Siniša Brlas proveo još jednu uspješnu edukaciju stručnjaka koji se bave prevencijom i suzbijanjem ovisnosti

blank
ZZJZ

Profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije uspješno je proveo još jednu edukaciju stručnjaka različitih struka u području prevencije i suzbijanja ovisnosti.

Edukacija je provedena u petak 14. svibnja 2021. godine u Zagrebu u organizaciji Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“, neprofitne nevladine udruge koja je osnovana 1992. godine s ciljem prevencije problema ovisnosti te stručnog tretmana i pomoći osobama s problemom ovisnosti. Dio je to projekta koji se pod nazivom „Centar podrške za ovisnike i osobe u riziku“ financira iz Europskog socijalnog fonda. Zamišljen je kao set predavanja eminentnih domaćih stručnjaka u području prevencije i rada s osobama s problemom ovisnosti, a organizator je prepoznao stručnost, znanje i iskustvo profesora Brlasa kao jednog od malobrojnih stručnjaka koji su pozvani biti edukatorima u okviru projekta. Sudionici edukacije su socijalni radnici, socijalni pedagozi i psiholozi iz različitih resora, a edukacija je provedena hibridnim modelom (dio stručnjaka bio je fizički nazočan, dok je ostatak edukaciju pratio on-line). Specifični cilj edukacije je osnažiti stručnjake osobito za rad s mladima na prepoznavanju i prevenciji ovisnosti te prepoznavanju razine problema na kojoj je potrebno upućivanje u tretman.

2 3
ZZJZ

Profesor Brlas održao je cjelodnevni set od četiri povezana predavanja kojima je obradio teme vezane uz biološku osnovu ovisnosti, prevenciju, savjetodavni rad i interdisciplinarnu i međusektorsku suradnju. Naglašena je i važnost psihologije ovisnosti, područja primijenjene psihologije kojim se profesor Brlas osobito bavi već dulje od dva desetljeća.

Podsjećamo da je profesor Brlas i tijekom ožujka 2019. godine u Osijeku održao niz sličnih predavanja i radionica i za Udrugu „Ne-ovisnost“, tako da je ova nova edukacija samo nastavak dobre suradnje s organizacijama civilnog društva koji su važni dionici u prevenciji, tretmanu i rehabilitaciji liječenih ovisnika.

Edukacije stručnjaka koje profesor Brlas godinama provodi u različitim resorima diljem Republike Hrvatske odraz su njegovog kontinuiranog, ustrajnog i kvalitetnog stručnog rada u prevenciji i s ovisnicima u Virovitičko-podravskoj županiji, a koji je prepoznat ne samo u ostatku Hrvatske, nego i šire u regiji.

(www.icv.hr, ZZJZ)