U ponoć na snagu stupile nove, ublažene mjere: Evo što se sve mijenja

Od ponoći na snagu je stupilo ublažavanje mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa. Novost je to sa Stožera, koji je na medijskoj konferenciji predstavio postupno ublažavanje koje će na snazi biti do sredine lipnja.

Nove mjere su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa...
  • Pekarnice mogu raditi do 23 sata umjesto do 22, a isto se odnosi i na zabranu prodaje alkoholnih pića od 23 do 6 ujutro.
  • Na pogrebima nema ograničenja broja osoba, ali sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.
  • Uz stroge epidemiološke mjere, usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, a ne samo na terasama, dozvoljeno je svim restoranima, kao i slastičarnicama koje imaju minimalne tehničke uvjete za usluživanje hrane ili slastica.
  • Na svadbi može biti do 120 uzvanika, moći će trajati dulje od 23 sata, a organizator treba voditi brigu o tome jesu li svi cijepljeni, testirani ili preboljeli covid-19, a to nisu samo uzvanici nego i osoblje, pjevači, svi koji sudjeluju u svečanosti.
  • Radno vrijeme casina, automat-klubova i mjesta za klađenje može biti do 23 sata. Ukida se obustava rada plesnih škola, radionica i dječjih igraonica.
  • I dalje ostaje zabrana treninga u školskim dvoranama, a u ostalim dvoranama bit će dopušteni. Također se dopušta održavanje sajmova na otvorenom uz obvezne maske.
  • Za vjerske obrede se više ne primjenjuje ograničenje do 100 osoba, već prema veličini prostora, minimalno četiri kvadrata po osobi.
  • Ukida se ograničenje maksimalno 40 posto popunjenosti u javnom prijevozu, a ostaje obveza korištenja maski.
  • Kad je riječ o prelasku granica, djeca do 12 godina koja putuju s roditeljima koji imaju potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativan test ne moraju imati negativan test ili ići u samoizolaciju.

Evo koja pravila vrijede za sve

Radno vrijeme pekarnica i ugostiteljskih objekata produženo je do 23 sata. Na sahranama više nema ograničenja, no nužno je i dalje pridržavanje epidemioloških mjera. Broj uzvanika na svadbama je do 120, ali moraju imati potvrdu o preboljenju, cijepljenju ili negativan test, donosi Index.hr.

– Obustava održavanja svadbenih svečanosti bi i dalje bila na snazi, ali bi se mogla održati uz najviše 120 uzvanika, uz obavezu dostave obavijesti s vremenom i mjestom održavanja te okvirnim brojem gostiju nadležnoj županijskoj službi civilne zaštite najkasnije pet dana prije održavanja – rekao je šef Stožera Davor Božinović.

– Bitno je da organizator mora informirati o uvjetima sve osobe na svadbenoj svečanosti, uz obavijest o tome civilnoj zaštiti pet dana prije održavanja svadbe te pridržavanje posebnih preporuka i uputa – istaknuo je Božinović.

Restorani mogu otvoriti i unutarnji prostor, a kafići do daljnjega rade samo na terasama. Kafići koji poslužuju hranu mogu otvoriti i unutarnje prostore.

Zašto je tako, odgovor je pokušao objasniti Božinović: “Oni moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete i prolaze posebne sustave kontrole, a to su upravo oni elementi koji zanimaju epidemiologe kada promišljaju o tome koji su objekti rizičniji ili manje rizični.”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak napomenuo je kako se kod restorana ide na klasične epidemiološke mjere, dok će za vjenčanja, svadbe, poslovne evente i koncerte biti tri uvjeta – cijepljenje, preboljenje ili PCR test.

Noćni klubovi svoja vrata još neće otvoriti. Epidemiolog Krunoslav Capak otkriva zašto: “U ovom trenutku smo zbog te postupnosti popuštanja mjera odlučili da nećemo još razmatrati otvaranje noćnih klubova, ali epidemiološki gledano, to jesu više dinamična mjesta nego što su restorani jer u restoran dolazite s poznatim ljudima i boravite duže vrijeme, manja je izmjena gostiju. S druge strane, u kafićima i noćnim klubovima je to puno dinamičnije.”

Stožer je jasan, popuštanje je postupno, ali: “Ne možemo slati poruku da je epidemiji kraj, nije.”

(index.hr)