INFORMATIVKA Predstavljamo školski list „Hlapić“ OŠ IBM Virovitica i razgovaramo s njegovom glavnom urednicom Renatom Sudar

Ne znam jeste li znali da se naša Virovitičko-podravska županija može pohvaliti da već dugi niz godina ima jedan od najboljih školskih listova u Hrvatskoj, koji iz godine u godinu prima samo pohvale, dokazuje svoju kvalitetu i opravdava tu titulu?! U društvu najboljih na državnoj smotri LiDraNo taj se list našao i ove godine, pa nam je to bio povodom da ga predstavimo.

Riječ je o Hlapiću, školskom listu OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice, o kojemu smo razgovarali s profesoricom hrvatskog jezika i književnosti, osobom koja je „glavni krivac“ što se naš grad i naša županija mogu pohvaliti tim podatkom, odgovornom urednicom Hlapića prof. Renatom Sudar. Koja je njihova tajna uspjeha, koliko je teško danas napraviti školski list, koliko taj rad traje, kako biraju teme i tko sve u tom projektu sudjeluje, samo su neka od pitanja na koja nam je odgovore dala prof. Sudar.

Smotru LiDraNo – literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva mladih organizira Agencija za odgoj i obrazovanje, a njen cilj je razvijanje i poticanje učeničkoga literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva, njegovanje hrvatskoga jezika u govoru i pismu, otkrivanje, praćenje i poticanje učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnost u novinarskom, literarnom i dramskom izrazu te poticanje učitelja i nastavnika za izvannastavni stručni rad s učenicima.

Upravo taj izvannastavni rad s učenicima u području novinarskog stvaralaštva – školski list – posebno njeguje Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice, i u tome je vrlo uspješna.

Na ovogodišnjoj smotri uz „Hlapić“ sudjelovao je i još jedan list iz naše županije – „Preradović“ OŠ Petra Preradovića iz Pitomače. Oba lista tako su ove godine našla svoje mjesto među 15 najboljih tiskanih školskih listova učenika osnovnih škola u Hrvatskoj.
Odgovorne urednice tih listova su prof. Renata Sudar i prof. Sanja Koletić, a glavne urednice učenice Neva Barčanac, 6. r. i Lana Pintar, 7. r. Na okruglom stolu LiDraNa za školske listove, koji je zbog epidemiološke situacije već drugi put održan online, predstavljeno je 18 školskih listova (15 tiskanih i 3 digitalna) te su svi pohvaljeni za izniman trud i zalaganje koji su potrebni da bi se osmislio, napravio i tiskao jedan školski list.

Uspjeh školskog lista „Hlapić“ Osnovne škole IBM Virovitica danas je, s pravom to možemo reći, tradicija, a prof. Renata Sudar njime se bavi punih 25 godina. Ona je njegova glavna urednica koja cijelu sebe daje u taj posao i doslovno živi za taj list. A to nije mala stvar, biti uspješan i iz godine u godinu primati pohvale i na kraju, opravdati taj naziv.

– Nije mala stvar, da. Dvadeset pet godina je puno i reći. Iako je to iznimno zahtjevan posao koji iziskuje puno vremena, odricanja, truda i rada, ja ga volim i u tome sam se našla. Ušla sam u sve to sasvim slučajno 1996. godine kada je moja kolegica, tadašnja urednica lista, učiteljica hrvatskog jezika Goranka Pavelić rekla da je njoj toga već malo dosta i da bi se htjela malo odmoriti. Prof. Strmečki koji nam je tada bio ravnatelj rekao mi je: pa zašto, Renata, ne bi ti to preuzela. I eto, upustila sam se u tu avanturu  i ostala u tome do danas – s osmijehom na licu otkrila nam je prof. Sudar.

A kako je sve počelo?

– Priča o školskom listu „Hlapić“ počinje 1992. godine kada je škola dobila ime po poznatoj hrvatskoj književnici za djecu Ivani Brlić-Mažuranić i ta se školska godina 1992./1993. pamti kao početak izdavanja školskog lista „Hlapić“. Knjižničarka i nastavnica hrvatskog jezika Goranka Pavelić bila je njegova prva urednica, a prof. Josip Strmečki likovni je urednik i autor kreativnog, prekrasnog i hvaljenog logotipa, koji je i dan-danas na Hlapiću i koji svake godine povjerenstvo na LiDraNu ističe kao jedan od najkreativnijih u Hrvatskoj u svim školskim listovima. „Hlapić“ je tako krenuo 1992. godine i do danas je s nama – govoreći o počecima lista rekla je prof. Sudar.

