Osječki KBC o smrti dviju beba: U blizanačkoj trudnoći moguće komplikacije, ali Covid je pridonio tragičnom ishodu

Zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a Krunoslav Šego u izjavi za medije komentirao je kako je jučerašnji dan (nedjelja) bio jedan od najtežih dana od početka pandemije s obzirom da je umrlo devet osoba, među kojima i dvije prerano rođene bebe za koje su se borili danima, ali ih nisu uspjeli spasiti.

– Radilo se o blizanačkoj trudnoći koja je bila dovršena u 28. tjednu zbog komplikacija u trudnoći. Sama ta činjenica već je dovoljna da se mogu razviti dodatne komplikacije kod tako rano rođene djece. Kod njih je dokazan i Covid što je dodatno pridonijelo ovakvom ishodu- rekao je Šego.

Dodao je kako se oni u KBC-u u ovom trenutku nalaze, prema svim pokazateljima, na vrhuncu trećeg vala pandemije.

– Trenutno imamo 111 hospitaliziranih bolesnika, od toga 32 na respiratoru. Taj je broj nešto manje nego što smo imali u drugom valu i tome je vjerojatno pridonijela i činjenica da je dosta ljudi već preboljelo koronu, dio je i cijepljen, ali bez obzira na to brojke su i dalje jako velike. Bilježimo ono isto što i drugi bolnički centri, a to je da se radi o nižoj starosnoj dobi bolesnika kod kojih se komplikacije razvijaju nešto brže- naglasio je.

Na pitanje kako je moguće da kod tek rođene djece bude pozitivan nalaz na koronavirus, Šego je rekao da se ili radi o zarazi neposredno nakon poroda ili, što je vjerojatnije, u prijenosu virusa preko posteljice, što nije ništa neuobičajeno.

– U KBC-u do sada nije bilo takvih slučajeva zaraze, ali zabilježeni su drugdje u svijetu- dodao je.

Šegu su novinari pitali i bi li takav ishod bio s bebama da nije bilo Covida-19, uz ostale komplikacije.

– To ne mogu reći, ali vrlo vjerojatno je Covid značajno pridonio ovakvom ishodu. No, radi se o djeci vrlo niske porođajne mase, nešto malo više od tisuću grama, što je samo po sebi izuzetno rizično. Kad je riječ o ovoj djeci, borba medicinskog tima je trajala nekoliko dana, ali nažalost ishod je bio loš- zajključio je Šego.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content