Znate li da “hrvatski kralj kamilice” dolazi iz VPŽ? Oni su obitelj Mareković iz Lozana

U jednom dnevnom boravku u Lozanu 1998. godine počela se stvarati lijepa priča. Naime, te godine se počeo stvarati “hrvatski kralj kamilice“ koji danas godišnje proizvede 1.000 tona „ekološkog cvijeta“ i kojem su konkurencija isti takvi proizvođači u Egiptu, Argentini, Poljskoj, Bugarskoj i Mađarskoj.

– Radio sam 15 godina u Viržiniji (Hrvatski duhani nap.a.), a i dugi niz godina smo sadili duhan i kamilicu. Po duhanu smo bili jako poznati. Moj otac, Alojzije Mareković, u bivšoj je državi bio „prvak po prinosu duhana“ – priča, onako u dahu Marijan Mareković o prvim danima obrta iz kojeg se kasnije razgranala i tvrtka Dam.

Supruga Snježana, koja mu je uvijek bila podrška, sjeća se da im je ured bio u dnevnom boravku, a u jednoj pokrajnjoj prostoriji imali su dva stroja za obradu kamilice. Te 1998. godine su odlučili prestati saditi duhan i orijentirati se samo na kamilicu. Osim što su od 1998. godine narasli od malih do velikih, puno se stvari promijenilo za Marekoviće.

dam lozan 1
Foto: K. Toplak

– Sjećam se, nismo imali potrebnu jaku struju i voda je bila problem i rasvjeta. Zahvaljujem se načelniku Hrvoju Mileru, jer danas to u Lozanu imamo – priča Marijan.

Trenutno imaju 45 zaposlenih u tvrtki, te još 25 u obrtu. Polovica su im sezonci. Obrađuju oko 500 hektara zemlje. Na 420 hektara vlastite proizvodnje je kamilica ekološki certificirana, a na 80 hektara je konoplja. Sve to je vlastita proizvodnja. Imaju 20-ak kooperanata koji na još 800 hektara uzgajaju kamilicu za Marekoviće. Oni najvećim dijelom dolaze s područja Virovitičko-podravske, ali i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Podneblje Virovitičko-podravske županije je inače vrlo povoljno za proizvodnju kamilice, daje kvalitetno eterično ulje. Zbog čistoće zemlje nema problema s teškim metalima. Ova kamilica je tako iznimno cijenjena na europskom i svjetskom tržištu, stoga je potražnja velika i plasman nije problem, kažu Marekovići koji sve što proizvedu – izvezu. Najveći dio, 90 posto ide u Njemačku, ostatak u Španjolsku, Portugal, SAD…

Marekoviće je u Lozanu posjetio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz zamjenika Marija Klementa i načelnika općine Špišić Bukovica Hrvoja Milera. Mogao je čuti iskustva ove vrijedne obitelji, ali i dobiti potvrdu kako je suradnja sa županijskim institucijama odlična, ponajprije s VIDRA-om i Poduzetničkim inkubatorom VPŽ.

dam lozan 4

Naime, na mjeri 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava sektor biljne proizvodnje, OPG Snježane Mareković, dobio je značajna sredstva. Ukupna investicija je bila 4.030.756,95, a bespovratna sredstva su bila 2.015.378,48 kuna. Iskoristilo se to za izgradnju skladišta za jednogodišnje i višegodišnje ljekovito bilje i kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme (traktor, teleskopski utovarivač, utovarna korpa za teleskopski viličar, plugova prekretač, rotodrljača, sijačica, traktorskih prikolica, tanjurača, podrivača, aplikacijski GPS kontrolera, bočne kosilice, pet berača za kamilicu, grubera, pumpe za navodnjavanje).

Sin Marijana, Mario Mareković, kazuje nam kako u svibnju kreće nova berba. Trebala bi trajati 20-ak dana. Nakon sušenja, slijedi skladištenje, te prerada koja traje do iduće berbe. I tako u krug, ali u Lozanu su svake godine snažniji i svake godine s novim certifikatima kojima garantiraju kvalitetu svojih ekoloških proizvoda koji putuju iz naše Virovitičko-podravske županije diljem svijeta.

(www.icv.hr, vpz.hr)

[g-gallery gid=”626370″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content