Iza nas je najsušniji lipanj od početka službenih mjerenja na području Virovitice: Evo kada se očekuje vrhunac trećeg ovosezonskog toplinskog vala

Lipanj iza nas obilježila su dva toplinska vala i oborine pljuskovitog tipa. Iza nas je najsušniji lipanj od početka službenih mjerenja na području Virovitice.

Meteorološki podaci za Viroviticu u bazi DHMZ-a postoje od 1951. godine. Tijekom lipnja prosječno padne 96.8 mm oborine. Najviše oborina palo je 2010. godine 242.4 mm, a najmanje prije 2021. godine, 2015. godine “skromnih” 35 mm. Lipanj iza nas obilježila je suša, ali i vrućina. Takvo bi nas vrijeme trebalo pratiti i u nastavku ljetne sezone 2021. godine.

Jedan kišan dan tijekom lipnja smo imali 13. lipnja, kada je na području Virovitice palo skromnih 4 mm oborine. To je jedina oborina koja je pala tijekom mjeseca lipnja. Najtopliji dan smo imali na vrhuncu prvog toplinskog vala, 24. lipnja smo mjerili 36,5°C, a na vrhuncu drugog toplinskog vala 29. lipnja 36°C. Tijekom lipnja smo na području Virovitice imali 14 vrućih dana i pet toplih ili tropskih noći. Osim vrućih dana, “borimo” se i s tropskim noćima. Riječ je o noćima kada se temperatura zraka tijekom cijelog dana ne spušta ispod 20°C. Tropske noći nisu česte ako gledamo klimatološki prosjek. 2013. godine smo tijekom lipnja imali pet toplih ili tropskih noći isto kao i ovog lipnja 2021. godine.

Zakoračili smo u drugi ljetni mjesec. Srpanj, ali i kolovoz će nastaviti sličnim vremenskim uvjetima kao i lipanj. Pred nama je treći ovosezonski toplinski val.

Tijekom četvrtka je do nas stiglo osvježenje, a ugodnije temperature zraka očekujemo još koji dan. Ponovno povratak na vruće, sparno ili “pakleno” očekujemo sredinom tjedna, ali prije toga, tijekom nedjelje te osobito ponedjeljka, očekujemo povremenu kišu nakon dugog niza dana bez kapi kiše. Oborine neće biti obilne, ali svaka kap se broji…

Temperature zraka u danima pred nama postupno će rasti. Osjetnije sredinom tjedna. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 14°C do 22°C sredinom tjedna.

Najviše dnevne od 25°C do 36°C ili koji stupanj više tijekom srijede i četvrtka, kada očekujemo vrhunac trećeg ovosezonskog toplinskog vala. Vjetar sjevernih smjerova. Sredinom tjedna u okretanju na juže i jugozapadne, a prema kraju tjedna ponovno u okretanju na suverene smjerove. UV-indeks u danima pred nama umjeren, visok i vrlo visok.

Još je rano i nezahvalno za prognozirati, ali trenutni izračuni numeričkih prognostičkih modela krajem idućeg tjedna “crtaju” još jednu brzu ali burnu promjenu/pogoršanje vremena tako da ćemo pomno pratiti u danima pred nama što i kako.

Klimatološke zanimljivosti za Viroviticu tijekom srpnja:

  • Najtopliji dan tijekom srpnja na području Virovitice od 38,3°C izmjerena je 18. srpnja 2007. godine.
  • Najniža temperatura zraka tijekom srpnja od 1,8°C izmjerena je 12. lipnja 1991. godine.
  • Tijekom srpnja prosječno padne 77.3 mm oborine.
  • Najviše oborina palo je 1972. godine (319.8 mm), a najmanje 1952. godine, “skromnih” 5.2 mm
  • U prosjeku tijekom srpnja na području Virovitice imamo osam vrućih dana
  • Tropske noći nisu česte ako gledamo klimatološki prosjek. Tijekom srpnja u prosjeku imamo jednu takvu noć. 2015. godine smo tijekom srpnja imali osam toplih ili tropskih noći.

(www.icv.hr, kp, foto: T. Szabo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content