U sklopu projekta „Kockica vedrine“, GDCK Virovitica u Špišić Bukovici organizirao mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi

Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica odobren je projekt Dnevnog boravka „Kockica vedrine“ koji će se od ove godine, osim u gradu Virovitici, provoditi i na području općina Gradina, Lukač i Špišić Bukovica koje su, uz Virovitičko-podravsku županiju i Grad Viroviticu, partneri na ovom projektu.

Sve projektne aktivnosti predviđene ovim projektom usmjerene su na poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi, a radi se o provjeri njihovog socijalnog stanja i zdravlja, kako fizičkog tako i psihičkog. Nakon što je akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi održana u Gradini, danas (ponedjeljak) ista akcija uz pridržavanje epidemioloških mjera, održana je i u Špišić Bukovici, a u srijedu, 28. travnja održat će se u Lukaču. Mjerenje je obavila patronažna sestra Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije.

– Cilj nam je obići naše umirovljenike, vidjeti kakva im je pomoć potrebna i naravno, provjeriti njihovo zdravstveno stanje, a svi napravljeni zdravstveni nalazi na ovim akcijama idu direktno kod njihovih liječnika opće prakse – napomenula nam je voditeljica Dnevnog boravka GDCK Virovitica Sanja Kolar.

IMG 20210426 090318

– Ovakve akcije redovno radimo u našem Dnevnom boravku, no zbog epidemije koronavirusa, dolazak korisnika u velikoj je mjeri onemogućen, a strah i neizvjesnost od ove bolesti s razlogom ostavlja posljedice na psihičko, a samim tim i zdravstveno stanje pesebice osoba treće životne dobi. Do sada uočenom provjerom ustanovili smo da je kod izvjesnog broja korisnika za vrijeme trajanja ove epidemije povišen krv tlak, neovisno da li su taj dan uzeli terapiju, oni kojima je prepisana. Pretpostavljamo da je razlog tome upravo depresija zbog fizičke izoliranosti, odnosno samoće, te straha i neizvjesnosti od ove bolesti. S obzirom da će ovaj projekt trajati dvije godine, uključit ćemo u njega i razne javne službe, poput MUP-a, medicinskih djelatnika, patronažnih sestara, odnosno svih onih koji mogu pripomoći da naši umirovljenici, odnosno osobe starije od 65 godina žive sigurno i mirno – napomenula je Sanja Kolar koja je zahvalila općini Špišić Bukovica na suradnji u ovoj hvalevrijednoj akciji.

Umirovljeničku ekipu u Špišić Bukovici predvodila je predsjednica tamošnje udruge umirovljenika Mirjana Ivanešić koja je prva sjela za stol da joj medicinska sestra provjeri zdravstveno stanje, a odmah poslije tog nam je kazala:

IMG 20210426 090413

– Ova akcija je od izuzetne važnosti za sve ljude, a pogotovo za nas umirovljenike, jer opće je poznato da je naša populacija podložnija bolestima, stresovima, a tu su i godine. Drago mi je da su se naši umirovljenici odazvali i na ovu akciju kao i na sve druge koje organiziramo. Pozdravljamo GDCK Virovitica i općinu Špišić Bukovica što misle na nas i što nam omogućavaju ovakve i slične akcije – zahvalila je predsjednica Mirjana Ivanešić.

U posjeti umirovljenicima bio je i načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler koji je istaknuo da su redovni zdravstveni pregledi važni i za mlade i stare.

– Neovisno koliko vam je godina, valja kontrolirati zdravlje. Upravo je to i jedan od važnijih razloga zašto smo partner u ovom projektu. Iako se trudimo da našim žiteljima ponudimo što kvalitetniji život u našim naseljima, a što je vidljivo i iz dosadašnjih rezultata koje smo polučili izgradnjom i uređenjem infrastrukture i ostalog, ipak je zdravlje na prvom mjestu, pa osim što u našem naselju imamo lijepu ambulantu, dodatno ćemo organizirati i ovakve posjete medicinskog osoblja i djelatnika GDCK i na tome im zahvaljujem – rekao nam je načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler.

(www.icv.hr. bs)

IMG 20210426 090359

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content