Između Osijeka i Petrijevaca započela gradnja nasipa za obranu od poplava: Vodenu stihiju blokirat će kilometar dug nasip u Karašici

S tri strane vikend naselja Karašica, na obali Drave između Osijeka i Petrijevaca, danas (3. svibnja 2021. godine) počela je izgradnja nasipa za obranu od poplava. Vrijednost izgradnje 902 metra nasipa je 4.757.088,26 kuna, investitor su Hrvatske vode, a izvođač radova tvrtka Vuka d.d. Osijek. Na prigodnom otvorenju radova nazočili su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

– Izgradnja nasipa u naselju Karašica je još jedno od niza ulaganja kojima se povećava sigurnost stanovnika Osječko-baranjske županije. Naime, 2014. godine vodostaj u Osijeku je dosezao gotovo +450 centimetara i da nije bilo izgrađenog privremenog nasipa na ovom području, ali i truda djelatnika Hrvatskih voda te vojske i policije ne bismo uspjeli obraniti ovo naselje s 200-tinjak kuća. S obzirom na klimatske promjene i učestalost ekstremno niskih i ekstremno visokih vodostaja bilo je nužno razmišljati kako naselje obraniti od poplava. Iz tog razloga izgradit ćemo nasip dužine 902 metra vrijednog 4,8 milijuna kuna koji bi trebao pružiti veliku sigurnost ljudima. Druga faza će biti zaštićivanje nasipa sa sjeverne, odnosno s dravske strane, postavljanjem trajnih montažnih elemenata. Treba reći da iz godine u godinu nadograđujemo sustave obrane od poplava na području Osječko-baranjske županije čime smo znatno povećali sigurnost, a tome svjedoči činjenica da nismo imali značajnijih ugroza u posljednje vrijeme – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te zahvalio Osječko-baranjskoj županiji i načelniku Općine Petrijevci Ivi Zeliću u pomoći na ovakvim projektima.

Direktor osječke podružnice Hrvatskih voda Željko Kovačević podsjetio je da ova tvrtka radi i na drugim velikim projektima upravljanja vodnim sustavima.

– Radimo na poboljšanju sustava obrane od poplava, posebno nakon teške 2014. godine kada smo imali nekoliko točaka obrane, a jedna od njih je bila ovdje u naselju Karašica. Osim izgradnje ovog nasipa, u izgradnji je i nasip na Sv. Đurađu, a uređuje se i obaloutvrda u Osijeku, dakle sve utvrde na rijeci Dravi su pod kontrolom i ne očekuju se veći problemi kod podizanja vodostaja. Osim ovih projekata, Hrvatske vode pozornost pridaju i izgradnji akumulacija, a s Osječko-baranjskom županijom razvijamo sustave navodnjavanja. Time na najbolji mogući način odgovaramo klimatskim promjenama i stvaramo integralni sustav upravljanja vodama – istaknuo je Kovačević.

mini Karta 1
Foto: OBŽ

Načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić kazao je kako ovaj projekt puno znači stanovnicima naselja, osobito nakon katastrofalnih poplava 2014. godine.

– Vjerujem da ćemo izgradnjom ovog nasipa trajno riješiti problem poplave naselja Karašica na radost svih stanovnika naselja, ali i onih koji ondje imaju vikendice. Ovo je velik projekt za Općinu Petrijevci, Osječko-baranjsku županiju i Hrvatske vode, a našoj općini ovaj je projekt posebno važan zbog konačnog uređenja nerazvrstanih cesta koje su uništene nakon teških poplava. Vjerujem da ćemo ulaganjem u komunalnu infrastrukturu zadovoljiti sve stanovnike koji to čekaju godinama – zaključio je Zelić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content