RAZVOJ INTERESA MLADIH Održana prva od pet aktivnosti projekta “Klub mladih za aktivne mlade u Virovitici”

Pridržavajući se epidemioloških mjera, 16. travnja 2021. godine održana je Izvještajna godišnja te ujedno i Izborna skupština Udruge Klub mladih Virovitica.

Prema Dnevnome redu, nakon izbora radnih tijela Skupštine, podnesena su Izvješća o radu u 2020. i 2019. godini. Dosadašnji predsjednik Borna Đurđević i tajnica Renata Taušan iznijeli su godišnje izvješće rada Kluba mladih Virovitica koje je unatoč pandemiji COVID-19 bilo u manjem obujmu nego prijašnjih godina.

Nakon razrješenja postojećeg predsjedništva, članova Upravnog odbora, odabrani su novi članovi. Jednoglasnom odlukom odabran je novi predsjednik Udruge, Tomislav Kožnjak, a na mjesto potpredsjednika Kluba mladih Virovitica odabran je Ivan Iharoš.

Klub mladih Virovitica – Udruga, društvo za okupljanje i razvoj interesa mladih, osnovana je 2017. godine i jedna je od temeljnih udruga mladih u Gradu Virovitici. Svoj rad temelje na projektima i aktivnostima koje okupljaju mlade u njihovim interesima, slušajući prijedloge u razgovorima s građanima Virovitice. Aktivnostima pružaju mladima i priliku da razviju vještine kojima su skloni i afirmiraju ih u širem krugu sugrađana.

Klub mladih Virovitica danas ima evidentirano 69 članova, od čega je 13 aktivno, a 56 članova sudjeluje u nekim od aktivnosti koje organizira i provodi Klub mladih. Klub mladih Virovitica je do sada bio partner u provedbi projekta kojemu je nositelj bio Hrvatski zavod za zapošljavanje u Virovitici, a cilj projekta je bila uspostava Job kluba i povećanje zaposlenosti i zapošljavanja mladih. Klub mladih je bio partner i u provedbi projekta kojemu je nositelj bila udruga S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja, kojemu je bio cilj potaknuti mlade na aktivno građanstvo.

Ove godine Klub mladih će provesti prvi samostalan projekt za koji su sredstva dobili od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ponosni su što su kroz pet godina postojanja uspjeli uspostaviti tradicionalnu aktivnost “Svirka u palači” u suradnji s Turističkom zajednicom grada Virovitice i Udrugom Vika te u suradnji sa Savjetom mladih Grada Virovitice i Virovitički Rock fest koji će ove godine brojiti 8. godinu održavanja. Na taj način lokalni bendovi mladih i bendovi s područja Hrvatske imaju platformu predstaviti se širokoj publici u javnom prostoru.

U bliskoj budućnosti planiraju unaprijediti vlastite kapacitete za izradu i provedbu projekata i aktivnosti te uspostaviti suradnju s drugim udrugama mladih. U nešto daljoj budućnosti nadaju se imati vlastiti prostor za rad Kluba mladih.

Klub mladih Virovitica organizira i sudjeluje u organizaciji aktivnosti kojima bi se upotpunilo slobodno vrijeme mladih Virovitičana u gradu kojemu nedostaje aktivnosti za mlade organizacijom koncerata, slušaonica, aktivnosti poput paintball-a i slično.

Klub mladih Virovitica bio je partner u provedbi dva projekta. U projektu “Zajedno za mlade kroz Job Klub” nositelj je bio Hrvatski zavod za zapošljavanje u Virovitici s partnerima, Gradom Virovitica i Klubom mladih Virovitica. Korisnici projekta su bili mladi s područja Virovitičko-podravske županije koji su u potrazi za zaposlenjem ili odgovarajućim programima stručnog usavršavanja, samozapošljavanja ili prekvalifikacija. Provedba projekta trajala je dvije godine, a financiran je u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. i financira se sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Drugi projekt na kojemu je Klub mladih bio partner jest projekt “Iskoristi svoje potencijale”. Nositelj projekta bila je udruga S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja. Projektom se željelo potaknuti mlade u Virovitici na aktivno građanstvo i uključivanje u društveni i politički život lokalne zajednice kroz edukacije, javne akcije i tribinu. Financijska sredstva su dodijeljena od strane Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku. Provedba projekta trajala je 24 mjeseci. Prva aktivnost bila je edukacija na temu Mladi i volonterstvo. Druga aktivnost bila je edukacija na temu Mladi i ljudska prava i ravnopravnost spolova, koji je održao Klub mladih Virovitica. Treća aktivnost bila je edukacija na temu Mladi i politika te je posljednja aktivnost bila online tribina za mlade o njihovom sudjelovanju u društvenom i političkom životu lokalne zajednice. U svakoj aktivnosti sudjelovali su predstavnici Kluba mladih Virovitica.

Od svog osnivanja ima svoje predstavnike u Savjetu mladih Virovitičko-podravske županije i Savjetu mladih grada Virovitice. Ove godine Klub mladih Virovitica provodi svoj prvi samostalan projekt kojemu je nositelj. Projekt “Klub mladih za aktivne mlade u Virovitici” financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a trajanje projekta je šest mjeseci. Područje djelovanja projekta jest neformalno obrazovanje mladih za aktivno sudjelovanje u razvoju demokratske kulture. Cilj projekta jest poticanje mladih na aktivan angažman i participaciju u svim područjima javnog i društvenog života kroz organiziranje predavanja i radionica. U organizaciji aktivnosti sudjeluju Hrvatsko debatno društvo i Europski parlament mladih u Hrvatskoj.

IMG 6710

U petak, 28. svibnja 2021. godine održana je prva od ukupno pet aktivnosti projekta. Izlaganje su održali predsjednica Gradskog savjeta mladih Virovitice Edita Vidak i član Županijskog savjeta mladih Virovitičko–podravske županije te predsjednik Udruge Klub mladih Virovitica Tomislav Kožnjak na temu: “Što rade gradski i županijski savjeti mladih?” nakon kojega je uslijedilo neformalno druženje uz razmjenu ideja o ulozi i aktivnostima mladih u Virovitici.

(www.icv.hr, foto: Klub mladih Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content