U Slatinskom Drenovcu obilježena 29. obljetnica pogibije heroja Mire Košćaka

U Slatinskom Drenovcu u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990.-1991., a pod pokroviteljstvom Općine Čačinci, održana je 29. obljetnica pogibije pripadnike Specijalne jedinice policije ”Roda” Varaždin Mire Košćaka koji je svoj mladi život na oltar Domovine položio 1992. godine stradavši u vozilu koje je nagazilo na neprijateljsku protutenkovsku minu. Počast Miri Košćaku kod njegovog spomen obilježja u Slatinskom Drenovcu odali su izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ilija Pavlović, načelnik općine Čačinci Alen Jurenac, načelnik općine Sračinec, rodne općine Mire Košćaka, Božidar Novoselec te predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Lukačić, gradonačelnik grada Orahovice Saša Rister, načelnik PU VPŽ Siniša Knežević i njegov zamjenik Nenad Križić, ratni pripadnici specijalne jedinice policije PU Varaždin ”Roda” na čelu s Mirinim suborcem i tajnikom udruge Ivom Loborecom te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja VPŽ predvođeni udrugom organizatora s predsjednikom Miroslavom Bunetom te predsjednikom ZUiČ HVIDR-e VPŽ Matom Bubašem. 

– Nalazimo se na području Slatinskog Drenovca koje je prvo oslobođeno u Domovinskom ratu. U čišćenje područja pod minama 1992. stigla je i ekipa Specijalne policije ”Roda” Varaždin” koje sam osobno dočekao i upoznao ih s područjem. Dečki su odradili vrhunski posao, i onda kada je rat gotovo stao nažalost, dobili smo novu žrtvu. Jedna od ekipa Roda je s vozilom nagazila na protutenkovsku minu i pri tome je poginuo Miro Košćak, a četvorica njegovih kolega su teško ranjeni. I zato, mi ovdje koji smo danas moram činiti sve da se imena poput Mire Košćaka nikada ne zaborave jer to su heroji koji su nama darovali ovu slobodu koju danas baštinimo. Moram reći da je u tijeku priprema projekta postavljanja spomen ploče na samom mjestu pogibije Mire Košćaka kako bi mu i tako odali dužno poštovanje – rekao je predsjednik UHBDDR PP Orahovica 1990./1991. Miroslav Buneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Obljetnica-Miro-Koscak-7

Mirin suborac i tajnik udruge specijalne jedinice policije PU Varaždin ”Roda” Ivom Loborec naglasio je kako je ovo tužan, ali i ponosan dan.

– Danas se s tugom sjećamo našeg mladog kolege Mire koji će vječno živjeti u našim srcima i zato smo danas iznimno tužni, ali i ponosni jer smo ostvarili san svih nas, dobili smo našu prelijepu slobodnu Hrvatsku. Miro je iza sebe ostavio suprugu i sina, majku si i oca, njihova je tuga najveća, ali dok je nas njihov i naš Miro nikada neće biti zaboravljen i njegovo ime je vječno uklesano u naša srca – rekao je Loborec.

Obljetnica-Miro-Koscak-8

Najemotivniji je bio Mirin prijatelj i načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec. 

– Sjećam se tih dana kada je Miro dolazio ovamo, rekao mi je kako priprema zaruke i svadbu, i nije tada znao da mu je supruga trudna, ali s osmijehom je otišao i nažalost nije se više vratio. On je sam jedan od niza žrtava s ovakvom i sličnim sudbinom i zato se moram od srca zahvaliti ekipi organizatora ovdje u ovome kraju koji nikada ne zaboravljaju herojsko Mirino djelo i njegovo ime i obećavam kako ćemo uvijek biti uz njih ovdje i evo sufinancirat ćemo kao Općina spomen ploču na mjestu Mirine pogibije – rekao je Novoselac.

Obljetnica-Miro-Koscak-9

Načelnik općine Čačinci Alen Jurenac rekao je kako osobno nije bio sudionik Domovinskog rata, ali je jedan od onih koji danas svim srcem čuva uspomenu na dane ponosa i slave.

– U Domovinskom ratu sam bio osmogodišnje dijete koje je ispraćalo svog oca na bojište ne znajući tada da se možda neće vratiti. Na sreću vratio se, ali sinu Mire Košćaka nije. Zato je danas teško pronaći riječi kojima bi se opisalo herojstvo Mire Košćaka i svih hrvatskih branitelja koji su nam dali našu Hrvatsku. Općina Čačinci s ponosom čuva svako ime hrvatskog branitelja i to ćemo činiti i dalje punog srca i domoljublja – rekao je Jurenac.

Obljetnica-Miro-Koscak-10

Na kraju se obratio izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ilija Pavlović.

– Ministarstvo hrvatskih branitelja je dio svake obljetnice pogibije hrvatskih vitezova i zato smo s ponosom i danas ovdje. Zato memorija i sjećanje koje moramo trajno imati jer i veliki zadatak da budemo uvijek spremni biti uz naše heroje. Ministarstvo će uvijek biti na raspolaganju pomoći na sve načine kako bi svaku obljetnicu podigli na još veću razinu i kaki bi ljudi danas imali znanje i svijest o veličini žrtve i stvaranju slobodne Hrvatske – zaključio je Pavlović.

Obljetnica-Miro-Koscak-11

Sjećanje je završilo molitvom koju je predvodio župnik čačinački vlč. Nedjeljko Androš.

(www.icv.hr, vg)