Obilježena 26. obljetnica VRO Bljesak u Okučanima: Počast odana i na spomen obilježju petorici pripadnika 81. gardijske bojne

Danas je u Okučanima obilježena obljetnica vojno-redarstvene akcije “Bljesak” kojom je prije 26 godina od okupacije oslobođena zapadna Slavonija. “Bljeskom” su Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 600 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran.

Svečano obilježavanje održava se kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine“ na koji su kadeti MORH-a i MUP-a položili ruže u spomen na poginule. Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje provedeno je uz sukcesivni dolazak izaslanstava koja su u čast poginulih branitelja polagala vijence na spomen-obilježju u razmacima od 30 minuta. Prvi su vijenac položili članovi obitelji poginulih te braniteljskih udruga, a potom su sukcesivno dolazili predstavnici državnog vrha.

U izaslanstvu Hrvatskoga sabora, kojeg je predvodio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, bio je i saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić, koji je bio jedan od sudionika “Bljeska”.

– Tog 1. svibnja kad smo ušli u Okučane emocije su nas nadvladale. Pratili su nas bol i tuga zbog pogibije naših suboraca i prijatelja, zbog ranjavanja. Mislim da je to bila operacija u kojoj su i vojne i redarstvene snage pokazale spremnost osloboditi svaki pedalj Hrvatske. I danas se sjećamo tih dana koji su ostali trajno za pamćenje. Klanjamo se svim žrtvama koje su svoj život položile za slobodnu i suverenu Hrvatsku. Vjerujemo da i generacije koje dolaze to neće nikada zaboraviti – rekao je Đakić i dodao kako je 81. gardijska bojna bila na glavnom pravcu napada i da su svoju zadaću izvršili temeljito te prvi ušli u Okučane.

U VRO „Bljesak“ poginulo je pet pripadnika 81. gardijske bojne ili 10 posto od ukupnog broja poginulih i to: Slavko Biondić, Nebojša Buha, Jozo Livaja, Nenad Sočec i Marijan Štukar. Kod spomen obilježja podignutog njima u čast (na izlazu iz Okučana u smjeru Lipika) vijence i svijeće su položili saborski zastupnik i predsjednih HVIDRA-e RH Josip Đakić i predstavnici braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije.

U defileu u Okučanima u povodu obljetnice “Bljeska” sudjelovali su i članovi Moto kluba Kumovi Virovitica.

 

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content