Veleposlanik Izraela posjetio Osječko-baranjskoj županiji: Primjena iskustava te bliskoistočne zemlje u proizvodnji hrane i borbi s komarcima

Osječko-baranjsku županiju posjetio je veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj NJ.E. Ilan Mor te se u sjedištu Županije u Osijeku sastao sa županom Ivanom Anušićem i njegovim suradnicima, a razgovaralo se o mogućoj suradnji i razmjeni primjera dobre prakse u nekoliko važnih područja.

– Razgovarali smo o suradnji Osječko-baranjske županije i Izraela prije svega na području gospodarstva i poljoprivrede. Neke od tema koje smo otvorili tiču se sustava navodnjavanja, borbe protiv komaraca, ali i pametnih tehnoloških rješenja u gradovima (smart city sustavi) jer nam je važno čuti njihova iskustva i primjere dobre prakse, osobito u domeni navodnjavanja – kazao je župan Anušić te zahvalio veleposlaniku na dolasku.

Naime, visok stupanj razvoja poljoprivrede i proizvodnje hrane u Izraelu rezultat je zajedničke suradnje znanstvenika, savjetodavnih službi, farmera i industrije. Premda je Hrvatska površinom četiri puta veća, od Izraela, koji posjeduje svega petinu obradive zemlje, samodostatna je samo u proizvodnji žitarica, šećera, jabuka i mandarina, dok je izraelska poljoprivreda zaslužna za 80 postotnu samodostatnost te države.

Fascinantan je i podatak da se u Izraelu navodnjavaju gotovo sve parcele zbog pustinjskog ili polupustinjskog zemljišta, te se uz to još i desalinizira, dok se u Hrvatskoj navodnjava manje od 3 posto obradivog zemljišta.

– Imali smo izuzetno kvalitetan sastanak sa županom te sam ga pozvao u posjet Izraelu kako bismo dodatno produbili našu suradnju. Neka od najvažnijih područja buduće suradnje tiču se poljoprivrede, digitalnih rješenja, ali i učinkovitije borbe protiv komaraca u kojoj Izrael ima puno iskustva. Nasreću, nemamo tako izražen problem jer smo geografski drugačije područje od Osječko-baranjske županije, međutim s komarcima se borimo od najranije faze, odnosno tretiramo ličinke i to bez korištenja pesticida – istaknuo je veleposlanik NJ.E. Ilan Mor prilikom jučerašnjeg posjeta.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content