Počela isplata COVID dodataka: Ovisno o visini mirovine, umirovljenici će dobiti do 1200 kuna

Umirovljenicima su počeli pristizati dugoočekivani COVID dodatci. Ovo jednokratno novčano primanje u prvoj isplati dobit će 652 341 korisnik mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju, koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, i za to je osigurano 423.944.500 kuna iz državnog proračuna.

Iznos dodatka ovisan je o visini primanja. Umirovljenicima s mirovinom do 1500 kuna isplatit će se 1200 kuna. Umirovljenicima između 1500 i 2000 isplatit će se 900 kuna. Umirovljenici do 3000 kuna će dobiti 600 kuna, a umirovljenici do 4000 kuna će dobiti 400 kuna.

Druga isplata predviđena je u srpnju 2021. korisnicima koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu.

Podsjećamo, Odlukom Vlade Republike Hrvatske o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 , od 14. travnja 2021., uređena je isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju, koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, pod uvjetom da im mirovina ne prelazi iznos od 4.000 kuna te korisnicima kojima se uz mirovinu ostvarenu u RH isplaćuje i mirovina iz inozemstva, pod uvjetom da im ukupno mirovinsko primanje u RH i inozemstvu, isplaćeno za ožujak 2021., ne prelazi iznos od 4.000 kuna.

Dostava dokaza o visini inozemne mirovine omogućena putem online obrasca

Korisnici koji dio mirovine primaju iz inozemstva za isplatu COVID-19 dodatka trebaju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja. Dokaz može biti potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2021. ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2021. u netoiznosu.

Dokaz  je potrebno dostaviti u razdoblju od 3. svibnja 2021. do 30. lipnja 2021. putem online obrasca (koji će biti dostupan na internetskim stranicama HZMO-a od 3. svibnja) odnosno poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta uz tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim ustrojstvenim jedinicama ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

(www.icv.hr, hzmo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content