DEVETI U HRVATSKOJ Virovitica Područnim centrom Instituta Ivo Pilar postaje znanstveno središte

Nakon Dubrovnika, Gospića, Osijeka, Pule, Splita, Varaždina, Visa i Vukovara, Virovitica postaje deveti grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti Područnim centrom Instituta dr. Ivo Pilar, a koji je danas središnja hrvatska znanstveno-istraživačka ustanova u području društvenih znanosti.

O Područnom centru koji bi s radom u Virovitici, konkretno u prostorima Centra kulture, trebao početi do kraja ove godine i koji će okupljati znanstvenike iz područja društvenih i humanističkih znanosti s područja Virovitičko-podravske županije, danas (srijeda) javnost je upoznao Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Ivo Pilar te Miljenko Brekalo, ravnatelj Područnog centra Osijek.

Predstavljanje je organizirano u Gradskom muzeju Virovitica, a nazočili su mu domaćin – gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima, župan Igor Andrović sa suradnicima, saborski zastupnik Josip Đakić, saborska zastupnica Vesna Bedeković, ravnatelji odgojno-obrazovnih i ustanova u kulturi te razvojnih agencija.

– Osnutak Područnog centra Instituta dr. Ivo Pilar u Virovitici predstavlja veliku čast za našu sredinu, s obzirom da će u Centru raditi mladi znanstvenici koji će se baviti pitanjima važnima za Viroviticu i naš kraj, povijesnim i društvenim aspektima našega grada, županije i ovog dijela Hrvatske. Područni centar pridonijet će većem standardu, jer s njim postajemo i važno znanstveno središte u regiji. Osim što će omogućiti nova radna mjesta mladim znanstvenicima, bit će to prilika zainteresiranima za obradu znanstvene građe cijelog ovog područja i za proširiti sadržaj za istraživanje na društvene i humanističke znanosti, nakon Veleučilišta u Virovitici i Tehnološko-inovacijskog centra te drugim ustanovama i institucijama namijenjenima primijenjenim istraživanjima u gospodarstvu i poljoprivredi –  istaknuo je gradonačelnik Ivica Kirin.

MG 2263

Gradonačelnik osnutak Područnog centra Instituta Ivo Pilar vidi kao nastavak ulaganja u znanost o kojemu, kako je istaknuo, Virovitica sanja već godinama, a danas je, zahvaljujući ulaganjima u taj segment, ostvarila ono što je prije nekoliko godina bilo gotovo nezamislivo.

DOBRA SURADNJA

Područni centar Instituta Ivo Pilar važna je karika i u nastavku rada na razvoju cijele zajednice uz pomoć projekata i europskih sredstava, budući da nudi priliku za kvalitetna i provjerena istraživanja u području javne uprave, socijalnih tema, razvoja gospodarstva i drugih područja, odnosno svih baza za daljnja ulaganja i razvoj. U njegovoj podršci zajednički sudjeluju Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija, koji su osigurali prostor i sredstva za materijalne troškove, dok će o koeficijentima i zaposlenima konačnu riječ dati nadležno Ministarstvo znanosti.

Osnutak i pokretanje pozdravio je i župan Igor Andrović, podsjetivši kako je s Institutom, uz druga istraživanja, već ostvarena dobra suradnja i na projektu „Budi STEMpatičan“, koji je proglašen najboljim projektom te vrste u Hrvatskoj. Župan je stoga poželio da se ta dobra suradnja i izvrsni rezultati nastave i na projektima u budućnosti.

MG 2288

– Nakon Veleučilišta, Studentskog doma i studentskog restorana koji smo sagradili, kao i Tehnološko-inovacijskog centra te Fakulteta dentalne medicine u Orahovici, izražavam zadovoljstvo i ponos što će uskoro i Institut Ivo Pilar otvoriti svoja vrata na našem području. Vjerujem da će sva istraživanja i svi projekti koje će provoditi naši domaći mladi znanstvenici imati veliki značaj u daljem razvoju i grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije – rekao je župan te svima poželio puno uspjeha u radu.

ODOBRILO 65 ZNANSTVENIKA

Budući da su i Županija i Grad Virovitica prepoznali vrijednost koju za cijelu zajednicu donosi Institut Ivo Pilar, sama procedura oko osnutka Područnog centra Virovitica išla je znatno brže nego u drugim gradovima, naglašeno je. Nakon što su i Grad i Županija inicirali potrebu, riječ je trebala dati struka. Svoje pozitivno mišljenje o osnutku, nakon inicijative, dalo je tako ukupno 65 doktora znanosti koji čine Znanstveno vijeće, a koji su ovo područje prepoznali kao potentno za multidisciplinaran znanstveno-istraživački rad.

