U Novom Senkovcu niče jedinstvena hibridna tvornica za proizvodnju proteina, škroba i vlakana iz kultura boba i krumpira

Foto: K. Toplak

Tu, nedaleko ceste koja spaja Slatinu i Čađavicu, u Novom Senkovcu, tek ćete po vizurama velikog postrojenja naslutiti kako ovdje nastaje neka značajna priča. U Novom Senkovcu niče jedinstvena hibridna tvornica za proizvodnju proteina, škroba i vlakana iz kultura boba i krumpira, prva takva tvornica u Europi. Kada govori o divovskom „express loncu“, u kojem će se „kuhati bob“, vrijednom 25 milijuna kuna, Zvonimir Sedlić, čovjek s vizijom, zna svaki trenutak proizvodnog procesa ove 220 milijuna kuna vrijedne investicije. Zvonimir je prvi čovjek NUTRISA, izvršni direktor i predsjednik Uprave te alfa i omega investicije, iza koje stoji hrvatski i danski kapital, koji je ovdje u Virovitičko-podravskoj županiji, u Novom Senkovcu prepoznao potencijale budućeg prehrambenog giganta.

S navedenim je Sedlić upoznao svoje goste, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, predsjednika Županijske skupštine Dinka Begovića i županijskog pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu Bojana Mijoka. U cijeloj ovoj priči dvije su tvrtke, NUTRIS.farmTM, koja organizira održivu proizvodnju visokodohodovnih kultura i održivog sjemenskog materijala, i tvrtka NUTRIS.techTM, koja se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih biljnih sastojaka iz boba i krumpira poput izolata proteina, škroba i vlakana. U tvornici se odvija završna faza instalacije opreme, zatim slijedi komisioniranje uz probni rad koji će trajati do kraja rujna te nakon toga kreće proizvodnja punim kapacitetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

– Ideja i vizija o pokretanju proizvodnje biljnog proteina razvila se prije nekoliko godina, a temelji se na činjenici da Hrvatska ima suficit u proizvodnji gotovo svih ratarskih kultura, koje izvozimo kao kvalitetnu sirovinu i kojom se opskrbljuje industrija inozemnih tržišta. U cijelom je svijetu u porastu trend prehrane bazirane na namirnicama biljnog podrijetla i tržište bilježi golem rast. Hrvatska ima tradiciju poljoprivredne proizvodnje, koju pomoću tehnologije možemo podići na višu razinu. Odlučili smo se upravo za proteinske izolate jer će u budućnosti činiti bazu niza namirnica – već danas postoje hamburger i tuna biljnog podrijetla, pa možemo očekivati da će plant-based prehrana postati dominantna, to više što će nam globalno do 2050. biti potrebno čak 60 posto više hrane nego što je proizvodimo danas – naglašava Zvonimir Sedlić.

Iako kontinentalna Hrvatska nema tradiciju ove ratarske kulture, proteinski izolati temelj su zdravoj prehrani baziranoj na alternativnim izvorima poput soje i graška, koja postaje sve aktualnija, a pritom, naša polja su ekološki čista. Godišnje na globalnoj razini potražnja za biljnim proteinima raste dvoznamenkastim stopama. Primjerice, u Europi je u zadnje dvije godine porasla za gotovo 50 posto. Kako ste uspostavili suradnju s danskom tvrtkom i kakvi su odnosi ugovoreni?

– Istraživanjem dostupnih tehnologija ostvaren je kontakt s danskom tvrtkom SiccaDania, danas jednom od vodećih kompanija u plant-based industriji. Krajem 2018. godine predstavili su mi jedinstvenu patentiranu metodu One-In-All-Out, tj. proces frakcionacije boba, razvijen u suradnji SiccaDanie i Sveučilišta u Kopenhagenu. Riječ je o procesu koji na nježan i ekološki održiv način razdvaja sastojke biljke kao što su protein, škrob i vlakna te ih pretvara u visokokvalitetne proizvode namijenjene prehrambenoj industriji.

nutris fotke 4
Foto: NutriS

Je li bob najpovoljnija kultura za tu proizvodnju i hoće li je kooperanti proizvoditi, jer im je to nova kultura?

