Zlatovez na području istočne Hrvatske: Izložbom započela suradnja Gradskog muzeja Virovitica i Zavičajnog muzeja „Stjepan Gruber“ iz Županje

U Gradskom muzeju Virovitica danas (srijeda) je na prigodnoj svečanosti otvorena gostujuća izložba Zavičajnog muzeja „Stjepan Gruber“ iz Županje pod nazivom „Zlatovez na području istočne Hrvatske“. Izložbom se prezentira jedan u nizu tradicijskih oblika vezova koji pripada skupini najskupocjenijih tradicijskih vezova čija je pojava i izrada uvelike ovisila o imovinskom stanju obitelji. U sklopu izložbe izloženi su različiti tradicijski predmeti urešeni zlatovezom kao što su svečane nošnje i razni uporabni predmeti.

– Ovo je projekt koji sam provodila više od 10 godina u sklopu kojega sam obišla sve slavonske muzeje i upoznala mnoge obitelji u kojima se čuva zlatovez. Radi se o tehnici kojom se ukrašavaju tradicijske nošnje i neki drugi uporabni predmeti, ali najviše tradicijska nošnja pogotovo ženske nošnje, od temeljnih dijelova, oplećka, do skuta, rubina, preko prekrasnih marama, pregača, zaprega… I naravno udane žene nose prekrasne zlatare koje su gotovo oblijepljene zlatovezom kao što je to prije svega u Đakovštini i u vinkovačkome kraju. Istraživanje je pokazalo da u obiteljima ima jako puno sačuvanih tradicijskih nošnji sa zlatovezom. Muzeji su također bogate zbirke tradicijskog tekstila ukrašenog sa zlatovezom, a zlatovez je danas našao neku novu primjenu te se njime ukrašavaju torbice, boce, različiti uporabni predmeti, zaštitne maske… Zlatovez živi što je nama etnolozima važno i drago – rekla autorica izložbe i ravnateljica županjskog muzeja Janja Juzbašić.

Ova izložba početak je suradnje Gradskog muzeja Virovitica i Zavičajnog muzeja „Stjepan Gruber“ iz Županje, a zadovoljstvo sadašnjim i budućim zajedničkim radom istaknula je Mihaela Kulej, ravnateljica virovitičkog muzeja.

– Izuzetno nam je drago da možemo predstaviti bogatu Slavonsku baštinu koju uvijek možemo usporediti i s nama jer ipak smo i mi dio Slavonije i, kako su etološka istraživanja do sada pokazala, možemo doprinijeti, osobito kada je riječ o čipki na batiće – rekla je ravnateljica Kulej te napomenula kako je ova izložba organizirana uoči Međunarodnog dana muzeja kada imaju zadane dvije teme – oporavak i ponovno osmišljavanje:

– Nemojte zaboraviti da za razliku od većine drugih kulturnih institucija Gradski muzej Virovitica zapravo kontinuirano radi, možda u malo manjem opsegu jer ne možemo primati grupe, ali stvarno kontinuirano radimo i jako smo ponosni na to – dodala je.

IMG 20210512 130139

Na ovu izložbu iznimno je ponosan i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji ju je i otvorio te istaknuo njezinu važnost, ne samo za Slavoniju, već i cijelu Hrvatsku.

– Danas sam vrlo sretan jer imamo ovdje jednu od izložbi kakve Hrvatskoj nedostaju jer ovdje danas gledamo povijest, ne samo zlatoveza i Slavonije, već cijele Hrvatske u kojoj imamo toliko raznolikosti, etno i nematerijalne baštine da se možemo podičiti. Ponosan sam na ovu izložbu jer danas smo u našem Gradskom muzeju osjetili dah Slavonije. Pozivam sve naše sugrađane da posjete Gradski muzej Virovitica i obiđu ovu izložbu kako bi i oni osjetili dah Županje, Đakova, Baranje i Vukovara ovdje u Virovitici – rekao je gradonačelnik Kirin prilikom otvaranja izložbe.

Izložba, čija je kustosica Jasmina Jurković Petras, u Gradskom muzeju Virovitica može se razgledati do 10. lipnja. Otvaranju su nazočili saborski zastupnik Josip Đakić, prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Ivo Pilar te prof. dr. sc. Miljenko Brekalo, ravnatelj Područnog centra Osijek, zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, gradski pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica, direktorica turističke zajednice Grada Virovitice Katarina Đurđević, ravnatelji gradskih ustanova i institucija.

(www.icv.hr, žđl)

[g-gallery gid=”631084″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content