Identificirani posmrtni ostaci pet osoba eshumiranih na području hrvatskog Podunavlja, Medved: Još tragamo za 1463 nestale osobe i 401 za koje znamo da su smrtno stradale

U osječkome KBC-u jučer (petak) je identificirano pet osoba nestalih u Domovinskom ratu, čiji su posmrtni ostatci ekshumirani na području hrvatskoga Podunavlja. Među njima je i pripadnik 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske Tomislav Balić, čija je obitelj današnjom identifikacijom okončala svoju 30-godišnju neizvjesnu i bolnu potragu.

Izrazivši sućut obitelji Balić i obiteljima onih čiji su posmrtni ostatci identificirani, predsjednik Vlade Andrej Plenković novinarima je izjavio kako je to bolna tema za Hrvatsku, ali kako je predanost u preciznom utvrđivanju podataka o svim nestalima i pokušaju njihove identifikacije trajna zadaća Vlade.

– Nastavit ćemo raditi taj posao dok ne dođemo do podataka o sudbini svih nestalih- poručio je predsjednik Vlade ispred  osječkog KBC-a gdje je s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomo Medvedom, te osječko- baranjskim županom Ivanom Anušićem, nazočio završnoj identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava iz Domovinskog rata.

Na upit novinara što učiniti da Srbija u vezi s rješavanjem sudbine nestalih osoba poduzme nešto konkretno, Plenković je odgovorio kako se ta tema stalno ističe u svim kontaktima, na svim razinama, kad god postoje susreti.

– Postoji bilateralna komisija i neformalni kontakti. Izrazito je važno da dođemo do istine, i na tome ćemo inzistirati- dodao je Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved potvrdio je kako je identificiran poginuli hrvatski branitelj Tomislav Balić, pripadnik 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske, te kako slijedi identifikacija još četiri osobe, od kojih su tri civili te ročnik bivše JNA koji je poginuo u napadu na Vukovar.

– S današnjim identifikacijama još tragamo za 1864 nestale osobe iz vremena Domovinskog rata, od kojih su 1463 nestale osobe i 401 osoba za koje se pouzdano zna da su smrtno stradale, ali ne znamo njihovu sudbinu- rekao je Medved.

Podsjetio je kako je samo u 2021. godini identificirano 11 osoba, što pokazuje usmjerenost Vlade prema rješavanju sudbine nestalih osoba, a na  Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu moderniziran je novi laboratorij, koji je opremljen najsuvremenijom opremom upravo radi bržega i preciznijeg procesa identifikacije posmrtnih ostataka.

Ministar Medved je na novinarski upit o suradnji sa Srbijom u vezi pitanja nestalih odgovorio kako ta suradnja ”u potpunosti izostaje”.

– Ona je i dalje nikakva. Iako je Ministarstvo u proteklih nekoliko godina uputilo na desetke konkretnih zahtjeva, za konkretnim protokolima, nažalost, izostala je informacija o tome što su i gdje su postupale postrojbe tzv. JNA-istaknuo je ministar Medved.

Dodao je kako Hrvatska posjeduje dokumente iz kojih je jasno vidljivo što su i kada činile postrojbe JNA i Teritorijalne obrane, gdje su provodile ekshumacije iz primarnih grobnica, ali nedostaje informacija gdje su završili ti posmrtni ostatci, pa će se zato i dalje tražiti doprinos Srbije u rješavanju tog pitanja.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila Ljiljana Alvir ocijenila je da hrvatska Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja, unatoč proteku vremena, danonoćno rade na pitanju nestalih osoba.

– Nadamo se da će Srbija dati ono što od nje očekujemo, što je ključ rješenja jer, bez obzira na sve napore, ne može se doći do većih rezultata jer su informacije o tome u arhivima u Srbiji- poručila je Alvir.

(www.icv.hr, tj)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content