Aglomeracija Našice donosi visoki standard vodoopskrbe i odvodnje: Projekt je ukupne vrijednosti 208 milijuna kuna

- PROMO -

Povodom početka radova na izgradnji linijskih objekata, odnosno rekonstrukciji magistralnog vodovoda od crpilišta Velimirovac do željezničke pruge u Markovcu Našičkom, danas (7. srpnja 2021. godine) sugradilište obišli ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor VGO Osijek Hrvatske vode Željko Kovačević, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Uprave Našičkog vodovoda d.o.o. Oto Dudjak, predstavnici općina Donja Motičina, Feričanci i Podgorač, izvođači radova te drugi uzvanici.

Riječ je o radovima u okviru projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice“, vrijednog ukupno 207,8 milijuna kuna.

-Radovi i sve aktivnosti na realizaciji projekta aglomeracije Našice odvijaju se po planu. To je projekt i šansa koju ne smijemo propustiti jer je ulog jedinica lokalne samouprave samo 10 od ukupno gotovo 210 milijuna kuna, a dobivamo 35 kilometara rekonstrukcije i dogradnje kanalizacijske mreže i 50 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda. Pri tomu ćemo na javne sustave odvodnje priključiti 3.000 stanovnika i 1.000 na javni sustav vodoopskrbe, koji su prije bili na individualnoj potrošnji. Na ovaj način doći ćemo do standarda da će područje aglomeracije Našice imati riješeno 99 posto pitanje vodoopskrbe i 94 posto riješen sustav kanalizacije sa odgovarajućom obradom tih onečišćenih voda – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Zamjenik župana Josip Miletić kazao je da su zahvaljujući inicijativama župana Ivana Anušića izlobirani i realizirani brojni projekti na području naše županije, pa tako i u Našicama.

-Osječko-baranjska županija ovim će putem pomoći u generiranju novih radnih mjesta i poticanju gospodarskih aktivnosti posebno kad posao obavljaju tvrtke s ovog područja. Konkretno, u Našicama je problem bio magistralni cjevovod koji je godinama dotrajao, a bilo je poteškoća i s puknućem cjevovoda što će također biti sanirano ovim projektom vrijednim 36 milijuna kuna. Kompletnom rekonstrukcijom vodnokomunalne infrastrukture u Našicama bit će obuhvaćena i brdska naselja koja će konačno dobiti vodovodnu uslugu, a dotrajale cijevi i kanalizacija će se obnoviti – naglasio je Miletić.

– Nikada do sada nije bilo takvih investicija u Našicama, a riječ je o projektima vrijednim oko 500 milijuna kuna. Jedan od najvećih projekata je rad na podizanju temeljne kvalitete života, odnosno ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju putem aglomeracije vrijedne ukupno 208 milijuna kuna. Započinjemo izgradnjom glavnog cjevovoda od vodocrpilišta nadalje, a radovi će trajati godinu dana. Imali smo velikih problema posljednjih nekoliko godina jer su zbog starosti cjevovoda svakih pola godine pucale cijevi, a sada će to konačno biti riješeno. Važno je naglasiti da su sredstva za ovaj projekt osigurana najvećim dijelom iz Europske unije, a manjim dijelom iz države, odnosno jedinica lokalne samouprave. Osim Grada Našica, sredstva su izdvojile općine Donja Motičina, Feričanci i Podgorač – istaknuo je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba. (www.icv.hr, tj)

Povezane vijesti

Skip to content