U Virovitici održana svečanost povodom obilježavanja 30. godišnjice formiranja 50. samostalnog bataljuna ZNG Virovitica

Povodom obilježavanja 30. obljetnice formiranja 50. samostalnog bataljuna ZNG Virovitica i dana UDVDR RH Ogranak Virovitica, danas (ponedjeljak) je u Centru kulture u Virovitici održana prigodna svečanost. Na njoj su, uz branitelje pripadnike 50. samostalne bojne i članove udruge, nazočili i visoki uzvanici, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik HVIDRA-e RH, saborski zastupnik Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH Branko Hrg, saborska zastupnica Vesna Bedeković, nekadašnji zapovjednik 50. samostalnog bataljuna i 127. brigade HV general Đuro Dečak, predstavnik ministra Hrvatskih branitelja Anto Krišto, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa zamjenicom Vlastom Honjek Golinac i suradnicima, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak i domaćin, predsjednik UDVDR-a Virovitica Vlado Paurić.

Nekadašnji zapovjednik 50. samostalnog bataljuna, a potom i 127 brigade ZNG Virovitica, general pukovnik Đuro Dečak svoje obraćanje nazočnima započeo je sa sjećanjem na prve dane kada je hrvatski narod nosilo veliko srce i ljubav prema Hrvatskoj.

-Uvijek kada vas vidim, vas moje suborce prisjetim se jedinstva koje nas je snažilo i koje je u konačnici rezultiralo i velikom pobjedom. Tada smo preuzimali odgovornosti zajedno, znali smo da probleme ne možemo samostalno riješiti nego jedino zajedništvom. Na žalost, sada kada imamo slobodnu Hrvatsku i kada bi svi zajedno za nju trebali raditi, više nije tako. Što se to uvuklo među nas da nismo jedinstveni? Valja imati na umu da smo se tada borili za Hrvatsku, ali potrebno je da se i dalje borimo za njenu suverenost i njen boljitak – upozorio je general Đuro Dečak.

Prigodnim riječima i prisjećanjem na slavne dane Domovinskog rata nazočne su podsjetili Vlado Paurić i Zvonko Kožnjak, a gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin pozvao je sve branitelje na jedinstvo kakvo su imali i tijekom Domovinskog rata. 

– Kad vam bude teško ili kada se naljutite shvatite da je devedesetih ova država imala samo jedan stup, a to ste vi. Svaki od vas ponaosob je dobio zadaću i da nije bilo vas koji ste slijedili svoju i vjeru svog naroda, ništa od ovoga ne bi bilo ostvareno. Tim povodom vam se svima duboko zahvaljujem, a mi predstavnici lokalne samouprave svojim radom i napretkom za život svih naših građana slijedimo vaš primjer i vjerujem da u suradnji s vama možemo težiti ka još većem napretku – istaknuo je gradonačelnik Ivica Kirin.

Svim nazočnima obratio se i predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović koji je u svom obraćanju također zahvalio svim onima koji su u te teške i izuzetno važne dane za slobodnu Hrvatsku dale ono najviše, svoje zdravlje, pa i svoj život.

Izaslanik predsjednika Vlade RH Branko Hrg istakao je sreću i ponos što je nazočio ovoj vrijednoj obljetnici. 

– Tri desetljeća nakon najvažnijeg povijesnog događaja za Republiku Hrvatsku, vi branitelji ste još uvijek ona „Garda Hrvatska“ koja je opjevana u brojnim našim pjesmama. Drago mi je da ste zajedno i da zajedno djelujete radi boljitka svih nas. Ove naše svakodnevne razmirice koje često znaju završiti i svađama ne mogu utjecati na vaše zajedništvo, tako da nastavite i dalje gajiti sjećanje na Domovinski rat i sve vaše prijatelje, te sve hrvatske branitelje koji su dali život za svoju Domovinu, i sve one koji su umrli poslije Domovinskog rata, svima njima veliko hvala – zahvalio je u svoje ime i ime predsjednika Hrvatskog sabora Branko Hrg.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik HVIDRA-e RH, saborski zastupnik Josip Đakić u uvodnom dijelu svog izlaganja prisjetio se slavnih dana Domovinskog rata u kojemu je i on zajedno sa svojim suborcima pisao noviju povijest RH. 

– Ovo je velika obljetnica, 30 godina ponosa i slave za Viroviticu, 30 godina ljubavi prema domovini i 30 godina vašega rođendana kao borbenog sektora koji je nesebično, ne žaleći sebe ni svoju obitelj, stao u obranu svoje domovine, stali ste na branik onoga što je sveto, a to je dom i domovina. Čestitam vam taj veliki rođendan, čestitam vam na svim pobjedama koje ste izvojevali. Zahvaljujem se na vašem angažmanu, na vizionarstvu i generalu Dečaku i Marku Krstanoviću i svima vama koji ste u zajedništvu stvarali Hrvatsku vojsku i popunjavali hrvatsku policiju. Hvala svima vama koji ste izvojevali prve pobjede na ovim prostorima. Najveća žrtva je onih koji su izgubili živote i nezamjenjiva je, ona je utkana u našu slobodu i suverenost, ona je cijena naše slobode i neovisnosti – rekao je obraćajući se nazočnim braniteljima Josip Đakić.

– Danas u miru kada baštinimo tu slobodu za koju su životi pali, danas kada se borimo za istinu i pravdu za demokratski sustav, za vrijednosti bogatoga naroda, danas vas ja pozdravljam u ime predsjednika Hrvatskog sabora i kao vaš ratni suborac. I mogu vam reći da ja poštujem i uvažavam sve institucije i svakoga pojedinca. I našeg generala, i predsjednika, i Kožnjaka, i Tonu, i našega državnoga tajnika, i Antu, i sve vas ponaosob. No ne mogu uvažavati one koji se blatom bacaju na nas. Nazivajući nas noćnim konjokradicama, da se šuljamo, a uvrede koje su na naš račun u protekom vremenu sjele ne zavrjeđuju instituciju koju zastupa jedna individua. Individua koja ničim nije zaslužila da posjeti Viroviticu jer posjećivala je Viroviticu samo onda kada je dolazila Nadi Čavlović, osuđenoj kriminalki na rođendan. Može se sramiti sa svojim izjavama. Ja nisam nikada  nikoga prozivao tako, ali sada neka zna. Ja vam kažem, ja s njim neću nikada kao što ni vi niste sa JNA ni sa Srbima ni sa onima koji su bili protiv Hrvatske države, ja danas neću. Ni ja, ni Kirin, ni kolegica saborska zastupnica, ni bilo koja institucija, ne neću. Vi koji imate želudac budite. Čestitam na vašoj hrabrosti onda, budite i dalje hrabri, gajite zajedništvo i ljubav prema domovini, pokazujte ga u svakom trenutku, ali odvažnost prema onima koji ne zaslužuju da imaju poštovanje – komentirao je Đakić današnju situaciju odvojenog polaganja vijenaca i dolaska predsjednika Zorana Milanovića.

Na proslavi ove obljetnice bio je prikazan film „Virovitica u Domovinskom ratu“, a u glazbenom dijelu sudjelovao je tamburaški sastav „Štimung band“ iz Virovitice. 

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content