Na prostoru OBŽ u izgradnji sedam aglomeracija vrijednih dvije milijarde kuna: Kroz Projekt Osijek kvalitetnija vodoopskrba za 135 tisuća stanovnika

Ugovor o nastavku i dovršetku radova na izgradnji Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, danas (petak) su zaključili tvrtka Vodovod Osijek d.o.o. i zajednica ponuditelja koju predvodi ING-GRAD.

Riječ je o jednom od šest komponenti EU projekta “Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture Grada Osijeka”, kraće nazvanog Projekt Osijek, čija je svrha poboljšanje učinkovitosti, pouzdanosti i kvalitete vodoopskrbe i načina odvodnje na području aglomeracije Osijek s ukupno 135.000 stanovnika, što uključuje grad Osijek i okolna naselja, a sve sukladno nacionalnim i EU direktivama. Vrijednost radova iznosi 228,65 milijuna kuna, a rok završetka je 2,5 godine od uvođenja izvođača u posao..

Uz potpisnike ugovora, predsjednika Uprave Vodovod Osijek d.o.o. Željka Mandića i direktora ING-GRADA Branislava Brizara, svečanosti su nazočili gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i drugi uzvanici.

– Potpisivanje ovog ugovora izuzetno je važno za stanovnike Osijeka, ali i susjednih općina jer su pročišćivanje voda i zaštita okoliša jedan od prioriteta gospodarenja vodnim bogatstvom. Zahvaljujući inicijativi župana Ivana Anušića i suradnji s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem na prostoru Osječko-baranjske županije radi se na izgradnji sedam aglomeracija vrijednih 2 milijarde kuna koje će, baš kao i ovaj pročistač, znatno podići kvalitetu života naših sugrađana- rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako je izgradnja ovog pročišćivača dokaz da je Osijek zeleni grad koji značajne napore ulaže u zaštitu prirode.

– Ovo je jedan od šest ugovora jednog od najvećih projekata na području Osijeka i okolice. Sama činjenica da je projekt vrijedan 228 milijuna kuna govori o značaju ove investicije. Cijeli sustav pročišćivanja bit će smješten u Nemetinu, radit će se dvije i pol godine, a osigurat će bitno smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja dunavskog sliva. Kad bude završen to će biti najveći i najsloženiji sustav za pročišćivanje otpadnih voda u Hrvatskoj što je dokaz da je Osijek zeleni grad te da zajedno s gradskim tvrtkama radimo na poboljšanju uvjeta zaštite prirode– istaknuo je Radić.

Izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) je izuzetno zahtjevna investicija u građevinskom i tehnološkom smislu, a neophodna je za smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja dunavskog sliva. PPOV se nalazi u Nemetinu, smješten u poplavnom području rijeke Drave, pa ga je potrebno zaštititi izgradnjom obaloutvrde dužine 405 metara, a na prostoru za izgradnju potrebno je izvršiti nasipavanje terena. Kapacitet PPOV-a iznosi 170 000 ES (ekvivalent stanovnika), a njegovom realizacijom izgradit će se čak 28 zasebnih građevinskih objekata na ukupnoj površini zahvata od 165.000 metara četvornih.  U njemu će se pročišćavati otpadne vode grada Osijeka, Čepina, Antunovca, Bijelog Brda, Bilja i Darde.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content