SLATINA Bezuspješan pokušaj formiranja Gradskog vijeća, nova sjednica za 30 dana

Jučer (četvrtak) je u Hrvatskom domu u Slatini održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine, na kojoj Vijeće nije formirano.

Sjednica je započela intoniranjem hrvatske himne i minutom šutnje, odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima, a nakon toga je sjednicu otvorio pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok  te ustanovio kvorum, odnosno da je prisutno svih 15 vijećnika (7 iz koalicije HDZ-HSLS, 4 iz Domovinskog pokreta, 2 iz Fokusa, 2 iz SDP-a). Nakon utvrđivanja kvoruma izabrana je mandatna komisija, predsjednik Ivica Pavin i članice Jovana Prpić i Marija Majer. Pavin je nakon kraće stanke podnio izvješće o provedenim izborima i imenima izabranih vijećnika, podnesenim zahtjevima za mirovanje mandata, te zamjenicima vijećnika koji će umjesto njih obnašati dužnost vijećnika Gradskog vijeća Grada Slatine.

201464806_342572184158210_2428279757281849198_n-1

Zbog nespojivosti dužnosti izabrane vijećnike s liste HDZ-HSLS Sanju Bošnjak i Antuna Vujića zamijenili su Ivica Pavin i Marija Majer, a vijećnike Josipa Hetriha i Đuru Matovinu, koji su svoje mandate stavili u mirovanje iz osobnih razloga, zamijenili Tomo Tomić i Ivana Škrlec. Iz redova koalicije HDZ-HSLS vijećnici su još Ivona Balić i Jovana Prpić, te Igor Fazekaš kao nositelj liste.

U klubu vijećnika Domovinskog pokreta došlo je do dviju promjena. Budući da po sili zakona vijećnički mandat miruje Iliji Nikoliću koji je izabran za zamjenika gradonačelnika Slatine, kao i Denisu Ostrošiću koji obnaša dužnost slatinskog gradonačelnika, zamijenit će ih Tamara Palčić i Snježana Žilavi, a vijećnici Domovinskog pokreta su i Nikolina Tomić i Damir Jakšić.

Fokus ima dva mandata, a vijećnici su Dario Vrbaslija i Martina Tepeš, dok su SDP-ove vijećnice Sanja Mrzljak Jovanić i Ksenija Plantak.

IMG_9743-1

Predsjedanje sjednicom nastavio je Igor Fazekaš, kao član Gradskog vijeća koalicije HDZ-HSLS čija je kandidacijska lista dobila najviše glasova, te je uslijedila svečana prisega članova Gradskog vijeća Slatine i potpisivanje, te izbor Komisije za izbor i imenovanja u koju su pod predsjedanjem Tome Tomića izabrani Ivana Škrlec, Ivona Balić, Dario Vrbaslija i Ksenija Plantak.

Nakon kraće stanke njihov prijedlog za izbor predsjednika Gradskog vijeća je bio Igor Fazekaš koji nije prošao izglasovanjem (sedam za, nitko protiv i osam suzdržanih). Drugi kandidat za predsjednika Gradskog vijeća bio je Dario Vrbaslija koji također nije dobio potrebnu većinu vijećnika (šest za, pet protiv i tri suzdržana). Sukladno Poslovniku o radu Gradskog vijeća, predsjedavajući konstituirajućom sjednicom Igor Fazekaš raspustio je rad sjednice, te pojasnio kako vijećnici imaju rok od 30 dana za konstituiranje Gradskog vijeća, a ukoliko ni ta sjednica ne bude uspješna, imaju i treći pokušaj, također u roku od dodatnih 30 dana. Ako se ni tada ne uspiju dogovoriti oko izbora predsjednika Gradskog vijeća, Slatina će u nove izbore za Gradsko vijeće.

IMG_9719-1

Zahvalivši se svima na suradnji Fazekaš je uputio apel gradskim službama kako bi se uskladila nazočnost svih vijećnika na sljedećoj konstituirajućoj sjednici, budući da je sezona godišnjih odmora.

– Radi se o vrlo ozbiljnoj političkoj situaciji u kojoj svi vijećnici trebaju biti svjesni svoje političke odgovornosti. Predsjednik i zamjenik Gradskog vijeća biraju se većinom glasova ukupnog broja vijećnika, a to je osam – zaključio je Igor Fazekaš.

Konstituirajućoj sjednici nazočili su i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content