Održana završna konferencija projekta “Tehnološko-inovacijski centar Virovitica” vrijednog 17,6 milijuna kuna

U prostoru bivše vojarne, 14. svibnja svečano je otvoren Tehnološko-inovacijski centar (TIC) Virovitica, a danas (petak) je održana završna konferencija tog hvalevrijednog projekta financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj i vrijednog 17.571.604,21 kuna.

Završnoj konferenciji, između ostalih, nazočili su virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek – Golinac, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku Jurislav Babić, pročelnica Službe za poslove župana i opće poslove VPŽ Jasna Abramović, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA Emina Kovač, predstavnici izvođača radova i domaćin, ravnateljica TIC-a Ivana Nemet.

PDC 3554

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri Fakultet agrobiotehničkih znanosti (u trenutku potpisivanja Poljoprivredni fakultet u Osijeku) i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Razdoblje provedbe projekta je od 1. srpnja 2018. do 1. lipnja 2021. godine.

Vizija mu je postati referentno istraživačko mjesto u Slavoniji, ali i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj za dva važna cilja – savjetovanje te analizu i razvoj u području poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije. Istraživačka struktura koju nudi TIC ima za cilj dugoročan razvoj poljoprivrede i gospodarstva ne samo na području Virovitičko-podravske županije, već i šire. Ciljane skupine za provedbu istraživanja su znanstveni kadar, akademske i znanstvene institucije, poljoprivrednici, poduzetnici, studenti i javne ustanove.

PDC 3593

Ravnateljica Ivana Nemet predstavila je nazočnima TIC kao ustanovu namijenjenu primijenjenim istraživanjima. Svoje djelovanje usmjerava na dva odjela istraživanja: Prehrambeno-tehnološki odjel i Poljoprivredni odjel te odsjeke za mlijeko, med i ljekovito bilje, a korist od nje će imati i poljoprivrednici, kao i znanstvena zajednica. Ovom prigodom zahvalila je svima koji su sudjelovali u projektu od samog njegovog početka.

-Zahvaljujem svim članovima tima koji su sudjelovali u ovom projektu unazad nekoliko godina, a najviše vizionarima koji su ovo osmislili, zaželjeli i pokrenuli priču o TIC-u. Hvala i Virovitičko-podravskoj županiji koja je tu viziju podržala i upustila se u projekt. Cijela ta vizija zahvaljujući našoj Razvojnoj agenciji VIDRA našla se na papiru i prijavljen je ovaj hvalevrijedan projekt. Bez naših projektnih partnera ovo bi bilo gotovo nemoguće. Gotovo svakodnevni savjeti i pitanja s obje strane i nadam se da će se ova suradnja kao takva i nastaviti. Gotovo na tjednoj bazi obraćali smo se i predstavnicima SAFU-a i hvala im na svim savjetima i strpljenju. Zahvaljujem predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja koji su na svaki upit imali odgovor, puno savjetovali, puno nam pomagali i vjerujem da nastavljamo i dalje ovu suradnju jer je ispred nas još puno zadataka. Hvala svim pročelnicima i djelatnicima Virovitičko-podravske županije na nesebičnoj pomoći i razumijevanju oko svih izazova s kojima smo se unazad par mjeseci stalno susretali. Zahvaljujem i projektantici te nadzoru, našem izvođaču radova, podizvođačima radova. Svima još jedno veliko hvala za strpljenje, razumijevanje i lijepu suradnju – rekla je ravnateljica Nemet.

PDC 3604

Uz analitički i istraživački dio, TIC će igrati važnu savjetodavnu i edukacijsku ulogu u budućnosti. Danas se ovaj novi i moderni centar može pohvaliti posebnom, modularnom konferencijskom dvoranom koja može primiti i do 350 ljudi.

Veliko zadovoljstvo u ime svih djelatnika i studenata Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku izrazio je dekan Jurislav Babić.

-Prehrambeno-tehnološki fakultet ove godine slavi 50 godina svog rada. Danas je fakultet moderno visoko učilište na kojem studira više od 800 studenata na devet različitih studija. Osim obrazovanja, vrlo važna komponenta našeg rada je i suradnja s gospodarstvom i s drugim istraživačkim institucijama, lokalnom zajednicom, stoga sam ponosan i čast nam je što smo bili dio ovoga projekta. Kao što možemo vidjeti danas se nalazimo u modernoj zgradi koja je opremljena sa suvremenom istraživačkom opremom. Siguran sam da završetkom ovog projekta naša suradnja neće završiti nego da će se nastaviti i da ćemo zajedničkim snagama doprinijeti razvoju našeg gospodarstva – istaknuo je Jurislav Babić.

PDC 3621

Da je riječ o projektu koji će kompletno pomoći hrvatskom gospodarstvu, potvrdila je i ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac.

-Ovaj projekt neće samo služiti proizvođačima s područja Virovitičko-podravske županije. Tu govorimo o područjima poljoprivrede i razvoju sektora koji će kroz inovacije pružati sve ono što je potrebno hrvatskom gospodarstvu. Tehnološko-inovacijski centar Virovitica služit će i svim partnerima na ovom projektu, odnosno fakultetima, ali i realnom sektoru koji će na ovaj način moći koristiti usluge ovog centra – zaključila je Šerepac.

PDC 3683 1

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je vrijednost ovog hvalevrijednog projekta i naglasio kako je ovo nastavak ulaganja u pomoć poljoprivrednicima, koji već proizvode vrhunske domaće proizvode, podsjetivši kako se na području VPŽ proizvodi najkvalitetnija kamilica na svijetu.

-Kao županija proveli smo mnoge projekte u prošlosti, dosta projekata su bili upravo projekti potpornih institucija kao što je i ovaj Tehnološko-inovacijski centar u Virovitici. Koliko god bila teška provedba, odnosno izgradnja, najteže je ipak sve te objekte i institucije staviti u funkciju. Vjerujem kako će TIC ovdje u Virovitici biti u funkciji našim poljoprivrednicima, našim proizvođačima koji se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, prvenstveno onima koji se bave pčelarstvom, proizvodnjom meda i ljekovitog bilja. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali na ovom projektu i vjerujem da će TIC biti u svrsi i na korist svima onima za koje je napravljen. Svima koji budu koristili Tehnološko-inovacijski centar želim puno uspjeha u budućem radu – rekao je župan Andrović.

(www.icv.hr, ts, ib, foto: K. Toplak)

tic 2

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content