LiDraNo ovom godinom obilježava svoju 30. obljetnicu. Započeo je u teškim ratnim vremenima Domovinskog rata u Hrvatskoj, ali unatoč brojnim poteškoćama opstao je i održava se svake godine, pa čak i ovoj nesretnoj kronakrizi, doduše online. U tih 30 godina prof. Renata Sudar je na listu radila 25 godina, od kojih je „Hlapić“ 19 puta uspio biti među najboljim listovima u državi.

– Kako sam u tome uspjela, iskreno ne znam ni sama. Počeci su bili teški, nisam puno znala, ali išla sam na razna stručna usavršavanja za novinarsko stvaralaštvo, posebno školski listovi, puno sam naučila o grafičkoj obradi teksta, prijelomu, obradi tekstova, kako ih slagati na stranice… Sve sam to učila u hodu. Kako se „Hlapić“ razvijao, tako sam se ustvari razvijala i ja.

U Hlapiću smo tijekom tih mojih 25 godina obradili različite teme, bilježili važne događaje za školu, pisali o našim najvećim uspjesima. U odabiru tema nastojali smo uvijek biti aktualni, zanimljivi, ali i pisati ono što učenici vole pisati i čitati, što ih zanima. Cilj nam je oduvijek bio potaknuti čitatelje na znatiželju koja će ih navesti na čitanje. U Hlapiću ćete tako uvijek naći teme koje su dio našeg obrazovnog kurikula u različitim nastavnim predmetima – hrvatski, priroda, biologija, fizika, tjelesna i zdravstvena kultura…. Svake godine imamo i nekoliko školskih projekata kojima ostvarujemo ciljeve kurikula međupredmetnih tema – zdravlje, poduzetništvo, održivi razvoj, građanski odgoj… Tako smo pisali o školskim preventivnim programima, biološkoj raznolikosti, jezičnoj i kulturnoj baštini Virovitice, djeci kao potrošačima, o mladima koji su naša budućnost, o zavičajnoj kulturnoj baštini, o medijskoj pismenosti, klimatskim promjenama… Upravo uspjeh Hlapića koji je već 19 puta bio na državnom LiDraNu kao jedan od 15 najboljih školskih listova učenika osnovnih škola je ono na što smo svi zajedno u školi, a posebno ja osobno kao urednica, jako ponosni – kaže prof. Sudar.

IZ BROJA U BROJ AKTUALNI I ZANIMLJIVI

Koliko u radu jednog lista, njegovoj inovativnosti i kreativnosti pridonose sami učenici, nove generacije koje dolaze… Koliko je iz godine u godinu teže ili lakše raditi s mladima?
– Svake godine izaberemo i obrađujemo neku aktualnu temu u listu. O tome se uvijek dogovaram s učenicima, razgovaramo, dogovaramo koje ih teme zanimaju, što vole čitati, što bi htjeli čitati, koje sugovornike bismo mogli uvrstiti u list, koje događaje i zanimljivosti. To je obično jedan učenik ili učenica, glavni urednik lista koji se najviše ističe svojim radom u stvaranju školskog lista, piše tekstove, bilježi događaje, planira aktivnosti i dogovara ih s drugim učenicima. Da smo uspjeli i napravili dobar list, najbolji mi je pokazatelj i na neki način nagrada kad „Hlapić“ dođe u školu i vidim da ga djeca listaju, gledaju tekstove, fotografije, traže u njemu svoje tekstove, crteže, radove… – naglasila je prof. Sudar.

Koliko je to sati rada koji se uloži u list? Kako osmišljavate teme i pristupate obradi pojedinih tema, kako izgleda izrada novina – od ideje do slova na papiru?

– Interes za novinarsku skupinu i rad u Hlapiću je velik. Naša škola je velika i u stvaranju školskog lista sudjeluju svi, učenici i učiteli matične škole, ali i naših područnih škola, vanjski suradnici škole, naše knjižničarke, pedagoginja i psihologinja koje mi puno pomažu, te naravno ravnatelj škole Ivica Tomljanović od kojeg imam veliku podršku. Ove godine list nam je izašao na 92 stranice i to je bio rad od 6 do 7 mjeseci. Prije početka školske godine krenem planirati što bih, kako bih, koju bismo temu broja odabrali da budemo aktualni, zanimljivi i onda već početkom rujna krećemo s prvim aktivnostima, programima, sastancima…

Tekstovi prate život naše škole i stoga nastojimo u njega uvrstiti više-manje sve što se događa u našoj školi tijekom školske godine. Stvaramo novinarske izričaje različitih vrsta – vijesti, izvješća, komentare, ankete, intervjue, prikaze, kritičke osvrte, reportaže, putopise. Sve je to popraćeno ilustracijama, crtežima i mnogobrojnim fotografijama. Nastojimo zabilježiti sve što je važno za školu, ali uvijek pišemo i o našem gradu te županiji. Osim novinarskog učenici pišu i literarne radove, crtaju ilustracije koje prate tekst, stvaraju stripove, umjetničke fotografije i slično, skupljaju bisere i šale sa satova… Tako je naš list zrcalo školskog života, svega onoga što se događa u školi i izvan nje. On je trajna dokumentacija naše škole, promocija njenog rada i doprinos u ostvarivanju ciljeva izvannastavnih aktivnosti, posebno njegovanje novinarskog stvaralaštva – kaže prof. Sudar.