Saborski zastupnik Josip Đakić podsjetio je na znanstveni skup koji je održan u Virovitici na temu Domovinskog rata, a koji je „pokazao koje se vrijednosti mogu izmjeriti kroz znanstveno-istraživački rad i koji kasnije ostaje kao verificirana, znanstveno obrađena činjenica.“

MG 2319

– Vjerujem da je želja svih, i predstavnika Instituta i nas saborskih zastupnika, kao i župana, gradonačelnika i načelnika, da u zajedništvu pokrenemo znanstveni rad koji će biti na dobrobit naše županije, našega grada, a ponajprije svih onih generacija koje dolaze i koje će na tom temelju znanstveno učiti i napredovati – istaknuo je J. Đakić.

Institut dr. Ivo Pilar ove godine slavi 30 godina postojanja. Hrvatska danas ima ukupno 25 instituta posvećenih određenim područjima, a Ivo Pilar najveća je i vodeća na području  društveno-humanističkih znanosti. Znanstveno vijeće Virovitičko-podravsku županiju prepoznalo je kao potentno područje za istraživanja na tom multidisciplinarnom području, stoga je danas naglašen širok spektar znanstvenih istraživanja koja će u okviru Područnog centra Virovitica moći provoditi mladi znanstvenici. Od povijesti, sociologije, psihologije, ekonomije, tema vezanih uz Domovinski rat, pa i javne uprave.

VIŠESTRUKA KORIST

Istraživanja utemeljena na znanstvenom radu izvrstan su temelj i za sve planove lokalnih i regionalnih samouprava koje kasnije mogu s pravom i konkretnim pokazateljima stati u obranu projekata, ideja i investicija, poručio je Željko Holjevac, ravnatelj Instituta.

MG 2333

-Dolazak Područnog centra u Viroviticu pripomoći će i Veleučilištu u Virovitici, školama, kao i drugim obrazovnim institucijama da se povijesna, kulturna, društvena, gospodarska i svaka druga baština i perspektive ovoga grada i ove županije mogu primjereno istraživati, valorizirati,  znanstveno obrađivati, kako bi grad i županija po tome bili prepoznatljivi. Ne samo na gospodarskoj, društvenoj, kulturnoj nego i na znanstvenoj karti Hrvatske i ovoga dijela Europe. Svaki mladi znanstvenik koji će raditi u Virovitici bit će jednako vrijedan i jednako vrednovan kao svaki član Instituta diljem Hrvatske.

Svaki naš Područni centar predstavlja želju kako Instituta, tako i same lokalne zajednice, da se Hrvatska ravnomjerno razvija, da zemlja znanja ne živi samo u Zagrebu, već u svim dijelovima zemlje. Budući da to sa sobom donosi i određene troškove, izražavam zahvalnost Gradu Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji na spremnosti kojom su nam izašli ususret u vidu prostora za rad i materijalnih sredstava za potrebe Područnog centra – rekao je ravnatelj Holjevac.

MG 2374

Jedan od prvih inicijatora za osnutkom Područnog centra u Virovitici je Miljenko Brekalo, javnosti poznat kao priznati znanstvenik na području povijesti, prava i ekonomskih znanosti i voditelj Područnog centra Instituta Pilar u Osijeku. Povezanost s ovim krajem naglašava i kroz dosadašnji znanstveni rad na temu Domovinskog rata s naglaskom na Slatini, uspješnu suradnju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave i svima onima koji su dosad podržali istraživački i znanstveni rad na ovom području.

– Virovitica je potentna sredina. Kada usporedite Viroviticu, a ja ju intenzivno pratim već 30 godina, vidim velike iskorake, od gospodarstva, prometne infrastrukture i drugih područja. Nakon Veleučilišta, riječ je o gradu koji će sada imati Područni centar Instituta. Kao takav će biti kvalitetna kadrovska baza za Veleučilište, odnosno za sva znanstvena istraživanja za koja na ovom području postoji potreba.

Do sada za to nije bilo kadrovskog potencijala, ali danas, koliko mi je poznato, postoji značajan broj mladih znanstvenika koji su na doktorskim studijima ili koji planiraju doktorat, koji su potentni i koji bi mogli tu raditi. Dio njih već je surađivao s nama, odnosno objavljivao radove u našim publikacijama i sudjelovao na znanstvenim skupovima, a ovo je nova prilika za sve njih – naglasio je Miljenko Brekalo, izrazivši zadovoljstvo što će već krajem godine Područni centar Instituta početi s radom u Virovitici.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”631052″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content