Nakon smrti dječaka Ministarstvo kreće u zabranu energetskih pića maloljetnicima

blank
Foto: Freepik/screenshot

Ministarstvo zdravstva kreće u zabranu energetskih pića maloljetnicima. Odgovor je to na smrtni slučaj 13-godišnjeg dječaka iz Zagreba koji je preminuo prije nekoliko dana nakon konzumiranja veće količine energetskog pića. 

Beroš osniva radnu skupinu

Ministar zdravstva Vili Beroš je, kako doznaje Index, pokrenuo osnivanje radne skupine u svrhu zabrane prodaje i konzumacije energetskih pića maloljetnicama te druga zakonska ograničenja kojima bi se smanjila dostupnost energetskih pića maloljetnicima. 

Beroševo pismo adresirano je na pet ministarstava, a od ministara Tomislava Ćorića, Nine Obuljen Koržinek, Zdravka Marića, Marije Vučković i Radovana Fuchsa traži se da žurno imenuju predstavnike svojih ministarstava u radnu skupinu. 

Analiza HZJZ-a

Kako su doznali, i iz Hrvatskog javnog zavoda očitovali su se kako je nužan daljnji iskorak u smanjenju dostupnosti energetskih pića maloljetnicima. Podsjetili su na to da nedavni smrtni ishod 13-godišnjeg dječaka u KBC-u Zagreb liječnici koji su liječili dječaka povezuju s kardiomiopatijom i prekomjernom konzumacijom energetskih pića. 

HZJZ je inače već proveo analizu u kojem je najveći naglasak na pregledu praksi u drugim zemljama kada je u pitanju zabrana energetskih pića maloljetnicima, a u njoj se spominje i istraživanje navika konzumiranja energetskih napitaka kod učenika osnovnih škola koji je provela Svjetska zdravstvena organizacija 2018. godine. Posebno se napominje da kombiniranje energetskih pića s alkoholom dodatno povećava rizik. 

Što se tiče praksi u drugim zemljama, neke su zemlje potpuno zabranile energetska pića za djecu, neke su ograničile količinu kofeina u energetskim pićima. Dio zemalja ne dopušta prodaju energetskih napitaka mlađima od 15 godina. 

Radna skupina će usuglašavati i detalje zabrane, dvije su opcije

U HZJZ-u sada traže načine kako smanjiti dostupnost energetskih pića maloljetnicima, a sve će dogovarati radna skupina, čije se formiranje očekuje uskoro. Ta će radna skupina usuglašavati i samu zabranu energetskih napitaka za maloljetnike.

Index doznaje kako se razmišlja između dvije opcije – da se zabrana prodaje energetskih pića odnosi na sve maloljetnike ili da se ta zabrana odnosi na mlađe od 15 godina.

(index.hr)