Spremate se na put? Pogledajte kakve su sve uvjete zemlje postavile za prelazak granice

Foto: K. Toplak

Pandemija koronavirusa utjecala je na promet u cijeloj Europi stoga je prije putovanja potrebno detaljno se informirati jer mnoge zemlje i dalje imaju stroge uvjete za prelazak granice. Donosimo vam najave aktualnih zabrana i ograničenja u Hrvatskoj te susjednim i drugim europskim državama.

AUSTRIJA

Od 19. svibnja 2021. osobe koje su cijepljene ili su preboljele COVID-19 mogu ući u Austriju bez obvezujuće karantene. Potvrde o cijepljenju ili izliječenoj bolesti moraju biti na njemačkom ili engleskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Kod osoba koje su cijepljene od prve doze cjepiva ili jednokratnog cjepiva mora proći najmanje 22 dana do najviše 3 mjeseca, a nakon druge doze maksimalno 9 mjeseci. Ako se prva doza primila 21. dan nakon preboljenja, moguće je odmah putovati nakon prve doze. Kod oporavljenih je potreban dokaz da su preboljeli infekciju u posljednjih 6 mjeseci ili nalaz antitijela ne stariji od 3 mjeseca.

Za ostale putnike vrijedi obveza karantene, koja se može prekinuti negativnim testom petog dana nakon ulaska u Austriju, a za ulazak Austriju potreban je i PCR (ne stariji od 72 sata) ili antigenski brzi test (ne stariji od 48 sati).

Ako se prilikom ulaska ne može predočiti test, potrebno je testirati se u Austriji u roku od 24 sata. Negativan test ni u tom slučaju ne oslobađa od obveze karantene u trajanju od 10 dana, koja se može prekinuti novim negativnim testom peti dan od dana ulaska (dan ulaska vrijedi kao nulti dan).

I dalje je ulazak u Austriju u pravilu moguć samo uz prethodnu online registraciju ili, ako registracija elektronskim putem nije moguća, putem obrasca koji je potrebno imati sa sobom prilikom ulaska u Austriju. Sve iznimke i dodatne informacije su ovdje.

BOSNA I HERCEGOVINA

Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom), Republike Srbije i Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja. BiH granice su otvorene za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.

Više informacija potražite ovdje

CRNA GORA

Trenutačno ne postoje ograničenja za hrvatske državljane prilikom ulaska u Crnu Goru ili izlaska iz države. Iako su 1. lipnja 2020. godine ukinute mjere karantene i samoizolacije uvedene zbog sprječavanja širenja pandemije koronavirusa COVID-19 te je dopušten slobodan ulazak hrvatskih državljana u Crnu Goru, zbog velikog broja novooboljelih od virusa COVID-19 u Crnoj Gori preporučuje se izbjegavanje putovanja koja nisu nužna.  Više informacija pročitajte na poveznici.

FRANCUSKA

Za putnike starije od 11 godina koji dolaze zračnim, morskim ili kopnenim putem na teritorij Francuske iz Republike Hrvatske na snazi je obveza predočavanja negativnog nalaza PCR testa ne starijeg od 72 sata.

Od obveze su izuzeti pogranični radnici, cestovni prijevoznici i stanovnici pograničnih područja u krugu od 30 kilometara od svog prebivališta. Za sve putnike koji dolaze iz Europske unije na snazi je obveza ispunjavanja tzv. ”Izjave”, kojom se izjavljuje da putnik nema simptome bolesti COVID-19 te da u posljednjih 14 dana koji su prethodili putovanju nije bio u kontaktu s osobom pozitivnom na bolest COVID-19.

Za djecu do 11 godina ne postoji obveza negativnog PCR nalaza, no potrebno je popunjavanje navedene ”Izjave” te za njih postoji poseban obrazac. Više informacija potražite ovdje.

ITALIJA

Za sve putnike koji dolaze u Italiju iz zemalja EU ukinuta je odredba o petodnevnoj samoizolaciji. Ostaje i dalje važeća odredba prema kojoj za ulazak u Italiju moraju predočiti negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati.

Nakon proteka 10 dana samoizolacije osoba je dužna obaviti antigenski ili PCR test te će se nakon negativnog rezultata obveza samoizolacije ukinuti. Od 24. svibnja 2021. godine, svatko tko ulazi u Italiju na bilo koji period, bilo kojim prijevoznim sredstvom, prije nego što uđe na nacionalni teritorij, dužan je ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika koji je dostupan ovdje.

U iznimnim slučajevima, odnosno isključivo u slučaju tehničkih poteškoća, moguće je ispuniti obrazac u papirnatom obliku koji se može preuzeti ovdje.

