KTC-u ili NTL-u, ali uglavnom ju otkupljuju otkupljivači iz Virovitičko-podravske županije, preko kojih završava na tržištu. Roga pak, uglavnom završava u Podravci. Imaju i kukuruz šećerac, nešto jagoda, a bave se i ratarstvom. Ukupno obrađuju oko 40 hektara zemlje, a trenutno, jer je zemlja hladna, odgađaju sadnju.

Inače, do prije 6 godina su se bavili sadnjom duhana, od kojeg su odustali. Uz Ivana i njegovu suprugu, „kralježnica“ OPG-a su njegov otac i majka, a u sezoni zapošljavaju 12-ak sezonskih radnika.

(vpz.hr)

[g-gallery gid=”627442″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content