Masovni pomor ribe u Karašici: Samo kod mosta u Črnkovcima pronađeno 50 kilograma uginule ribe

Prizor uginulih riba i neugodan miris koji su uočili u vodotoku rijeke Karašice, na potezu od Kapelne do Gata, šokirao je ribočuvare koji su odmah kontaktirali Zajednicu športsko ribolovnih udruga Donji Miholjac (ZŠRUDM), Županijski centar 112 Osijek te nadležne institucije.
 
Odmah je na teren izašla policija i veterinarska služba, te su provedeni izvidi kako bi se utvrdilo što je uzrok nezapamćenog pomora ribe.

– Ovo je katastrofa. Ne pamtim ovakvo nešto da se dogodilo, ni kao voditelj Zajednice s dvadeset godina rada, a ni kao osoba koja je cijeli život u ribolovu. Strašno je ovo gledati – rekao je za medije tajnik ZŠRUDM i voditelj ribolovnog područja Željko Macanić.

Radi se o golemim količinama štuke, linjaka i klena, no prema Macanićevim riječima teško je procijeniti koliko je doista ribljeg fonda stradalo jer se riba nalazi u talogu mulja.

– Točnije podatke o šteti znat ćemo kada uginulu ribu izvadimo iz Karašice, no već sada možemo pretpostaviti da se radi o štetama golemog razmjera. Iza mosta u Črnkovcima, samo na udaljenosti od 200 metara pronađeno je 50 kilograma mrtve ribe – kaže Macanić.

Pripadnici krimpolicije uzeli su uzorke vode, a veterinari uzorke uginule ribe koji su poslani na analizu u Veterinarski fakultet u Zagrebu.

Macanić ističe kako je još nepoznat uzrok pomora ribe, ali se pretpostavlja da se radi o onečišćenju vode, jer je poprimila neprirodnu boju a osjeti se i neugodan miris amonijaka.

Ističe da do pomora ribe može doći i zbog velike količine vode koja se za vrijeme nevremena slijeva, a što je bio slučaj prošlog tjedna, ali da uginuće ribe može izazvati i nizak vodostaj prouzročen izuzetno visokim temperaturama, zbog čega dolazi do zijeva i uginuća ribe uslijed nedostatka kisika.

– No, ako se utvrdi da je u pitanju onečišćenje vode ispuštanjem nekih tvari, policija će poduzeti daljnje radnje da se otkrije krivac, a ribolovno društvo će tražiti odštetu, jer je uništen veliki riblji fond – najavljuje Macanić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content