VRT JOJ JE ZANIMACIJA I UŽITAK Baka Nedjeljka već gotovo deset godina obrađuje jedan od virovitičkih urbanih vrtova

Prošlo je nešto manje od deset godina otkako je Virovitica kao jedan od prvih gradova u Hrvatskoj svojim građanima besplatno ponudio poljoprivredno zemljište za tzv. urbane vrtove u Južnom bloku. Od tada Grad svake godine stanovnicima dodjeljuje neiskorištene gradske parcele, uz željezničku prugu kod Male stanice, za obrađivanje vrtova bez naknade. Jedan od tih vrtova od samog početka obrađuje umirovljenica Nedjeljka Kukić (83) kojoj je taj vrt ne samo ušteda, nego i zanimacija i užitak.

zdl urbani vrtovi 4 Custom

– Jako puno mi znači ovaj vrt jer mirovine su male, a ja sam sama, djeca imaju svoj život, a meni je to zanimacija. Koliko mi je zanimacija, toliko mi i vrijedi jer imam svega iz vrta i ništa ne kupujem cijelu godinu – kaže nam baka Nedjeljka ponosna na svoj ovogodišnji vrt koji je ‘kao po crti’. Nije ni čudo – u njemu provodi gotovo svako prijepodne.
– U vrtu provedem vremena koliko hoću i koliko mi se da. Tako da dopodne ovdje ‘čeprkam’ i radim, a popodne sam doma i odmaram – skromno će baka.

zdl urbani vrtovi 5 Custom

U plodovima ovoga vrta najviše, ističe baka Nedjeljka, uživaju njezine unuke, s kojima se često čuje, ali je i posjete pa svaka sebi izabere što voli i želi. I nju to najviše veseli.
– Kćerka mi je u Zagrebu, tamo ima svoju obitelj, a sin mi je u Njemačkoj i ovdje imam snahu. Imam i tri unuke, jedna je u Rijeci, a dvije u Zagrebu. Prauunuke još nemam, iako bih voljela doživjeti barem jedno, pa da i ono jede iz bakinog vrta – poželjela je Nedjeljka te nas provela kroz svoj vrt. Blato ju je omelo da počupa i posljednju travku iz gredica, a kako nam je ispričala, željela je ošišati i zelenilo od ocvalih zelenkada. No, tada joj je stigao dobar savjet.

– Jedan susjed, koji je bio vrtlar, rekao mi je da ne šišam zelenilo od zelenkada jer će biti krupnije lukovice pod listom. Sada je – samo zelenilo – kaže baka prisjećajući se prekrasnih tulipana i zelenkada dok su bili u cvatu.
U njenom vrtu prevladava krumpir budući da ga, kaže, najviše i jedu. U gredicama se našlo svega, od luka, mrkve i peršina do malina, jagoda i raznog cvijeća. Svega je baka zasadila tako da joj kondicije sigurno ne manjka. Dok ima vrt, ne mora posebno šetati. U zdravlje ulaže tako što se kreće, uživa i radi u svojoj maloj, zdravoj oazi.

zdl urbani vrtovi 3 Custom

NA MJESTU GRADSKIH VRTOVA GRADIT ĆE SE NOVI AUTOBUSNI KOLODVOR
Grad će zainteresiranim vrtlarima osigurati zamjenske površine

Gradske parcele koje Grad Virovitica građanima besplatno dodjeljuje za obradu, ove godine obrađuje 26 osoba. Gradski vrtovi dodjeljuju se u veličini od 200 do 400 kvadratnih metara, prvenstveno korisnicima socijalne skrbi, nezaposlenim osobama te umirovljenicima, doznajemo iz Gradske uprave.

zdl urbani vrtovi 2 Custom

– Trenutno je slobodno još 6 parcela te pozivamo da se, ako ima zainteresiranih građana, jave na broj 033/721-245 ili putem e-maila [email protected].
Na potezu gdje se nalaze gradski vrtovi u planu je gradnja novog Autobusnog kolodvora s pristupnim cestama. Iako trenutno nije predviđena zamjenska površina, ako i dalje interes građana bude velik, svakako će se razmotriti mogućnost njenog pronalaženja – rekla je zamjenica virovitičkoga gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac.

(www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content