Inovativna općina Vladislavci: Jedina ruralna sredina s besplatnom IT akademijom za mlade

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, u nazočnosti svojih zamjenika Mate Lukića i Josipa Miletića, posjetio je jednu od perspektivnijih općina u županiji, općinu Vladislavci gdje se sastao s Marjanom Tomasom, načelnikom te općine i njegovim suradnicima.

Svoje zadovoljstvo radom Općine, Anušić je istaknuo još prilikom radnog posjeta krajem ožujka rekavši kako je ta slavonska općina primjer odlične suradnje i inicijative od strane načelnika i od strane svih onih koji čine ključnu ulogu u Općini.

– Želja da se nešto napravi rezultira s konkretnim projektima i s opipljivim i ključnim rezultatima, osjetna je u Vladislavcima. Dva milijuna kuna izravnih je županijskih investicija u zajedničke projekte. Vladislavci su jedna od rijetkih općina u kojoj se njezino vodstvo istinski i praktički neumorno, otkad ju je Tomas preuzeo, trudi da donese projekte, bolju sutrašnjicu, da zadrži život i gospodarstvo. Nema razloga da i dalje ne radimo zajednički na projektima, dogovaramo se i pripremamo, kao što je to s vrtićem koji će se raditi sada. Županija će se uključiti i financijski. Vladislavce čekaju još bolji dani – istaknuo je za medije Anušić.

Tomas je zahvalio županu na pomoći, jer samo u protekloj godini napravljeno je dječje igralište i fitness na otvorenom u školskom dvorištu. Dodao je i kako će se još osnovnoj školi pomoći sa 100 tisuća kuna za manipulativne površine.

-Prvi smo u Hrvatskoj pokrenuli besplatnu hranu za školarce, a sada nam je Županija partner. Jedino naša djeca imaju potpuno besplatan vrtić gdje god ga pohađaju, a sada ćemo raditi svoj, imamo dokumentaciju, investicija je to od 7,5 milijuna kuna Ljudi su nam jako važni, pa provodimo demografsku obnovu i uložili smo u to pet milijuna kuna, prednjačimo u Županiji s 18 posto proračuna izdvojenih za demografske mjere. S 15.000 kuna potičemo ostanak i doseljavanje, a sa Županijom sufinanciramo stambeno zbrinjavanje, potičemo mlade stipendijama i polaganjem vozačkih ispita. Županija nam je još pomogla s kućom oproštaja u Dopsinu, u opremanju DVD-a i drugim projektima. Fokus su nam sada demografska obnova, kanalizacijska infrastruktura koju ćemo početi raditi, a što će omogućiti i razvoj gospodarstva, i izgradnju vrtića – najavio je Tomas prilikom županova radna posjeta.

Načelnik općine podsjetio je još kako su pioniri u tome što će biti jedina ruralna sredina s IT akademijom za mlade do 30 godina. Naime, u ožujku je potpisan hvale vrijedan ugovor za novi EU projekt “Co(I)Networking zajednice općine Vladislavci”. Projekt je nastao s ciljem postizanja lakšeg uključivanja naših mladih i nezaposlenih na tržište rada primjenom novih znanja i vještina u IT sektoru, uz formiranje Informatičke akademije.

-Realizacijom projekta ojačat ćemo kompetencije i konkurentnost mladih s područja općine Vladislavci za uspješniji ulazak na tržište rada i lakši pronalazak posla, budući su u pitanju deficitarna zanimanja. Mladi i nezaposleni imaju priliku za besplatne edukacije i prekvalifikacije za izrade web i mobilnih aplikacija, web dizajna, SEO marketinga, ECDL edukacija, modelarstvo, elementarna robotika, 3D modeliranje i printanje, upravljanje dronovima, Arduino i elektronika – istaknuo je Tomas.

Ciljane skupine ovog projekta su mladi u dobi od 15 do 29 godina starosti i nezaposlene osobe s područja općine Vladislavci. Ukupna vrijednost projekta je 881.734,86 kn, a trajanje projekta je 20 mjeseci.

Dodatna vrijednost projekta su edukacije kojima će mladi postati konkurentni na tržištu rada, a ono što je najbitnije, ostati živjeti na ruralnom području. Održivost projektnih aktivnosti temelji se na činjenici da će mladi steći kompetencije za obavljanje poslova u vlastitoj sredini te se tako zaposliti ili samozaposliti.

Općina će i po završetku projekta nastaviti s programom izvannastavnog informatičkog obrazovanja mladih dostupnog svim mladima iz svih mjesta s područja općine Vladislavci.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content