– Bob je izuzetno zahvalna kultura, malo traži, a mnogo daje. Ta visokovrijedna proteinska kultura nema GMO inačicu, a zbog visokog udjela proteina, i do 35 posto, te oko četiri puta više bjelančevina od zobi i ječma, uzgajala se za potrebe stočarstva, no sada je sve traženija i za ljudsku prehranu, kao zamjena za sojin protein. U eksperimentalnoj fazi 2020. godine pod bobom je za NUTRIS.farm™ bilo oko 30 hektara, a u ovoj je godini ta površina udeseterostručena. Na slatinskim poljima zasađene su prve površine i pokusna polja na OPG-u Siniše Hrgovića, gdje su ispitivani teren i sorte boba kako bi se utvrdile najpovoljnije kombinacije koje će dati najbolji odnos prinosa i kvalitete na našem klimatskom području. U istraživanje je uključen i osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti, a participira još nekoliko poljoprivrednika. Iako je uzgoj kulture boba većini farmera na našim kontinentalnim područjima gotovo nepoznat, vjerujemo da će velik broj njih prepoznati potencijal rasta tog tržišta u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju.

Već za iduću godinu očekujemo oko tri tisuće hektara zasađenih bobom. Hoće li negativna iskustva s proizvodnjom silaže za bioenergane na slatinskom području utjecati na proizvodnju boba?

– Kao poduzetnik smatram da je za osudu neispunjavanje preuzetih obveza prema bilo kome, a s osobne strane ponajviše prema našim vrijednim poljoprivrednicima. Ni na koji način nisam vlasnički povezan s tvrtkom Sedlić d.o.o. i Agrokom Natura. Bio sam vlasnik tvrtke Invest Sedlić d.o.o., koja je od 2008. do prodaje 2019. otkupljivala žitarice i uljarice u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i na slatinskom području, te ih izvozila na europska tržišta. Tvrtka Invest Sedlić d.o.o. nikada nije trgovala niti ugovarala kukuruznu silažu te u ovom trenutku ne postoje otvorena dospjela dugovanja prema bilo kojem proizvođaču s kojim je tvrtka poslovala dok je bila u mom vlasništvu. NUTRIS nije povezan s navedenim projektom te vjerujem da će poljoprivrednici to prepoznati, dati nam povjerenje i odlučiti se za uzgoj boba te suradnju, koja nam svima može donijeti toliko željeni pozitivan pomak i uspjeh na međunarodnom tržištu.

Kako to da ste odlučili suvremenu tvornicu graditi baš u Novom Senkovcu?

– Virovitičko-podravska županija najveći je proizvođač voća i povrća u Hrvatskoj, a Novi Senkovac pokazao se idealnom lokacijom, kojom obuhvaćamo velik broj kvalitetnih poljoprivrednika i potencijalnih proizvođača kultura boba i krumpira. Uz navedeno, zemljište na kojem gradimo proteže se na 42 hektara, što nam omogućuje razvoj lokacije sukladno dugoročnim strateškim planovima. Voljeli bi, u budućnosti, da se što prije povežemo brzom cestom sa Zagrebom, jer će nam to puno značiti u daljnjem gospodarskom razvoju.

Što će proizvodnja proteinskih izolata značiti za slatinski kraj i za Hrvatsku uopće?

