Snijeg usred travnja zabijelio i orahovački kraj

Samo dan prije bilo je pravo proljeće, ugodna temperatura, ugodna šetnja po svježem planinskom zraku Papuka i Krndije, prekrasan pogled na šarene šume tek probuđene prirode, a zumbuli, narcisi, maslačci i tratinčice bili su u svom najljepšem proljetnom izdanju. A onda, šok za sve pa i za prirodu. Snijeg usred travnja zabijelio je orahovački kraj, ali slobodno se može reći, ne i iznenadio. Pričaju građani po ulicama ”Ma užas, ali da najavili su, znali smo da će pasti”. Grad se bijeli, Papuk i Krndija također, cvijeće i drveće je pod bijelim pokrivačem. Jednostavno za ne povjerovati da se u jednom danu mogu izmijeniti četiri godišnja doba. Proteklog vikenda u ovom kraju su zabilježene temperature do 26 stupnjeva u plusu, potom je pala kiša kao u pola jeseni, zatim takozvana soja,a na kraju sve završilo snijegom.

0604snijegtravanj 7

-Početkom travnja 1955. godine (01.04.) na području Virovitičko-podravske županije mjerena je najniža temperatura zraka tijekom travnja, gotovo ledenih -9,1°C. Također istog dana te iste 1955. godine bio i najdeblji snježni pokrivač tijekom travnja od 6 cm. Najviša temperatura zraka tijekom travnja na ovom području je izmjerena 29.04.2012. godine, paklenih 30,5°C. Najsušniji travanj 1974. godine i skromnih 9.4 mm oborine. Najkišovitiji travanj 1973. godine i 166.7 mm oborine. Višegodišnji travanjski prosjek oborina 60.5 mm. Vrući dani tijekom travnja nisu česti (vrući dani ili dani kada je najviša dnevna temperatura zraka veća ili jednaka 30°C). Ali tijekom 2012. godine smo imali dva vruća dana i spomenuto najvišu temperaturu zraka tijekom travnja – objavio je na Facebooku virovitički meteorolog Kristijan Paljar.

Ipak, unatoč ovom snijegu kojim, iskreno, pa niti oni najmlađi, nisu oduševljeni jer su bicikli i role već krenuli niz ulice, a saonice čvrsto zavezane na zidovima garaža i šupa. Bilo kako bilo, gusti snijeg je padao dobrim dijelom utorka, zabijelio sve, a uzgred rečeno ti isti meteorolozi su već za četvrtak-petak najavili +18.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content