U dva dana APN zaprimio 1.154 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama i ove godine provodi program subvencioniranja stambenih kredita. Zaprimanje potpunih zahtjeva započelo je 29. ožujka, a razmatrat će se prema vremenu zaprimanja u APN-u i odobravati do utroška planiranih sredstava koje ove godine iznose 50 milijuna kuna.

APN je do jučer, 31. ožujka već zaprimila 1.154 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, što pokazuje kako su građani i ove godine spremni dočekali poziv APN-a.

Svrha subvencioniranja stambenih kredita je poticanje demografske obnove društva i urbane regeneracije naselja, smanjivanje broja odlazaka mladih iz Republike Hrvatske, poticanje većim subvencijama manje razvijene gradove i općine, kao i dodatno subvencioniranje rođene, maloljetne djece i osoba s invaliditetom. Na ovaj način omogućava se rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržištnih u pogledu kreditnih uvjeta, čemu u prilog govori podatak kako su kamata i rokovi otplate kredita uz nepovratnu državnu subvenciju tijekom godina u silaznoj putanji.

2021 03 29 image 1
Foto: mgipu.gov.hr

Direktor APN-a Dragan Hristov istaknuo je kako je od početka realizacije ove mjere stambenog zbrinjavanja odobreno ili je u realizaciji ukupno 17.510 subvencioniranih stambenih kredita za koje je osigurana 1,2 milijarda kuna. Iznio je i podatak kako je na subvencionirane stambene kredite utrošeno oko 430 mlijuna kuna proračunskih sredstava.

– Obzirom na veliki interes mladih za ovu mjeru, krajem prošle godine promijenili smo predmetni zakon kako bismo provedbu iste omogućili sve do 2023. godine. Za svaku od tih godina u proračunu smo osigurali po 50 milijuna kuna, tako da za one koji nisu imali priliku ili mogućnost već u ovom pozivu riješiti svoje stambeno pitanje, isto mogu planirati u naredne dvije godine u kojima će Vlada nastaviti podržavati mlade obitelji kroz subvencioniranje stambenih kredita – naglasio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

(mgipu.gov.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content