U Valpovštini robotsko ukrašavanje pisanica: Dva indentična robota koji sami oslikavaju jaja željenim motivima

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće već tradicionalno za uskrsne praznike otvara radionice Centra tehničke kulture Valpovo-Belišće za sve učenike s područja gradova Valpovo i Belišće te prigradskih naselja. Svojim dobro poznatim radionicama maketarstva, raketarstva, fotografije, 3D modeliranja i printanja, uvijek izazivaju veliki interes među učenicima zbog čega su te radionice stalno popunjene. Ove godine za osnovnoškolce su pripremili posebno iznenađenje…

– Za sve njih pripremili smo prikaz i mogućnost okušavanja u tzv. robotskom bojenju jaja koje će polaznici “Uskrsa u tehnici” moći raditi idućega tjedna, ili preciznije u razdoblju od 6. do 10. travnja, svakim danom od 9 do 13 sati, u Domu tehnike u Valpovu. Na ovaj način ujedno ćemo obilježiti i 75. godina rada i djelovanja naše krovne organizacije Hrvatske zajednice tehničke kulture – ističu u ZTK-a Valpovo-Belišće.

Robotsko ukrašavanje jaja koje će mnogi poželjeti u vrijeme blagdana, ideja je starije grupe robotičara koji su uz vodstvo mentora razradili ovaj projekt, pronašli i ispravili pogreške u dizajnu i programskom kodu te sastavili dva identična robota koji sami oslikavaju jaja željenim motivom. Sama radionica koja se tek ima održati idućih dana, osmišljena je kao cjelovit proces izrade pisanica koji obuhvaća sve od samog osmišljavanja i izrade vektorskog dizajna u programu otvorenog koda Inkscape, optimiziranja putanja alata, a u ovom slučaju markera za brži ispis, crtanja ispuna i višebojnih uzoraka na odvojenim slojevima dizajna te samog prijenosa naredbi od računala do robota putem USB kabela, pri tom koristeći Arduino kao sučelje između računala i upravljača motora.

– Nadamo se kreativnim i jedinstvenim učeničkim radovima koji će mlađe uzraste približiti robotici i grafičkom dizajnu uz pomoć računala, a ujedno i ukrasiti njihove domove – kažu u ZTK-u Valpovo-Belišće. (www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content