Novi direktor Hrvatskih duhana Imad Ud-Din Muhammad: U novu sezonu ulazimo s novim investicijama u tehnologiju i veću održivost ukupne proizvodnje

Novi direktor Hrvatskih duhana Imad Ud-Din Muhammad podijelio je s nama ocjenu dosadašnjeg stanja, poslovanja HD-a i najvažnije planove za ovu godinu. U intervjuu smo se dotakli i načina na koji Hrvatski duhani zadržavaju važnu poziciju partnera u proizvodnji za svoje kooperante, kao i aktualne teme održivog poslovanja i najviše kriterije u pogledu zaštite okoliša, zdravlja i sigurnosti.

Je li ova pandemija na bilo koji način otežala poslovanje Hrvatskih duhana i ugrozila otkup duhana?

Ova pandemija je svima otežala svakodnevno funkcioniranje, i poslovno i privatno. Od mjera kojih se moramo pridržavati kako bismo što je moguće bolje usporili širenje pandemije, preko povećanih troškova pa do zabrinutosti koju svi osjećamo zbog svojih kolega i bližnjih. No, u HD-u smo se jako brzo prilagodili novim uvjetima, podigli smo standarde zaštite, organizirali rad na način da maksimalno smanjimo rizike, a svim zaposlenicima osigurali smo svu potrebnu zaštitnu opremu. Veliki test naše organizacije bio je otkup duhana prošle godine, no njega smo jako precizno organizirali i uveli visoke mjere zaštite.

Naši proizvođači su nas u tome podržali, a zajednički rezultat je da nije bilo nijednog incidenta ni slučaja zaraze. Zahvaljujući dobroj organizaciji naš proizvodni proces nije zaustavljen ni u jednom trenutku. Isplatili smo kompletan otkup još prošle godine, ugovaranje ove proizvodne sezone dovršili amo prije roka, a posebno nas veseli stabilizacija ugovorenih površina koja pokazuje ne samo dobru atmosferu oko proizvodnje duhana, već i veliko povjerenje proizvođača u našu stabilnost i odgovornost.

Zahvaljujući stabilnom poslovanju nastavili smo sa svim svojim projektima financiranja i kreditiranja proizvođača te vjerujemo da imamo sve preduvjete za još jednu uspješnu proizvodnu sezonu.

Koji su planovi HD-a za ovu godinu?

Naša glavna zadaća je nastaviti s proizvođačima povećavati kvalitetu i prinose duhana, a time i profitabilnost proizvođača. Uz kontinuiranu stručnu podršku naših agronoma na terenu, mi osiguravamo financiranje ulaganja u nove tehnologije i opremu. Nove tehnologije smanjuju troškove i podižu prinose i to je sigurno budućnost u poljoprivrednoj proizvodnji. Od 2018. godine investirali smo više od 36 milijuna kuna kako bismo podigli produktivnost proizvođača. Iznimno smo ponosni na veliki interes za naš projekt uvođenja mehaničke berbe duhana. Mi smo ulaganje u mehaničke berače prepoznali kao rješenje ključnog izazova problema koji je mučio naše proizvođače, a to je bio nedostatak radne snage. Mnoge je to odvratilo od povećanja površina pod duhanom, a neke možda i potpuno odvratilo od proizvodnje duhana. Od pilot-projekta testiranja mehaničkog berača, 2018. godine, do danas nabavljena su 62 berača te 5 jednorednih vučenih berača za berbu vršnih listova, a HD je ukupno u nabavku tih berača investirao više od 18 milijuna kuna. Na taj način je proizvođačima osigurano povećanje volumena proizvodnje bez potrebe pronalaženja dodatne radne snage.

No, uz mehaničke berače financirali smo i nabavu druge tehnološki napredne opreme koja smanjuje potrebu za radnom snagom, poput topera, sušnica, punilica sušnica s duhanom te sustava za navodnjavanje, što kooperantima znatno olakšava posao. Trenutno je u planu dogovor za nabavu dodatnih punilica i sušnica te 15-ak separatora za oprašivanje duhana i traka za biranje. Već nekoliko godina je vrlo izražen trend da oni proizvođači koji ulažu u tehnologije i povećavaju proizvodnju postižu i puno bolji rezultat, i u prinosu i u kvaliteti duhana, što znači da im direktno raste zarada. Duhan je jedna od najprofitabilnijih poljoprivrednih kultura, a prostor za dodatno povećanje profitabilnosti i dalje postoji i stoga ćemo mi u Hrvatskim duhanima nastaviti podržavati proizvođače u tome smjeru.

