Zelena povelja Osječko-baranjske županije priznanje je zaslužnima i poticaj na zaštitu okoliša

“Zelenu povelju Osječko-baranjske županije”, javno priznanje za doprinos očuvanju okoliša te osiguravanju i poboljšavanju kakvoće življenja za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja na području Osječko-baranjske županije, danas (ponedjeljak) je župan Ivan Anušić svečano uručio ovogodišnjim dobitnicima.

Udruga studenata biologije ZOA nagrađena je za izuzetnu djelatnost u stručnom i istraživačkom radu te poticanju i obrazovanju mladeži u oblikovanju i razvijanju svijesti o potrebi zaštite okoliša.

Za značajnu znanstveno-istraživačku i stručnu djelatnost i primjenu stručnih znanja, znanstvenom pristupu u upravljanju zaštićenim prirodnim vrijednostima, posebice područjima NATURA 2000, nagradu je dobila Ana Žanić Čeko.

Priznanje je dobila i Udruga PLANTaža Osijek za značajnu djelatnost u razvijanju ekološke svijesti među građanima i uspješnu primjenu suvremenih dostignuća u zaštiti okoliša.

Svečano uručivanje održano je u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, uz poštivanje epidemioloških mjera.

– Osječko-baranjska županija već niz godina dodjeljuje Zelenu povelju, istina prošle i ove godine pod specifičnim epidemiološkim okolnostima. Posebno mi je drago što su ovogodišnje dobitnice mlade žene koje kreću u svoje poslovne, znanstvene i privatne karijere, a kroz svoje djelovanje itekako su svjesne problema zagađenja i zaštite okoliša, problema koji se često shvaćalo “zdravo za gotovo”, a to nije tako nego okoliš moramo čuvati. Okoliš u Osječko-baranjskoj županiji je sačuvan u ovom trenutku. Na vrijeme smo počeli razmišljati, pa smo osviješteni da ga moramo čuvati i ne smijemo uništavati, i tako se ponaša najveći broj ljudi. Upravo zato dodjela Zelene povelje osobama koje znaju više o okolišu, i to pokazuju svojim primjerom, dokazuje i pokazuje što znači okoliš onima koji toga još nisu svjesni i koji su spremni danas baciti smeće u kanal, a time praktično čine štetu svojoj djeci te će ipak promisliti prije nego to naprave. Danas imamo sustave zbrinjavanja otpada, reciklažna dvorišta i stotine načina kako na zdrav način sortirati i odložiti otpad, otpad kojega danas ima više nego ikada – rekao je župan Anušić.

Potom je uputio još jedan apel svim građanima za zaštitu okoliša, a kako bi se zaštitilo ono vrijedno što nam je priroda dala, a “što možemo lako uništiti ako se ne budemo odgovorno ponašali” – zaključio je Anušić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content