PFIZER CJEPIVO U svibnju cijepljenje na punktovima u VPŽ, dnevno će se moći cijepiti i do 700 pacijenata

Budući da cijelu Hrvatsku, pa tako i Virovitičko-podravsku županiju uskoro očekuje veća doza naručenih cjepiva, Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije odlučio je početkom svibnja krenuti s tzv. masovnim cijepljenjem građana protiv Covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus.

Kako kaže dr. Miroslav Venus, ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo sv. Rok, dosadašnje doze cjepiva koje su stizale bile su dovoljne da ih na tjednoj bazi iskoriste liječnici primarne zdravstvene zaštite. Veće količine, uglavnom Pfizerovog cjepiva koje će doći, podijelit će se tako na punktovima čije će se lokacije odrediti ovih dana.

– Uz liječnike obiteljske medicine, dosad su pacijenti cjepivo (Pfizer, Astra Zeneca i Moderna) mogli primiti i u Zavodima za javno zdravstvo u Virovitici i Slatini. Cjepiva su primili građani po kategorijama kao što su dob, kronične bolesti i slično. Trenutno smo pred kraj druge faze plana cijepljenja, koja uključuje starije od 65 godina i kronične pacijente. Do sad su cjepivo dobili i mlađi onkološki pacijenti, članovi i korisnici udomiteljskih obitelji, osobe s invaliditetom i teško pokretni.

cijepljenje 1 Custom

Prelazni period će biti slijedeći tjedan, a od 3. svibnja krećemo s drugim modelom, cjepnim punktovima. Prvo ćemo krenuti s Viroviticom. Jedna od lokacija koja je zasad najizglednija je prostor Viroexpa, a ovisno o potrebama, punktovi će se otvarati i u Slatini i Orahovici– objašnjava dr. Venus.

Početkom svibnja svakog tjedna očekuje se više od 3000 doza cjepiva, uglavnom proizvođača Pfizer, pa bi cjepivo moglo primiti čak 3500 građana tjedno.

-Ako ćemo grubo računati, to je između 600 do 700 cijepljenih osoba dnevno, koje ćemo u suradnji s liječnicima obiteljske medicine cijepiti od ponedjeljka do petka – kaže dr. Venus.

Prilikom tzv. masovnog cijepljenja na punktovima na VPŽ svoju dozu trebali bi tako dobiti ne samo svi oni koji ulaze u grupu starijih od 65 godina i kronični bolesnici koji do svibnja ne stignu na cijepljenje kod svojih obiteljskih liječnika, već i posebni kolektivi koji su zasad među prioritetima u društvu, a koji također čekaju svoj red. Tu su nastavnici, profesori, odgajatelji, žurne službe, djelatnici na granici, temeljna i interventna policija, ali i dio turističkih djelatnika.

covid vtc 3
ilustracija

MOGUĆNOST “DRIVE-IN” CIJEPLJENJA 

Stožer je dogovorio i pogodnost za one koji su teže pokretni ili ne žele ići među veći broj ljudi – da im se uspostavom punktova za cijepljenje osigura i mogućnost „drive-ina“. Osoba će cjepivo dobiti u automobilu, u kojem će na obližnjem parkiralištu sačekati 15 minuta, a zbog eventualne reakcije na cjepivo, po potrebi će biti pod nadzorom liječnika ili medicinske sestre.

Na punktove će biti pozvani oni koji su se prijavili za cijepljenje, neovisno jesu li interes iskazali kod svojih obiteljskih liječnika, putem platforme cijepise.zdravlje.hr ili se javili županijskom Zavodu za javno zdravstvo Sv. Rok.

– I prilikom dolaska na punktove nužno se pridržavati svih epidemioloških mjera: pacijenti bi trebali doći u točno dogovoreno vrijeme, nositi masku i držati propisani razmak. Detalje cijepljenja na punktovima ćemo razraditi slijedeći tjedan i o njima putem medija obavijestiti sve zainteresirane – najavio je dr. Venus. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content