Stižu nam stabilniji, sunčaniji i postupno topliji dani, no uz povremene pljuskove: Evo kada ćete trebati kišobrane

Travanj 2021. godine na području Hrvatske, pa tako i Virovitičko-podravske županije obilježile su vremenske neprilike. Nakon izraženog zatopljenja početkom travnja kada smo se grijali na gotovo ljetnih 26,7°C, uslijedio je hladniji vremenski period koje se odužio na ostatak travnja. Imali smo dva osjetnija „hladna“ prodora koja su iznad većeg dijela Virovitičko-podravske županije donijeli jutarnje, ali i večernje minuse uz mraz.

Prvi val hladnoće smo imali od 04. do 09. travnja (najhladniji dan 09. travnja -3,2°C).

Drugi val hladnoće smo imali od 13. do 16. travnja (najhladniji dan 16. travnja -1,9°C).

Snijeg i snježni pokrivač zabijelio je u više navrata i niže predjele županije.

U utorak, 6. travnja na području Virovitice smo oko 10 sati mjerili 3 cm snijega koji se brzo otopio i kao takav nije „izdržao“ službeno mjerenje u 20 sati. Što se oborina tiče od početka travnja do danas, 20. travnja na području Virovitice palo je 54 mm oborine.

Višegodišnji travanjski prosjek oborina je 60,3 mm. Oborina najbogatiji travanj smo imali 1973. godine kada je palo 166,7 mm oborine. A, najsušniji travanj smo imali godinu dana kasnije 1974. godine kada je palo „skromnih“ 9,4 mm oborine. Nije iz goreg spomenuti kako ćemo nakon ožujka koji je okarakteriziran kao temperaturama zraka „normalan“, travanj vrlo vjerojatno biti okarakteriziran kao hladniji ili vrlo hladan.

Tjedan pred nama postupno stabilniji, sunčaniji i topliji. Oborine koje očekujemo neće biti česte. Uglavnom će se raditi o oborinama pljuskovitog tipa.

Najveća vjerojatnost za povremene pljuskove koji mogu biti praćeni grmljavinom je danas, tijekom srijede, te u noći s četvrtka na petak i tijekom petka u jutarnjim satima. Vikend pred nama osobito subota više nego povoljna za boravak u prirodi ili obavljanje radova na otvorenom. Jutarnje temperature zraka očekujemo 3°C do 7°C.

Najviše dnevne od 16°C do 20°C ili koji stupanj više. Vjetar južnih smjerova. Prolazno će tijekom četvrtak do kraja dana, te u noći s četvrtka na petak i tijekom petaka zapuhati sjeverozapadnjak.

Ove ćemo godine na temperature zraka rano ljetne, morati pričekati. Svibanj pred nama, barem početak mjeseca bi trebalo obilježiti nestabilno vrijeme, bez značajnijeg porasta temperature zraka. Dnevne maksimume od 25°C ili više, možda u drugoj dekadi svibnja.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content