U Osijeku smanjena brojnost komaraca, ali ne i u okolnim dijelovima: U Kopačkom ritu gotovo 40 tisuća komaraca u svakoj klopci

U Osijeku je na većini mjernih postaja smanjena brojnost komaraca, potvrdilo je izvješće stručnoga nadzora kojega je Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije proveo nad tretmanima izvedenim posljednja tri dana mjeseca lipnja.

Učinkovitosti tretmana postignuta je za Halaševo 90 posto, centar grada 82 posto, Podravlje 53 posto, Sarvaš 88 posto, Donji grad 73 posto, Vikend naselje Karašica 75 posto, Josipovac (vrtić) 91 posto, Josipovac (škola) 62 posto, Tenja 98 posto.

Tretmani u Nemetinu i Klisi nisu postigli željeni učinak, stoga ih je izvođač tretmana o vlastitome trošku ponovio danas (subota) u jutarnjim satima između 5 i 6.30 sati na površini od 150 hektara.

Proveden je i monitoring ličinki komaraca na području grada Osijeka na 21 postaji, te je utvrđeno kako na područjima neposredno uz grad nema prisutnih trajnih legla komaraca. Međutim, u klopkama na području Kopačkog rita i dalje je prisutna visoka razina brojnosti odraslih komaraca, čak 39.138 komaraca po klopci.

S ciljem zadržavanja povoljne razine brojnosti komaraca te nesmetanog odvijanja aktualnih gradskih manifestacija, sinoć (petak) je nastavljen adulticidni tretman sa zemlje na području Tvrđe i centra grada na površini od 100 hektara. Tretman je proveden u skladu s 58. preporukom Zavoda, a cijena tretmana iznosi 10.250 kuna.

Grad Osijek dosad je proveo 15 larvicidnih tretmana na površini od 320 hektara, pet avionskih tretmana na površini od 5900 hektara, sedam ručnih tretmana na 233 hektra teško dostupnih zelenih površina, te 31 adulticidni tretman sa zemlje na površini od 32 015 hektara.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content