Policijski službenici PU virovitičko-podravske provode akciju “Ne ostavljajte djecu u autu!“: Obišli vrtiće, educirali i podijelili letke

S obzirom na to da je nedavno od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u automobilu i da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice. U ljetnom periodu važno je naglašavati i opasnost od utapanja i drugih stradavanja u vodi te poticati da djeca stalno budu pod nadzorom roditelja.
 
U tu svrhu izrađen je letak Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja.

Policijski službenici PU virovitičko-podravske su do sada letke „Ne ostavljajte djecu u autu!“ podijelili po vrtićima Virovitičko-podravske županije, te će oni najlakše doći do većeg broja roditelja. Vrtići koje su policijski službenici posjetili su: “Cvrčak” Virovitica, “Bubamara” Gornje Bazje, “Potočnica” Pitomača, “Čarobna šuma” Špišić Bukovica, Dječji vrtić Suhopolje, “Palčić” Orahovica, „Lipa“ Čađavica – Područni odjel Veliki Rastovac, “Zeko” Slatina.

Dj vrtic Pitomaca

Također će letci biti po cijeloj županiji istaknuti na vidljivim mjestima (parkiralištima, trgovačkim centrima, domovima zdravlja itd.), a sve s ciljem senzibilizacije roditelja i drugih odgovornih osoba koji provode najviše vremena s našim najmlađima.

Preporuke koje je važno znati dala nam je dr. med. Ana Puljak voditeljice Odjela za promicanje zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar:

  • Radi slabije mogućnosti termoregulacije dječjeg organizma (prilagodba na visoke temperature okoliša) nego odrasle osoba – tijelo djeteta se zagrijava znatno brže (tri do pet puta) od tijela odrasle osobe.
  • Visoka vanjska temperatura za vrlo kratko vrijeme kod djece dovodi do povišenja njihove tjelesne temperature i do toplinskog udara. Ako se ne reagira na vrijeme – dolazi do zatajivanja organa. Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do oštećenja mozga i bubrega.
  • Simptomi koji se javljaju radi toplotnog udara su: ubrzani puls, topla i suha koža, nemir, zbunjenost, glavobolja, pojava vrtoglavice, smušenost/pospanost, gubitak svijesti.
  • Važno je reći kako ipak postoji razlika između svjesnog ostavljanja djeteta u autu „na nekoliko minuta“ (neopreznost, needuciranost) i ulaska u mentalni obrazac „automatizma“ kada našim mentalnim procesima upravljaju tzv. bazalni gangliji, koji naše funkcioniranje stavljaju na neku vrstu „autopilota“, odnosno kada nisu u dovoljnoj mjeri uključeni “svjesni“ dijelovi našeg mozga.

I za kraj, još jednom – dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti „samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“. Iznimno je važno ovo usvojiti kao apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece.

(PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content