„Vrckavi penzići“ novi projekt Udruge umirovljenika Hrvatske općine Pitomača: Radionicama, susretima, izletima i edukacijama podižu kvalitetu života umirovljenika

Udruga umirovljenika Hrvatske općine Pitomača trenutno provodi Program „Vrckavi penzići“. Program je nastao u okviru Poziva za prijavu dvogodišnjeg programa usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu koji je raspisalo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Cilj Programa je socijalno uključiti osjetljive skupine – u ovom slučaju osobe starije dobi, odnosno umirovljenike. Partneri na Programu su Općina Pitomača, Osnovna škola Petra Preradovića Pitomača i Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, a kompletan program financiran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Općine Pitomača.

– Programske aktivnosti provode se pod vodstvom stručnih voditelja koji održavaju različite radionice i edukacije, a u sklopu programa zaposlena je i jedna mlada osoba kao voditelj programa kojoj se na ovaj način omogućava stjecanje radnog iskustva nakon završenog školovanja – ističu iz Udruge.

166989467 215739246887917 5001765598493500946 n

Dnevne aktivnosti koje se provode u sklopu programa su radionice, susreti, izleti i edukacije, kroz koje će polaznici usavršavati svoja znanja i vještine te dijeliti svoja iskustva s mlađim generacijama u ugodnoj i opuštenoj atmosferi.

Tako su za svoju prvu radionicu odabrali Sviranje tambure, a isto tako krenuli su i sa radionicom tjelovježbe. No, zbog trenutnih epidemioloških mjera onemogućena im je provedba velikog djela aktivnosti.

– Nadamo se da će situacija krenuti na bolje pa da ćemo, uz pridržavanje mjera, uskoro nastaviti s daljnjom provedbom aktivnosti – kažu iz Udruge.

Program je od velikog značaja za osobe starije dobi jer im se kroz organizirane dnevne aktivnosti omogućava da se uključe u aktivnosti koje su primjerene njihovim interesima i sposobnostima te tako razvijaju vlastite potencijale te se postiže socijalna inkluzija osoba starije dobi koji trebaju biti aktivan dio društvene zajednice i uključeni u sve njene segmente.

(www.icv.hr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content