OTVOREN TIC Spoj znanosti i poljoprivrede osigurat će konkurentne i kvalitetnije domaće proizvode

U prostoru bivše vojarne danas (petak) je svečano otvoren Tehnološko-inovacijski centar (TIC) Virovitica. Riječ je o hvalevrijednom projektu vrijednom 17.571.604,21 kuna, koji je realiziran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri Fakultet agrobiotehničkih znanosti (u trenutku potpisivanja Poljoprivredni fakultet u Osijeku) i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.

Vizija mu je postati referentno istraživačko mjesto u Slavoniji, ali i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj za dva važna cilja – savjetovanje te analizu i razvoj u području poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije. Istraživačka struktura koju nudi TIC ima za cilj dugoročan razvoj poljoprivrede i gospodarstva ne samo na području Virovitičko-podravske županije, već i šire.

Otvorenju su uz ravnateljicu TIC-a Ivanu Nemet nazočili domaćini – župan Igor Andrović sa zamjenikom Marijom Klementom i suradnicima, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin sa zamjenicom Vlastom Honjek-Golinac i suradnicima, ali i prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a, Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, saborska zastupnica prof.dr.sc. Vesna Bedeković, predsjednik uprave HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec, dekan Veleučilišta Virovitica Oliver Jukić, predstavnici razvojnih agencija i odgojno-obrazovnih ustanova i drugi uključeni u projekt.

MG 2579

PROIZVODI SA ZNANSTVENIM POTPISOM

Ravnateljica Ivana Nemet predstavila je TIC kao ustanovu namijenjenu primijenjenim istraživanjima. Svoje djelovanje usmjerava na dva odjela istraživanja: Prehrambeno-tehnološki odjel i Poljoprivredni odjel te odsjeke za mlijeko, med i ljekovito bilje, a korist od nje će imati i poljoprivrednici, kao i znanstvena zajednica.

-Od početka je bila želja da spojimo sve tehnologije koje imamo i da poljoprivrednicima pomognemo i u proizvodnji samih proizvoda, budući da se već puno radi na proizvodnji sirovine. Bilo bi lijepo da imamo i proizvodnju, npr.  eteričnih ulja i mliječnih proizvoda baš s našeg području. TIC im u tom pogledu daje potporu, jer imamo dva fakulteta za suradnike, u znanstvenom timu danas je 17 ljudi, a tu je i moje iskustvo. Pozivam stoga poljoprivrednike da iskoriste priliku koju sada imaju. Oni će nas uputiti u tome što im treba,  a mi ćemo im osigurati znanstvenu i stručnu podršku, primijenjena istraživanja od polja, od zemlje, do gotovog proizvoda. Ova povezanost u kojoj ćemo učiti jedni od drugih trajat će bar pet godina, a tada će se, vjerujem, već formirati tim ljudi koji će točno znati u kojem smjeru ići i kasnije – rekla je ravnateljica Ivana Nemet, dipl. ing. prehrambene tehnologije.

MG 2652

Župan Igor Andrović istaknuo je kako je ovo nastavak ulaganja u pomoć poljoprivrednicima, koji već proizvode vrhunske domaće proizvode, podsjetivši kako se na području naše županije proizvodi najkvalitetnija kamilica na svijetu te brendiran Slavonski med.

-TIC Virovitica je znanstvena institucija koju stavljamo u funkciju pomoći poljoprivrednicima, da budu što konkurentniji na tržištu te da iskoriste laboratorijsku opremu da unaprijede svoju proizvodnju, kao što poduzetnici danas koriste poduzetničke inkubatore. Cilj je proširiti djelatnosti TIC-a u budućnosti i na vinarstvo, budući da smo kraj poznat i po vinogradarima i voćarima. Ujedno, TIC ima veliku ulogu u pomaganju studentima, budući da surađuje s fakultetima u Osijeku i Veleučilištu u Virovitici. Razvoj znanja je zapravo razvoj i poljoprivrede, gospodarstva i cijelog društva – naglasio je Andrović. Ovu ustanovu danas zato vidi kao spoj znanosti, javne uprave, gospodarstva i poljoprivrede.

MG 2624

STUDENTSKA PRAKSA I DOKTORATI

Tehnološko-inovacijski centar Virovitica jedan je od onih projekata koji se dugo očekivao i koji su si prije desetak godina mogle priuštiti znatno veće sredine. Danas je Virovitica među njima, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin, ocijenivši kako su se u slučaju mlijeka, meda i ljekovitog bilja kvalitetno prepoznali potencijali koje nudi virovitičko-podravsko područje, ali i cijela regija.

-Nakon TIC-a, u planu nam je na našem području uvesti nove prehrambene industrije, a primarnu poljoprivrednu proizvodnju olakšati i putem geotermalnih izvora koje će omogućiti grijanje plastenika i staklenika. To je još jedan potencijal koji imamo i zato je pri kreiranju prioriteta jako važno slušati stručnjake koji daju i konkretne savjete, ali i kritiku na postojeće ideje. Ta suradnja je preduvjet za bolje sutra – koliko budemo sposobni, toliko ćemo i napraviti – rekao je I. Kirin.

Korist od nje će imati poljoprivrednici, kao i znanstvena zajednica, budući da će studenti visokoobrazovnih ustanova ovdje moći odraditi dio svoje prakse ili doktorska istraživanja.

tic babic

U projekt je od početka uključen i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Dekan prof. dr.sc. Jurislav Babić kaže kako je zajedničkim naporima ostvareno sve na TIC-u, od projektiranja same zgrade, do laboratorija, nabave opreme…

-Danas je to moderan multifunkcionalni objekt, opremljen sa suvremenom istraživačkom opremom u kojoj se mogu raditi istraživanja u području poljoprivrede i prehrambene industrije. Zajedničkim snagama možemo pokriti sva ta područja, a kad projekt završi, i dalje ćemo surađivati. Naši studenti će ovdje moći odraditi praksu, diplomske radove, a neki kolege će upisati doktorat, pa će moći raditi istraživanja u TIC-u – naglasio je dekan Babić.

tic 2

Uz analitički i istraživački dio, TIC će igrati važnu savjetodavnu i edukacijsku ulogu u budućnosti. Danas se ovaj novi i moderni centar može pohvaliti posebnom, modularnom konferencijskom dvoranom koja može primiti i to 350 ljudi. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”631511″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content