– U NUTRIS.techu™ vjerujemo da upravo nutritivnim, inovativnim i održivim konceptom, koji implementiramo u svaki segment našeg poslovanja, donosimo revoluciju za budućnost poljoprivrede, a u kojoj će upravo bob imati središnju ulogu u plant-based alternativama. Tržište biljnih proteina jedno je od najbrže rastućih u svijetu, a Europa uvozi više od 75 posto potreba za proteinima. Sada je pravi trenutak za ući u tu tržišnu nišu, u kojoj Hrvatska može imati značajnu ulogu. Razvoju lokalne zajednice pozitivno pridonosi i otvaranje pojedinačnog radnog mjesta u izvozno orijentiranoj industriji, jer ono znači nekoliko novih radnih mjesta u popratnim ekonomskim djelatnostima, što za slatinski kraj stvara gotovo 150 novih radnih mjesta.

nutris fotke 7
Foto: NutriS

U kojoj je fazi gradnja tvornice i kada počinje proizvodnja?

– Gradnja ove jedinstvene hibridne tvornice za proizvodnju proteina, škroba i vlakana iz kultura boba i krumpira u završnoj je fazi te znači polaganje temelja potpuno novoj industriji, a rezultat je kvalitetne suradnje koju su obilježili hrvatska inovativnost, upornost i danski inženjerski pristup. U ovom trenutku u tvornici se odvija završna faza instalacije opreme, slijedi komisioniranje uz probni rad, koji će trajati do kraja rujna, a nakon toga počinje proizvodnja punim kapacitetom.

Koliko osoba planirate zaposliti u stalnom radnom odnosu, a koliko u kooperantskom odnosu?

– Trenutačno regrutiramo i zapošljavamo prehrambene tehnologe, operatere, električare, mehatroničare, a planiramo da tvornica u punom kapacitetu zapošljava šezdesetak ljudi raspoređenih u tri smjene. Svim našim djelatnicima nudimo kvalitetne uvjete rada u visokotehnološkoj industriji te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da prate naše stranice i jave se na otvorene natječaje. Dok se bob “ne ukorijeni” na ovim poljima, a budući da je riječ o tvornici velikih kapaciteta, NutriS će sirovinu uvoziti iz drugih zemalja EU u kojima se bob sadi, Francuske, Njemačke i baltičkih zemalja, no intencija je da se sva proizvodnja oslanja na domaćoj sirovini. Što se tiče kooperanata, otvoreni smo za što veći broj suradnji, kako s velikim tako i s malim proizvođačima s različitih područja Hrvatske, od istoka do juga. Već u 2022. godini očekujemo oko 3000 hektara zasađenih bobom, uz kontinuirano povećanje broja hektara u godinama koje dolaze. Cilj nam je da u sljedećih pet godina s našim kooperantima zasadimo 15.000 hektara boba i 2000 hektara krumpira te tako postignemo 100 posto pokrivenosti proizvodnje domaćim sirovinama.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, obišavši pogon u Novom Senkovcu pohvalno se izrazio o ovoj investiciji.

– Kvalitetno, domaće, zdravo i lokalno sve više se cijeni i cijenit će se još i više u budućnosti. Ova investicije je hvale vrijedna, a pokazuje kako je Virovitičko-podravska županija plodno tlo za investicije poljoprivrednog karaktera. Ponovit ću kako trenutno imamo 3.000 hektara navodnjavanih površina i kako ćemo kroz koju godinu imati 9.400 hektara natapanih površina. Ponavljam i na našu priču na koju smo jako ponosni, a to je da će se u budućnosti u Virovitici graditi Sušaru za povrće. U tom mozaiku, ova tvornica u Novom Senkovcu zauzet će značajno mjesto gospodarske slike naše županije i na tome sam zahvalan investitorima. Inače, predsjednik Uprave tvrtke NutriS d.o.o. Zvonimir Sedlić vjeruje da je sada pravi trenutak za ulazak na tržište biljnih proteina i da Hrvatska može u njemu imati važnu ulogu. Uvjeren je također da će mnogobrojna izaslanstva koja budu obilazila hibridnu tvornicu u Novom Senkovcu prepoznati Hrvatsku kao idealno mjesto za nove investicije.

(vpz.hr, glas-slavonije.hr)