LJUBIMCI I 35 STUPNJEVA U HLADU Pazite kad idete u šetnju, da ne dobiju sunčanicu i opekline na šapama

foto: ilustracija, pixabay.com

Nalazimo se u vrhuncu toplinskog vala u kojem se temperatura asfalta sredinom dana zagrijava i iznad 60 stupnjeva, a tu informaciju valja imati na umu kada ovih dana s kućnim ljubimcima izlazimo u redovnu šetnju. Psi po najvećoj vrućini mogu dobiti opekline na jastučićima, pa je preporuka šetati ih rano ujutro i kasno navečer i uvijek sa sobom nositi bočicu vode.   

Pasmine koje će više patiti tijekom vrućina su one koje imaju spljošten nos poput buldoga i mopsa te bernardinci i ši-cui. Psi moraju imati dlaku kako bi se zaštitili od sunčevih zraka – skraćivanje dlake da, ali ne do kože, savjet je za mirno ljeto za vašeg ljubimca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Ne dozvoljavajte svojem ljubimcu da po ljeti pretjeruje s aktivnošću i nikad mu tijekom velikih vrućina ne stavljajte brnjicu jer se neće moći rashladiti dahtanjem.  Psi se ne znoje (osim u području njuške i kroz šape), već disanjem reguliraju svoju tjelesnu temperaturu.

ilustracija, pixabay.com

Pseća normalna tjelesna temperatura je oko 38°C. Na oko 41 stupanj psu je život u opasnosti. Psi koji pate od srčanih problema, viška kilograma ili su stariji imat će dodatne probleme tijekom ljeta. 

Mogući simptomi sunčanog udara kod pasa su crvenilo u ušima i na jeziku, gusta ljepljiva slina, povraćanje, vrlo ubrzano disanje i glasno dahtanje te proljev. Sklonite svog ljubimca sa sunca tijekom nepodnošljivih temperatura. Pronađite mu mjesto u hladu i dajte mu veliku zdjelu vode. Voda ne treba biti hladna.

U slučaju da sumnjate da vam pas već pati od sunčanice, odvedite ga u hlad, cijelog ga smočite, usmjerite ventilator na njega. Nemojte koristiti led ili vodu koja je prehladna, ne želite ga prenaglo ohladiti. Dajte mu zdjelu punu vode koja je sobne temperature. Jednom kad mu život više nije u opasnosti, odvedite ga veterinaru kako biste bili sigurni da je sve u redu. Mogući problemi nakon sunčanice su dehidracija, problemi s bubrezima i radom srca.

ilustracija, pixabay.com

Glavno pravilo je da nikad ne ostavljate zatvorenog psa u automobilu po ljeti. Čak niti ako je auto u sjeni, a vas neće biti samo nekoliko minuta. Unutrašnjost automobila može se za tren zagrijati na 70 stupnjeva i doslovno usmrtiti vašeg ljubimca.

Još jedna opasnost tijekom vrućina je i vlaga u zraku. Životinje pojačano dišu kako bi izbacile vlagu iz pluća te tako snizile svoju tjelesnu temperaturu. Ako je vlaga u zraku jako visoka, neće se lako moći ohladiti. Zato nemojte sa psom izlaziti iz kuće po najvećoj vrućini, a kad ga vodite u šetnju, obavezno ponesite bočicu s vodom. (www.icv.hr, kp)