Da je to zahtijevan i težak posao, te da se mnoge škole ne upuštaju u taj posao, pokazuje i podatak da je svake godine sve manje školskih listova. Osim toga, u posljednje vrijeme mnogi se okreću i digitalnim izdanjima, daju prednost digitalnom listu zbog njegove multimedijalnost, odnosno mogućnosti dodavanja zvučnih i video uradaka učenika i dodavanje poveznica na druge korisne sadržaje. Kao vi gledate na to?

– Činjenica je da je ove godine bilo manje listova nego inače, na županijskom natjecanju samo dva, „Hlapić“ i „Preradović“ koji su i ušli od ukupno njih 80 u izbor 15 najuspješnijih listova u državi i na to smo jako ponosni, i prof. Sanja Koletić i ja. Što je razlog tomu, ne znam. Mnogi ističu novac kao jedan od važnijih čimbenika, jer sve to kao puno košta, ali mislim da je to ipak rad i odricanje, mnogo vremena koje se treba uložiti u sve to. Naš list izlazi u nakladi od 700 primjeraka, dio financiraju roditelji i djeca, a za ostalo brine ravnatelj. Ja o tom dijelu ne vodim brigu, moje je sve ostalo. Što se digitalnog lista tiče, mi još uvijek ne razmišljamo o takvom načinu rada, iako osobno mislim da je to puno jednostavnije, ali i za to treba tim ljudi koji će na tome neprestano raditi. S jednim digitalnim listom lijepo surađujemo i pratimo ih, „Mali Goran“ iz OŠ Ivan Goran Kovačić iz Slavonskog Broda, koji su objavili i neke naše tekstove – ističe prof. Sudar.

KREATIVNE NASLOVNICE, RAZLIČITE NOVINARSKE VRSTE, ODLIČAN DIZAJN…

Mnoštvo pohvala dobili ste i za kreativne naslovnice, sadržaje kojima ste obradili teme svojih časopisa, za različite novinarske vrste, kritička razmišljanja učenika novinara, crteže i odličan dizajn. Naime, za kvalitetu jednog ovakvog lista osim dobrih tekstova važno je i kako on izgleda, kako je grafički opremljen, a OŠ IBM i „Hlapić“ i s time se mogu pohvaliti.

– Naš dizajn i grafičko oblikovanje, kao i uvijek, prepoznatljivi su kao uspješni. Ove godine Marko Baus, grafički dizajner u državnom povjerenstvu za listove, rekao je da smo mi dosegli jedan vrhunac, razinu savršenstva i da bi tako trebao izgledati svaki školski list. On nas prati od početaka, godinama, zadovoljan je prijelomom i uređenjem lista. Moja sreća je što u tome imam veliku podršku i pomoć svojih sinova koji su grafički dizajneri pa mi to ne predstavlja problem, oslonim se na njih i znam da će sve biti kako treba, onako kako zamislim. No, nije to lak posao, jer kako god mi na početku zamislili da će list izgledati, uvijek se u posljednji tren nešto izbacuje, ubacuje, mijenja. Puno je to posla… – kaže prof. Sudar.

Povjerenstvo uvijek ističe i važnost pisanog izražavanja na hrvatskome jeziku u listovima, a vi na to posebno pazite.
– Da, to je točno. Nastojimo da svi tekstovi, iako ih pišu učenici, budu pravopisno i gramatički točni, da prođu lekturu. Jako pazimo na jezik i nastojimo njegovati hrvatski standardni jezik i isticati njegovu važnosti kako u govoru, tako i u pismu – kaže prof. Sudar.

ZANIMLJIVI I USPJEŠNI SUGOVORNICI, BIVŠI UČENICI ŠKOLE

Uvijek uspijevate pronaći i izvrsne sugovornike, predstaviti u listu ljude koji su nešto napravili za naš grad, županiju, svoje bivše učenike koji su vrlo uspješni u poslu kojim se bave.

