GLAZBENA ŠKOLA “JAN VLAŠIMSKY” Već sedmu godinu za redom Virovitica je domaćin VIMM-a

U organizaciji Glazbe na kvadrat d.o.o. i Glazbene škole „Jan Vlašimsky“ u Virovitici se ovog tjedna, od 21. do 25. lipnja, održava sedmi po redu VIMM 2021., odnosno, jedinstveni model stručnog usavršavanja učenika i studenata klarineta s područja Hrvatske i Europe.

Virovitica International Music Meeting sastoji se od seminara, koncerta i natjecanja namijenjenima učenicima i studentima, kojima organizatori okupljaju i povezuju klarinetiste u svrhu oplemenjivanja i populariziranja ovog instrumenta.

Ove godine gosti predavači su uz Radovana Cavallina i Davora Rebe, koji su suorganizatori ovog cijelog eventa uz ravnatelja glazbene škole Damira Mihaljevića, Gabor Varga iz Mađarske i Đuro Pete iz Srbije.

– Obično uz Radovana i mene zovemo jednog ili dva gosta profesora, ove godine nas je četvero što je jako lijepo. Nakon pandemije i online nastave mislim da je to djeci bilo baš neophodno i potrebno. Ove godine polaznika je 27 aktivnih i 4 pasivna, iz Srbije i Hrvatske i vidimo da se svi vesele – rekao je profesor Davor Reba te dodao kako je svrha VIMM-a da djeca, mladi i studenti da dobiju što bolju informaciju vezano za nove trendove sviranja, isto tako da bi se iz nivelirala kvaliteta rada svih profesora u Hrvatskoj.

20210623 101539 Custom

VIMM je koncipiran tako da kroz pet dana polaznici rade individualno sa svakim profesorom, ali i da razmjenjuju iskustava s drugim učenicima i studentima iz Hrvatske i inozemstva. Tijekom održavanja seminara organizirana je i radionica za popravak instrumenata kod dežurnog servisera Abdula Aziza Huseina, kao i prezentacijska soba gdje polaznici mogu kupiti razne proizvode vezane za klarinet.

– Želimo popularizirati ovaj instrument u Hrvatskoj zato što se Hrvatska prije oslanjala na neku tradiciju folklorne glazbe i klasične glazbe. Međutim u zadnje vrijeme to malo jenjava pa smo odlučili napraviti nešto što će pomoći pri popularizaciji – rekao je profesor Damir R.

Prema riječima ravnatelja Glazbene škole Jan Vlašimsky Damira Mihaljevića, cilj VIMM-a je, osim prezentacije i popularizacije klarineta, i promoviranje grada Virovitice, same škole i privlačenje novih učenika.

20210623 101448 Custom

– U interesu nam je popularizirati ovaj instrument i privući što više djece da se upišu u našu školu. Jednako tako želimo i prezentirati grad Viroviticu, a poznato je da je Glazbena škola jedan pokretača kreiranja kulture u Virovitici skupa s udrugama u kulturi – dodao je ravnatelj Mihaljević te rekao kao će kruna VIMM-a biti natjecanje koje će se održati 25. lipnja.

– Polaznici će se natjecati u tri kategorije: osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti. Za ovu prigodu je osiguran veliki sponzorski fond. Glavni sponzori su Sountech Ljubljana koji su najpopularniji dućan za pribor za muzičke instrumente, Silverstein koji su proizvođači dijelova za klarinet, Royal Global i Buffet Crampon kao proizvođači klarineta, a tu su i D’Adarrio, Henri Selmer Paris, ES-MOL j.d.o.o., Worls Clarinet Alliance – ističe Damir Mihaljević.

Danas (srijeda) će polaznici s profesorima sve naučeno pokazati na koncertu koji će se održati u dvorištu Palače Pejačević u 20:30 sati pod vodstvom dirigenta Damira Mihaljevića.

(www.icv.hr, ib)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content