Završen tehnički pregled: Mještani Gradine uskoro će se moći priključiti na sustav odvodnje

Jedan od najznačajnijih projekata na području općine Gradina je izgradnja kanalizacije u naselju Gradina za koju je danas (utorak) obavljen tehnički pregled. Odnosno, to je samo nastavak izgradnje čija je realizacija stala, no zahvaljujući Općini Gradina, kao i virovitičkoj tvrtki Virkom, investitoru na projektu izgradnje kanalizacije, svi mještani Gradine uskoro će se moći priključiti na mrežu koja je spojena na kolektor u Suhopolju.

Zadovoljstvo i sreću konačnom realizacijom ovog velikog projekta izrazio je načelnik općine Gradina Marko Ajček, koju s njim zasigurno dijele i mještani Gradine.

– Izrazito sam sretan što će se u Gradini uskoro moći priključiti i koristiti sustav odvodnje kanalizacijske mreže. To će uvelike značiti za sam okoliš na području općine Gradina, a samim time stekli su se preduvjeti za izgradnju pješačkih i biciklističkih staza koje nismo bili u mogućnosti realizirati zbog kanalizacijske mreže – istaknuo je načelnik Ajček prilikom tehničkog pregleda.

Upravitelj Virkoma Damir Marenić, željno je iščekivao završetak ovog projekta, koji je, kako kaže zbog niza nesretnih okolnosti predugo trajao, ali su na kraju ipak uspjeli iznaći sredstva i zaokružiti cijelu financijsku konstrukciju i dovršiti ovaj projekt vrijedan više od 12 milijuna kuna.

IMG 20210511 110105

– Danas je obavljen tehnički pregled jednog objekta koji je bio vrlo zahtjevan, no unatoč svim nesretnim okolnostima uspjeli smo ga završiti. Vjerujem da će korisnike najviše zanimati što je potrebno za priključenje na kanalizaciju. Naime, potrebno je doći popuniti zahtjev u Virkom, priložiti kopiju katastarskog plana, gruntovni izvadak, građevinsku dozvolu za objekt ili barem zahtjev za legalizaciju objekta – rekao je upravitelj Virkoma Damir Marenić te pritom istaknuo cijene, kao i isplativost ovog projekta:

– Trenutna cijena vode bez odvodnje i pročišćivanja je 10,36 kuna, s odvodnjom i pročišćavanjem je 12,66 kuna, znači to je razlika od dvije kune i trideset lipa, međutim tko god je do sada riješavao svoju otpadnu vodu po pravilima struke izvedenih septičkih jama morao je pražnjenje izvoditi nekoliko puta godišnje i plaćati nekoliko stotina kuna te se susretati i s brojnim problemima kao što su oštećenje dvorišta, curenje te nepropisno odlaganje. Kanalizacija je prije svega ekološki prihvatljivija, usudim se reći i financijski isplativija za krajnje korisnike, a i komocija je neupitna – dodao je Marenić.

(www.icv.hr, ts, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content