Potpisan ugovor o radovima na rekonstrukciji prostora za potrebe “sigurne kuće”, rok za završetak je lipanj iduće godine

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović danas (četvrtak) je potpisao Ugovor o radovima na rekonstrukciji prostora za potrebe „Centra za podršku, savjetovanje i osnaživanje“ („sigurna kuća“). Ugovor je vrijedan oko 4,5 milijuna kuna, a potpisan je sa Sinišom Gregorićem, direktorom tvrtke Domogradnja, koja s radovima treba završiti do kraja lipnja iduće godine. Naime, Virovitičko-podravska županija do nedavno bila je jedna od šest županija u Hrvatskoj koje nisu imale osigurano sklonište za žrtve nasilja u obitelji pa su 2019. godine pokrenute inicijative od Vlade Republike Hrvatske, od tadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade. Tada je Županija iznašla privremeno rješenje te su, prema riječima župana Androvića, u privatnu zgradu uložili oko 100 tisuća kuna kako bi je prilagodili traženim uvjetima.

– Sredstva za rad tog privremenog skloništa za žrtve nasilja osigurala je Virovitičko-podravska županija zajedno sa svim jedinicama lokalne samouprave s područja županije. Istovremeno smo čekali natječaj od nadležnog Ministarstva i pripremali kako bi ostvarili jedno dugoročno rješenje za sklonište za žrtve nasilja u obitelji – rekao je župan te dodao kako su sad pronašli kuću koja im je besplatno ustupljena za potrebe sigurne kuće. Dio sredstava utrošit će se na rekonstrukciju kuće, a ostatak je namijenjen za financiranje projekta „sigurna kuća“ u trajanju od 30 mjeseci.

– S ovim rješenjem i rekonstrukcijom imat ćemo trajno rješenje i osigurati smještaj za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji. Nažalost, svi znamo da ovaj oblik nasilja nije neka nepoznanica i rijetka pojava već nešto s čime se svakodnevno suočavamo i pokušavamo smanjiti raznim aktivnostima pomoći i podrške – istaknuo je župan Andrović te otkrio kako, nažalost ili na sreću, i u privremenoj sigurnoj kući već postoje određeni korisnici.

Partner na projektu je Udruga S.O.S. Virovitica. U izradu projektne dokumentacije uloženo je 145 tisuća kuna te je još potrebno potpisati i Ugovor sa stručnim nadzorom koji će Županiju koštati 155 tisuća kuna, rekla je pročelnica za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb VPŽ Melita Sirovica. 

IMG 4797
Foto: K. Toplak

– Nadamo se da s radovima počinjemo vrlo brzo jer do kraja lipnja moraju biti gotovi. Kapacitet kuće bit će 11 osoba od čega su stvoreni uvjeti za dvije osobe s invaliditetom. Mi smo jedna od prvih županija koja je uspjela doći do ove faze projekta i rekonstrukcije jer smo i među prvima potpisali taj ugovor i na kraju balade možemo reći da smo stvarno sretni što smo stvorili ono što nismo imali i da ćemo u budućnosti imati stvorene uvjete za smještaj takvih osoba na području naše županije, ali ako bude potrebe i s područja cijele Hrvatske. Nadamo da će unutra biti što manje korisnika iako trend sada govori, s obzirom na koronakrizu, da ima potrebe za time – kaže pročelnica Sirovica. Također, pročelnica je naglasila da će Županija brinuti o financiranju „sigurne kuće“ i nakon isteka projekta, odnosno sljedećih 30 mjeseci.

Dosadašnjim iskustvom te sukladno analizi statističkih podataka prethodnih godina vezanih za područje VPŽ, broj žrtava nasilja u potrazi za privremenim stambenih rješenjem ne mijenja se značajno, 2016. bilo je 22 slučaja, 2017. njih 20, a prije tri godine 23 slučaja.

(www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content