TRENIRA TEK GODINU DANA Upoznajte paraatletičara Marina Županovića, dvostrukog državnog prvaka u koplju i disku

Unatoč visokim ljetnim temperaturama koje su ovih dana užarile Hrvatsku, državni prvak paraatletičar Marin Županović iz Osijeka ne odustaje od redovnih i intenzivnih treninga.

– Nije teško, gledam na to kao na sport, a treninzi se moraju odraditi ako misliš postići neki rezultat. Dodatni poticaj mi je naravno što sam oborio hrvatski rekord. Tim više što sam u tako kratkom vremenu postigao vrhunski rezultat u atletici kojom se do sada u životu nisam bavio – kaže Marin.

Naime, krajem ožujka na 24. Otvorenom pojedinačnom paraatletskom Prvenstvu Hrvatske u organizaciji Hrvatskog paraatletskog saveza i Atletskog kluba “Spektar” Pula, Marin je u konkurenciji 105 natjecatelja iz osam europskih zemalja, postao dvostruki državni prvak u koplju i disku. Također je postavio i hrvatski rekord u koplju s hitcem od 18.00 metara, dok je disk bacio 19.80 metara i osvojio prvo mjesto.

IMG

A kako bi ostvario te zadivljujuće rezultate Marin je morao svaki drugi dan potegnuti do Vinkovaca.

-Osječki sam sportaš, ali u gradu nema atletskog kluba za osobe s invaliditetom, najbliži klub je u Vinkovcima, tako da nastupam za njihov klub. Tamo sam putovao i na treninge no to je izuzetno naporno i fizički, a i financijski. Ipak od kada sam u vinkovačkom klubu imam njihovu maksimalnu podršku, pa i trenera koji je također iz Osijeka – kaže Marin.

A zahvaljujući osječkom poduzetniku Bori Ivkoviću, Marinu se otvorila mogućnost treninga u Osijeku, pa sada može bacanje koplja vježbati na pomoćnom terenu stadiona Metalac, na Jugu JJ, gdje se onda postavlja stolica.

– Svakako da odlasci u Vinkovce i nazad dodatno iscrpljuju Marina, pa nam treninzi na osječkom terenu jako puno znače i olakšavaju posao. Stolica iz koje Marin trenira posebno je napravljena za osobe s invaliditetom. Ova njegova je od aluminija, lagana je i svaki put ju rastavljamo. Neophodna je i za odlaske na natjecanja. Iduće godine se nadamo nekom međunarodnom natjecaju na kojem bi se Marin mogao kvalificirati za dalje – kaže trener Bruno Ter, ističući kako je Marinovom predanošću izuzetno zadovoljan, te kako zajedno treniraju od listopada prošle godine, a Marin je već oborio tri hrvatska rekorda.

IMG 1700

– Trenutno je pauza jer su naši reprezentativci otišli na Europsko prvenstvo, a odmah potom je u kolovozu Paraolimpijada. Ne sudjelujem jer nisam uspio ostvariti normu s obzirom da sam se kasno uključio, odnosno, treniram tek godinu dana. Počeo sam više rekreativno, pa se pokazalo da imam potencijala. Prvo veliko natjecanje je Svjetsko prvenstvo iduće godine i nadam se da ću do tada biti spreman – kaže Marin.

(www.icv.hr, tj, foto: T. Jovanović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content