Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Kako bi se povećalo razumijevanje i naglasila važnost biološke raznolikosti, Ujedinjeni Narodi su 1993. godine proglasili Međunarodni dan biološke raznolikosti. Obilježava se svake godine 22. svibnja kao spomen na 22. svibnja 1992, datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti. Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima očuvanja biološke raznolikosti i unaprjeđenja zaštite prirode pa je tako odlukom Hrvatskog sabora iz 2003. godine odlučeno da se upravo 22. svibnja obilježava i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. Ove godine Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se pod sloganom „Mi smo dio rješenja“, koji je odabran kao nastavak na slogan od prošle godine, a glasio je „Naša rješenja su u prirodi“ čime se je nastojalo ukazati da biološka raznolikost ostaje odgovor na mnoge izazove održivog razvoja. Za rješenja zasnovana na prirodi koja se odnose na klimu, zdravstvo, dovoljno hrane i pitke vode te održivu egzistenciju bioraznolikost je temelj na kojem možemo graditi budućnost.

Bioraznolikost koristimo kako bismo istaknuli bogatstvo prirodnog svijeta, a odnosi se na raznolikost biljaka, životinja, njihovih staništa te njihovih gena. U interakciji sa fizičkim okolišem stvaraju se ekosustavi koji podržavaju žive organizme, među njima i čovjeka. Od ključne je važnosti za brojne ljudske aktivnosti kao što je proizvodnja hrane koja ne bi bila moguća bez plodnog tla, vode i oprašivača. Biljke procesom fotosinteze proizvode kisik, a polovicu ugljikovog dioksida koji otpuštamo u atmosferu upijaju prirodni sustavi u tlu i moru te na taj način imaju ogromnu ulogu u usporavanju klimatskih promjena. Brojna odjeća je proizvedena od prirodnih tkanina, drvna masa iz prirode koristi se u izgradnji zgrada i namještaja. Mnogi lijekovi poput aspirina prirodnog su porijekla, koraljni grebeni i šume mangrova djeluju kao tampon zona protiv oluja i tsunamija, močvare imaju velik retencijski kapacitet te na taj način upijaju pretjeranu količinu vode i sprječavaju poplave. Prekrasna priroda privlači velik broj posjetitelja i služi kao inspiracija za mnoga umjetnička djela.

Iako su blagodati koje nam bioraznolikost pruža ogromne, ona je nažalost ugrožena na razini cijelog svijeta i to većinom kao rezultat ljudskog djelovanja. Biljke i životinje izumiru ili im je brojnost smanjena do te mjere da je njihov opstanak upitan. Gubitak bioraznolikosti ne označava samo gubitak rijetkih biljnih i životinjskih vrsta već narušavanje cijelih ekosustava čija se proizvodnja smanjuje i oni postaju ranjiviji na šokove izvana. Mogu nestati cijeli riblji fondovi, može se izgubiti plodno tlo te doći do nestanka oprašivača poput pčela.

Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih država Europe. Službeno je zabilježeno oko 40 000 vrsta, a procjenjuje se da ih ima mnogo više. Osim što je bogata vrstama, Hrvatska obiluje i brojnim endemima, poglavito u području flore gdje je zabilježeno preko 480 endemskih vrsta. Područje Virovitičko-podravske županije također je dom mnogim biljnim i životinjskim vrstama te raznolikim staništima, a dio njezinog bogatstva možete vidjeti u fotogaleriji.

(virovitica-nature.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content