Posebne mjere i dalje se odnose na putnike koji su posljednjih 14 dana boravili ili bili u tranzitu u Brazilu, Indiji, Bangladešu i Šri Lanki, osim ako u Italiji imaju boravište/prebivalište, oni će po ulasku u Italiju biti podvrgnuti strožim mjerama samoizolacije. Također, postoje i neke iznimke od navedenih odluka, a više informacija pročitajte ovdje.

MAĐARSKA

I dalje je na snazi Uredba o zabrani ulaska u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj.

Strani državljani, pa tako i državljani RH koji imaju reguliran boravak u Mađarskoj, pri povratku iz inozemstva podliježu obvezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana. Ona se može ukinuti u slučaju dva negativna PCR testa na SARS-CoV-2, izvršena u Mađarskoj o osobnom trošku, u roku od pet dana s razmakom od najmanje 48 sati.

Zabrana ulaska u Mađarsku ne odnosi se na osobe koje pri prijelazu granice pruže vjerodostojan dokaz da su bile zaražene infekcijom COVID-19 u vremenu od šest mjeseci prije ulaska.

Strani državljani, pa tako i državljani RH, mogu ući u Mađarsku bez ograničenja ako je riječ o putovanju radi obavljanja poslovne ili gospodarske aktivnosti, što se potvrđuje vjerodostojnim dokazom u izvorniku. U tu svrhu poduzeće ili drugi subjekt u čijem se interesu treba ostvariti putovanje potvrđuje potrebu ulaska potpisanim dokumentom, navodeći konkretan poslovni razlog.

Državljani Republike Hrvatske koji žive u pograničnom pojasu od 30 km mogu ulaziti na teritorij Mađarske, uz jednokratni boravak od najviše 24 sata i zadržavanje u pograničnom pojasu od 30 km. Zahtjev za odobrenje ulaska može se podnijeti isključivo elektroničkim putem, na engleskom ili mađarskom jeziku, na poveznici. Više informacija potražite na ovdje.

NIZOZEMSKA

Svi putnici na letovima za Kraljevinu Nizozemsku stariji od 13 godina prilikom ukrcaja moraju predočiti negativan PCR test za Sars-Cov-2/COVID19 s vremenom uzorka ne starijim od 72 sata. Dodatno je potrebno predočiti i negativan brzi antigenski test s vremenom uzorka ne starijim od 24 sata od vremena ukrcaja u zrakoplov.

Alternativno, moguće je predočiti samo negativan PCR test Sars-Cov-2/COVID19 s vremenom uzorka ne starijim od 24 sata od vremena ukrcaja u zrakoplov. U tom slučaju brzi antigenski test nije potreban.

Putnici koji putuju iz RH i presjedaju u Nizozemskoj na putu za drugo odredište dužni su predočiti samo negativan PCR test za Sars-Cov-2/COVID19 s vremenom uzorka ne starijim od 72 sata, dok brzi antigenski test nije potreban.

Negativan PCR test i antigenski test nisu zamjena za samoizolaciju po dolasku u Kraljevinu Nizozemsku.

Više informacija moguće je naći OVDJE.

NJEMAČKA

Ulazak u SR Njemačku  prema postojećim pravilima u osnovi je moguć svim državljanima Europske Unije uz  određena ograničenja i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske mogu ući u SR Njemačku bez obveze karantene ukoliko uz dokaz o digitalnoj najavi ulaska (elektronski ili u printanom obliku), dostupno na poveznici https://www.einreiseanmeldung.de/#/  –  posjeduju slijedeće potvrde:

  • negativni PCR test ne stariji od 72 sata (računajući od trenutka uzimanja brisa) ili antigenski test za izravno dokazivanje virusa korona SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa), napravljen u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi te ispisan na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku, ili
  • potvrdu o potpunom cijepljenju (osobe koje su cijepljene s dvije doze cjepiva uz napomenu da je od drugog cijepljenja prošlo više od 14 dana (cjepiva moraju biti na popisu Paul-Ehrlich-Instituta, dostupno na poveznici https://bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3 Downloads/C/Coronavirus/Infoblatt/2021/KRO MB.pdf – dokaz o cijepljenju je liječnička potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi, ili
  • potvrdu o cijepljenju s jednom dozom cjepiva (cjepivo koje se prima u samo jednoj dozi) uz napomenu da je od cijepljenja prošlo više od 14 dana (cjepiva moraju biti na popisu Paul-Ehrlich-Instituta, dostupno na poveznici https://www.pei.de/DE/home/home-node.html) – dokaz o cijepljenju je  liječnička potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi, ili
  • potvrdu o izlječenju – osobe koje su preboljele bolest COVID-19 – liječničku potvrdu na  njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi s kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od 6 mjeseci,

Više informacija pronađite ovdje.

SLOVENIJA

Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevna karantena.

Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči:

• negativan PCR test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa

• potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je starija od 10 dana, osim ako liječnik ne odluči drugačije, i nije starija od šest mjeseci, ili potvrdu liječnika da je osoba preboljela COVID-19 i nije prošlo više od šest mjeseci od pojave simptoma 

• dokaz o cijepljenju protiv COVID-19 kojim se dokazuje da je od primanja:

 – druge doze cjepiva Pfizer prošlo najmanje 7 dana,
 – druge doze cjepiva Moderne prošlo najmanje 14 dana,
 – prve doze cjepiva AstraZenece prošlo najmanje 21 dan,
 – cjepiva Johnson i Johnson prošlo najmanje 14 dana,
 – druge doze cjepiva Sputnjik V prošlo najmanje 14 dana,
 – druge doze cjepiva CoronaVac prošlo najmanje 14 dana,
 – druge doze cjepiva Sinopharm prošlo najmanje 14 dana

  • dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (pozitivan test ili potvrda liječnika) i dokaz da je u razdoblju do najviše 8 mjeseci od pozitivnog nalaza testa PCR odnosno početnih simptoma, cijepljenja jednim dozom cjepiva navedenih u točci 3.

Više informacija o svim iznimkama i mjere prelaska granice pronađite ovdje

SRBIJA

Strancima je dozvoljen ulazak u Republiku Srbiju samo ako posjeduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Više informacija o svim iznimkama i mjerama prelaska granice pročitajte ovdje.

Državljani RS i strani državljani kojima je odobren privremeni boravak ili trajno nastanjenje u RS, a koji pri ulaska u RS ne posjeduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, određuje se mjera karantene u kućnim uvjetima u trajanju od 10 dana od dana prelaska granice. Ova mjera prestaje ako osoba u vrijeme trajanja mjere dobije negativan PCR test izdan u RS. Navedenim osobama će prilikom ulaska u RS biti uručeno pismena obavijest o obavezi mjere kućne karantene i upozorenje na obavezu javljanja nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravstvo u roku od 24 sati od prelaska granice, putem elektronske prijave na adresu: www.e-zdravlje.gov.rs.

ŠVICARSKA

Osobe koje u Švicarsku dolaze iz Hrvatske imaju obvezu desetodnevne karantene, ali i predočenja negativnog PCR testa izdanog u posljednja 72 sata, neovisno o tome kojim prijevoznim sredstvom dolaze.

Djeca do navršene dvanaeste godine života nisu dužna imati dokaz negativnog testa prilikom prelaska švicarske granice (karantena je obvezna), ali u slučaju putovanja zrakoplovom moraju potrebu posjedovanja negativnog testa, radi ukrcaja u zrakoplov, potrebno je provjeriti sa zračnim prijevoznikom.

Također, sve osobe koje dolaze u Švicarsku iz Hrvatske, bilo kojim prijevoznim sredstvom, uključujući i one koje su izuzete od obveze testiranja i karantene, dužne su ispuniti online obrazac koji je dostupan ovdje. U roku od dva dana od dolaska u Švicarsku Konfederaciju osoba je svoj dolazak obvezna prijaviti kantonalnim vlastima. Više informacija pročitajte  ovdje.

VELIKA BRITANIJA

Od 17. svibnja 2021. turistička putovanja u UK više nisu ilegalna te stupa na snagu tzv. „sustav semafora“ za međunarodna putovanja koji kategorizira države na „zelene“ (green), „žute“ (amber) i „crvene“ (red).

Republika Hrvatska na žutoj je listi, što podrazumijeva testiranje 72 sata prije putovanja te desetodnevnu samoizolaciju na adresi boravka u UK, uz dodatno testiranje drugog i osmog dana samoizolacije (uz mogućnost prekidanja samoizolacije nakon petog dana uzimanjem posebnog dodatnog testa, pri čemu je i dalje nužno obaviti testiranje osmog dana).

Spomenute mjere odnose se na sve putnike, uključujući i one koji posjeduju certifikat o cijepljenju ili imunitetu na COVID-19 (ne postoje izuzeća za tu kategoriju putnika).

Preduvjet za polazak na put u UK je negativan rezultat testiranja na COVID-19 u periodu tri dana prije putovanja, posjedovanje tzv. travel test packagea, koji sadrži dva testa na COVID-19 koje treba obaviti tijekom samoizolacije te ispunjen passenger locator form, u kojem se, između ostaloga, navode detalji o adresi na kojoj će se provesti desetodnevna samoizolacija, kao i reference number za kupljeni travel test package.

Na lokaciji na kojoj će se izvršiti samoizolacija potrebno je obaviti jedan test na COVID-19 drugog dana samoizolacije (ili prije toga) te osmog dana samoizolacije (ili nakon toga).

Više informacija vezanih za putovanja u Veliku Britaniju možete pronaći ovdje.

Škotska, Wales i Sjeverna Irska imaju vlastita pravila vezana za putovanja te upućujemo sve osobe koje putuju u te regije da detaljno prouče informacije na njihovim službenim stranicama. Više informacija potražite ovdje.