Sjajna reportaža iz Bušetine: Umjesto udžbenika i bilježnica, na klupama se rade krušne mrvice, šivaju gumbići, čiste cipele…

Predmeta domaćinstvo sjećaju se mnoge generacije. Provjerili smo imaju li ga i današnje. Sunčicu Findak put je odveo u malu područnu školu Bušetina pokraj Špišić Bukovice. Uvjerila se – ti će učenici zaista biti samostalni u životu. I što je najvažnije odmalena uče da nema podjele na muške i ženske kućanske poslove.

Nesvakidašnji prizor u učionici – umjesto udžbenika i bilježnica, na klupama se rade krušne mrvice, šivaju gumbi, čiste cipele i uči se glačati. Luka kaže da je naučio i prati prozore. Lucija je u deset minuta sam zašila 5 gumba, a Ivor kaže kako i muškarci i žene trebaju raditi sve. Jako voli domaćinstvo, kaže – jer je ono “potrebno u svakom trenutku u životu”.

A za ideju da pokrene domaćinstvo, priča nam učiteljica Martina Medvecki, kriv je krumpir. Prije 8 godina na olimpijadi starih poslova jedna od igara bila je i nošenje krumpira u žlici. Pobijedile su djevojčice. Što se jednom dječaku nije svidjelo. Kazao joj je da je to zato što su krumpir i kuhanje ženski poslovi. Učiteljicu je mučio taj stereotip pa je uvela domaćinstvo kao izvannastavnu aktivnost. U pripremi je i priručnik – 50 kreativnih ideja kao pomoć učiteljima koji ga žele uvesti.

  • Video možete vidjeti OVDJE

Iako su se generacije promijenile, kućanski poslovi nisu. Ravnateljica Ivana Simeunović kaže kako djeca imaju i poduzetnički duh – izrađuju nakit, oslikavaju šalice. Svašta znaju raditi, a za sve je krivo znanje koje su usvojili na domaćinstvu, dodaje. Luka tako radi prstene od žice i prodaje ih za 20 kuna. Sve je realizirano i plaćeno u 5 minuta. Naravno, za vrijeme odmora.

Nakon toga moraju još pospremiti razred, pa brzo na tjelesni. Ova škola ima zaista sve – malu sportsku dvoranu, igralište, mnogo zelenila, rode, djetinjstvo za poželjeti. Kao i lekcije i stajališta koja su izgradili na satovima domaćinstva.

 
(hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content