– U svakom broju imamo rubriku „Gost Hlapića“ te nastojimo pronaći zanimljive sugovornike, dogovoriti razgovore s njima. U posljednjem broju Hlapića u kojemu nam je tema broja bila klimatske promjene gosti su nam tako bili poznati znanstvenici, rođeni Virovitičani Zoran Vakula i Ozren Polašek. Sigurno su svi čitatelji Hlapića rado pročitali što su nam rekli o klimatskim promjenama, koronavirusu i cijepljenju. Osim toga, često uspostavljamo suradnju i s drugim školama i njihovim školskim listovima. Tako smo ostvarili suradnju i s Preradovićem iz Pitomače, Malim Goranom iz Slavonskog Broda, Budilicom iz Vidovca – kaže prof. Sudar.

Mladi, maštoviti i kreativni učenici-novinari uz pomoć svojih mentora uistinu stvaraju mala umjetnička djela u novinarskom stvaralaštvu.
– Da, kao što sam već i spomenula u nastajanje našeg lista uključeni su svi, a ove godine su se iskazali šesti razredi koje sam najviše angažirala. Neva je kao urednica također puno radila, istraživala je i pisala o svjetski poznatoj švedskoj klimatskoj aktivistici Greti Thunberg, a angažirala je i svog tatu koji je pisao za list o klimatskim promjenama, kako one utječu na naš život, životinje. Učim ih raditi i na digitalnim alatima, što im se jako sviđa i brzo sve savladaju, imaju tablete i sve ostalo što im treba za rad, samo ih treba malo potaknuti. Kreativni su i vole to što rade, a ja sam na to jako ponosna. Ove godine radili smo u dosta otežanim uvjetima zbog pandemije koronavirusa. Sve smo odrađivali on line, mailovima, putem aplikacije Teams… Izvora i materijala je bilo bezbroj i nažalost nije sve ni stalo što smo planirali, ali to je tako, njih je puno, puno je događanja i ne može sve stati – kaže prof. Sudar.

Sudeći po njezinoj energiji i kreativnosti, sigurni smo da prof. Sudar već sada razmišlja o novom broju Hlapića, temama i sugovornicima. Ako nastave slijediti svoju tradiciju uspjeha, bit će im to okrugli, 20. put da su među najboljim školskim listovima u Hrvatskoj.

MEĐU NAJBOLJIMA OVE GODINE I „PRERADOVIĆ“

Na ovogodišnjoj državnoj smotri LiDraNo među 15 najboljih školskih listova u Hrvatskoj našao se i „Preradović“, školski list Osnovne škole Petra Preradovića iz Pitomače. Njegova odgovorna urednica je prof. hrvatskog jezika i književnosti Sanja Koletić, a glavna urednica učenica 7. r. Lana Pintar.
– Naš školski list „Preradović“ uspješno izlazi već 42 godine. Nekada su izlazila dva broja tijekom školske godine, a sada izlazi jednom godišnje.

Ove godine mogu se pohvaliti izlaskom 50. broja. Sva stara izdanja lista, koja su nastala još na pisaćoj mašini, čuvaju se i učenici ih mogu prelistavati u holu naše škole gdje su izloženi – istaknula je prof. Koletić, koja se listom kao urednica bavi od 2007. godine s određenim prekidima između. Do sada je sudjelovala u izradi 8 brojeva, od kojih su 3 broja bila na Državnoj smotri LiDraNo te je za svaki dobila pohvale i lijepe komentare. Osim toga, „Preradović“ je postigao veliki uspjeh i na natječaju Jutarnjeg lista za najbolji list godine osvojivši drugo i treće mjesto.

Govoreći o pripremama i izradi lista, prof. Koletić je također istaknula da to zahtijeva predani i kontinuirani rad koji se ne odnosi samo na dva školska sata tjedno, već na rad tijekom cijele školske godine. Posebno je pohvalila učenice-novinarke koje svojim idejama mnogo doprinose stvaranju lista. Cilj uredništva ovog lista je stvoriti list blizak učenicima, da ne izlaze iz okvira dječjeg lista te je stoga svaka njihova ideja dobrodošla. Na novinarskoj skupini, otkrila nam je prof. Koletić, uvijek je zanimljivo i učenici se vrlo rado uključuju u rad novinarske družine, uče pisati različite novinarske vrste, pišu o raznim temama koje se tiču života škole, a iz broja u broj nastoje biti aktualni i zanimljivi. A da je list zanimljiv djeci, dokazuje i uspješan broj prodanih primjeraka.

Prof. Koletić je istaknula kako je ponosna na zajednički rad učenika i učitelja njihove škole, jer samo takvim radom postižu se ovakvi rezultati. Napomenula je također kako uspješnosti lista pridonosi i vizualni dojam, tj. grafički dizajn za koji je zaslužan Antonio Jurkin koji uljepšava i obogaćuje svaku stranicu Preradovića.

Nadamo se da će i „Hlapić“ i „Preradović“ nastaviti sa svojim uspješnim radom, zadržati status najboljih školskih listova u Hrvatskoj te da ćemo o njima još puno pisati.

(www.icv.hr, rtk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content