Kako HD pomaže proizvođačima duhana?

U HD-u proizvođači imaju stabilno okruženje za proizvodnju, imaju mogućnost povoljnog financiranja kompletne proizvodne godine, ali i dodatnih ulaganja u opremu i tehnologiju, kontinuiranu podršku agronoma na terenu i uz sve to osiguran otkup kompletne proizvodnje. Vjerujemo da je proizvodnja duhana organizirana na ovaj način jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj. Nema nesigurnosti oko proizvodnje i plasmana. To naši proizvođači cijene jer znaju da kod drugih kultura to i nije slučaj. Dodatno, posljednjih godina imamo kontinuiran rast otkupne cijene duhana, a prošle godine je isplaćeno rekordnih gotovo 14,40 kuna za kilogram duhana tipa svijetla virginija.

Dodatan poticaj proizvođačima je osiguralo i Ministarstvo poljoprivrede povećanjem poticaja za proizvodnju, što također pokazuje prepoznavanje proizvodnje duhana kao iznimno vrijedne poljoprivredne proizvodnje.

U Hrvatskim duhanima puno truda posvećujete održivosti i općenito smanjenju utjecaja proizvodnje na okoliš?

Tako je, program održivosti orijentiran na okoliš, društvo i naše upravljanje (ESG program) u srcu je poslovanja BAT grupe, pa tako i Hrvatskih duhana. Imamo najviše kriterije u pogledu zaštite okoliša, zdravlja i sigurnosti unutar cjelokupnog lanca opskrbe, kao i u primjeni dobrih poljoprivrednih praksi u suradnji s domaćim i inozemnim partnerima.

Na razini BAT grupe postavili smo vrlo konkretne i ambiciozne ciljeve za razdoblje od 2021. do 2030. godine, a na njihovoj realizaciji će raditi naši interdisciplinarni timovi.
Imamo pet konkretnih ciljeva:

• Do 2030. godine smanjiti emisije stakleničkih plinova i postati ugljično neutralni. Želimo smanjiti i emisiju stakleničkih plinova kod naših proizvođača kroz provedbu dobrih poljoprivrednih praksi i korištenje obnovljivih izvora energije tijekom sušenja duhana, a u tom smjeru ćemo testirati korištenje solarnih panela;

• Smanjiti potrošnju vode unutar cjelokupnog lanca opskrbe zbog čega radimo na unaprjeđenju sustava navodnjavanja kap po kap, a s tim sustavom želimo podići navodnjavane površine na ukupno 27% rasađenih površina, već do 2025. godine i tako uštedjeti 49 posto vode;

• Povećati reciklirani otpad na razini poljoprivrednih gospodarstava kroz povećanje recikliranja sjetvenih plitica i prazne ambalaže sredstava za zaštitu bilja. Sustavom edukacija i monitoringa proizvođača cilj je osigurati poštivanje načela zaštite zdravlja i sigurnosti, osobito tijekom primjene sredstava za zaštitu bilja i tijekom berbe zelenog lista duhana;

• Primjenom dobrih poljoprivrednih praksi (kalcizacija, zelena gnojidba, primjena zrelog ili peletiranog stajnjaka, primjena plodoreda itd.) povećati prinos po gospodarstvu i poboljšati standard proizvođača;

• Koordinacijom s domaćim i inozemnim partnerima i definiranjem akcijskih planova usklađujemo poslovanje s Europskim zelenim planom. Jedan od primjera je rad na programu integrirane zaštite bilja, gdje nam je glavni cilj ispitati učinkovitost sredstava s ciljem smanjenja prekomjerne primjene aktivne tvari po jedinici proizvodne površine.

Usvajanjem ovako ambicioznog plana održivog poslovanja želimo ojačati svoju poziciju predvodnika u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj te se nametnuti kao standard unutar EU.

(promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content