Osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti otvara pokušalište pčelarske proizvodnje u općini Bilje: O uzgoju medonosnog bilja, ovisi cijeli sektor pčelarstva

Dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Krunoslav Zmaić i načelnik Općine Bilje Željko Cickaj, potpisali su sporazum o suradnji na projektu uspostave i organizacije pokušališta za pčelarsku proizvodnju, a koji će pridonijeti uvođenju novih ekološki prihvatljivih tehnologija u pčelarsku proizvodnju. Time će se osigurati kvaliteta pčelinjih proizvoda proizvedenih na području općine.

Cilj projekt je omogućiti proizvođačima usvajanje novih tehnologija u području primarne pčelarske proizvodnje i edukacija pčelara s ciljem osiguravanja održivog opstanka pčelarske proizvodnje.

Zainteresiranim pčelarima s područja Bilja, postojećima ili onima koji to tek žele postati, omogućit će se savjetovanje, edukacija i praćenje vezano uz probleme proizvodnje.

Prema riječima predsjednika Odbora za poljoprivredu Općine Bilje, profesora  Ivana Plašćaka, ta je općina jedna je od vodećih po ekološkoj poljoprivredi odnosno uzgoju raznih ratarskih kultura koje nisu visokodohodovne kao povrće, trajni nasadi ili ljekovito bilje, a njihova je cijena  nešto viša od proizvoda na bazi konvencionalne proizvodnje.

U suradnji sa znanstvenicima s FAZOS-a i Ivanom Plaščakom izrađena je aplikacija i baze podataka kojima se koriste tamošnji proizvođači u poljoprivredi. Iz tih aplikacija proizvođači dobivaju podatke o ekološkoj poljoprivredi i kako na nju prijeći s konvencionalne.

O uzgoju medonosnog bilja ovisi cijeli sektor pčelarstva, no ove je godine on pogođen nepovoljnim vremenskim prilikama koje su uzrokovale smanjenje medonosnog potencijala. 

– Iz izvješća o stanju medonosnog bilja i pčelinjih zajednica u 2021. godini, koja su za Hrvatski pčelarski savez prikupile udruge, razvidno je da su gubitci medonosnog bilja tj. medonosnog potencijala prisutni na cijelom području Hrvatske, a što bi, zbog nedostatka hrane moglo utjecati i na povećane gubitke pčelinjih zajednica – upozorava predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir koja je ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. Uputila prijedlog za interventne potpore za pčelare.

Dodala je i kako također, postoji potreba za interventnim mjerama pomoći na EU razini, koje bi pripomogle oporavku sektora pčelarstva u Republici Hrvatskoj.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content