Čuvarice kulturne baštine iz Kladara u kampu Katoličke mladeži na obroncima Papuka

Jučer (ponedjeljak) su članice udruge Čuvarice kulturne baštine iz Kladara Ivka Mađar, Vesna Bajić i Ružica Magdić održale radionicu u kampu Katoličke mladeži na obroncima Papuka. Ovo je sad već treću godinu da su članice Udruge gosti kampa.

U kampu se omogućuje jedinstvena prilika upoznati stare običaje i bogatu kulturu na posve životopisan način, a članice Udurge su se potrudile kako bi mladima, njih oko tridesetak, približile način života naših starih na selu. Tako su mogli naučiti, i naravno isprobati, kako se nekada prao veš, rifljalo, klopalo i isprao veš na kanalu, kako se trebio kukuruz, a tim kukuruzom su potom nahranili ovce i koze u sklopu kampa.

Isto tako sudionici su mogli isprobati odnosno odijenuti radne nošnje koje su se nekad odijevale za različite poslove. Također su se okušali u pisanju guščjim perom i tintom.

– Te poruke nam dokazuju da smo odradili divan posao s ovim divnim mladim ljudima. Hvala na pozivu i nadamo se ponovnom susretu iduće godine na obroncima Papuka – ističe tajnica Udruge Elvira Kodžaga.

– Kamp je duhovno-rekreativnog karaktera za mlade na području Požeške biskupije na obroncima Papuka. Idilična livada ukrašena malim stadima ovaca i koza uz staru i visoku šumu kraj malog potoka s pitkom vodom. Mladi imaju priliku osjetiti suživot sa prirodom, te u zajedništvu kroz igru, molitvu i rad upoznavati sami sebe te učvrstiti svoj odnos s Bogom – kažu organizatori.

(www.icv.hr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content